Ormvråk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ormvråk
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Status i Finland: Sårbar[2]
Buzzard (Buteo buteo) (15).JPG
En ormvråk
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningRovfåglar
Accipitriformes
FamiljHökar
Accipitridae
SläkteButeo
ArtOrmvråk
B. buteo
Vetenskapligt namn
§ Buteo buteo
Auktor(Linnaeus, 1758)
Utbredning
Buteo buteo distribution map.png
Ljusgrönt - häckningsområde
Blått - vinterkvarter
Mörkgrönt - året runt
Underarter
Se text
Synonymer
Falco buteo, Linnaeus 1758 (protonym)
Buteo vulgaris, Leach 1816
En juvenil ljus morf av ormvråk.
En juvenil ljus morf av ormvråk.
Hitta fler artiklar om fåglar med

Ormvråk (Buteo buteo) är en medelstor hökfågel som häckar i palearktiska regionen.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Ormvråken är en medelstor rovfågel med breda vingar och satt kroppsbyggnad, med kort hals och medellång stjärt. Den mäter 45–58 cm med ett vingspann på 110–132 cm och väger ungefär ett kg.

Ormvråkens fjäderdräkt är mycket variabel vad gäller färg. Dräkten är oftast brun med spräckliga eller vattrade kroppsdelar men varierar mycket. Vissa exemplar är gulbruna eller nästan vitspräckliga. Stjärten är tydligt tvärrandig med små band. Ögat är mörkbrunt eller nästan gult. Undersidan av vingarna är oftast ljusare än fågeln i övrigt.

Det förekommer extremt ljusa former som ibland kallas börringevråk. Dessa har ljust till vitt huvud, vita främre täckare, vit stjärtbas och vita vingundersidor och är i övrigt bruna.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Ormvråken har ett stort utbredningsområde i palearktiska regionen som sträcker sig från Azorerna i väst till Mongoliet i öst. Merparten av världspopulationen är flyttfåglar med vinterkvarter i främst sydöstra Afrika, norra Afrika, Främre Orienten och Indien, medan merparten av Europas population buteo är stannfåglar. Ormvråken häckar på höjder upp till 2 500 m ö h.

Underarter[redigera | redigera wikitext]

Följande systematik följer Clements et al. 2016 som delar upp ormvråken i sex underarter i fem underartgrupper.[3]

Vissa urskiljer ormvråkar på Madeira som underarten harterti. Tidigare fördes arterna kapverdevråk, sokotravråk, orientvråk och himalayavråk till ormvråken.

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Typisk silhuett av en kretsande ormvråk.
Breda vingar, vardera med fem spretande handpennor och med solfjäderformad stjärt.

Ormvråken är jämte sparvhöken en av Sveriges vanligaste rovfåglar. Den häckar i stora delar av den trädbeväxta delen av Sverige och saknas i fjällen.[4] Den svenska populationen består av omkring 35 000 par.[4] Merparten av Sveriges ormvråkar är kortflyttande flyttfåglar som har sina vinterkvarter i Europa, men i södra Sverige och särskilt i Skåne övervintrar ormvråken. Vid milda vintrar förekommer den även på västkusten.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Ormvråken ses ofta cirkla i termikvind på måttlig höjd, eller ryttla över öppna ytor, men spanar också gärna från trädstammar eller stolpar intill vägar där den söker trafikdödat vilt. Vanan att söka föda vid vägrenen kostar många ormvråkar livet. Under flytten kan ormvråkar ses i stora flockar när de korsar vatten på mycket hög höjd. Fåglarna undviker annars så mycket som möjligt att flyga över vatten. Detta innebär att flyttstråken koncentreras kring halvöar.

Flytten söderut till vintervistet äger rum augusti-november, och återflytt till häckningsområdet sker februari-maj.

Medellivslängd är 10,1 år.[5] Högsta kända ålder är 28 år och 9 månader.[4]

Biotop[redigera | redigera wikitext]

Ormvråken föredrar skogens randområden, det vill säga skog som gränsar till exempelvis åkrar, sjöar, hyggen eller myrar. Vanligast förekommer ormvråken i uppbrutet landskap med spridda träddungar.

Häckning[redigera | redigera wikitext]

Två ormvråkungar i boet.
Buteo buteo

Ormvråken bygger ett plattformslikt bo, som ofta mäter cirka en meter i diameter. Det placeras i ett större träd, oftast gran, och honan lägger i april–maj två till fyra ägg. Ormvråksparet ruvar sedan äggen gemensamt i 33–38 dygn och tar sedan hand om ungarna tillsammans. Ungarna är flygfärdiga efter 45–55 dygn. Om det råder brist på föda, kan, precis som hos många andra rovfåglar, den svagaste ungen dödas, för att fungera som föda åt den starkare ungen.

Föda[redigera | redigera wikitext]

Ormvråken är opportunistisk och anpassar sig väl till en varierad diet. Främst består dieten av smågnagare, som sorkar och möss. Den äter även fåglar – främst ungar men i storlek upp till fasan –, reptiler, groddjur och kaniner. Ormvråken kan ofta ses på nyplöjda åkrar när den letar efter mask och insekter. Den jagar främst genom att spana ifrån en utsiktsplats och sedan snabbt slå sitt byte, men det förekommer också att den ryttlar. Den uppsöker också as, speciellt vintertid.[6]

Namn[redigera | redigera wikitext]

Det svenska trivialnamnet ormvråk kommer av att man i gamla tider trodde att den gärna jagade orm, men den föreställningen vet man idag är felaktig.[7] Ordet vråk härstammar från germanska "wrekan," som betyder förfölja.[7] Äldsta kända källan som nämner trivialnamnet ormvråk är från 1786.

Carl von Linné, som först beskrev fågeln med det vetenskapliga namnet Falco Buteo, kallade arten 1748 för kvidfågel.[8] Ernst Rietz förklarar kvid med att fågelns läte låter som om den klagande kvider.[9]

I äldre källor används ibland trivialnamnen ormvråk eller ormvråka även om glador.[10]

Extremt ljusa former av ormvråk kallas ibland för börringevråk. Namnet är omdiskuterat då det anses missvisande eftersom dessa ljusa ormvråkar inte alls är mer förknippade med området kring den skånska orten Börringe, utan förekommer över stora delar av ormvråkens utbredningsområde.

Bygdemål[redigera | redigera wikitext]

Namn Trakt Referens Förklaring

Kvidfågel Hälsingland Kvidföglar (av kvidla = jämra sig) sägs i detta landskap om både ormvråkar och glador så sent som åtminstone på 1800-talet.[9] Lätet har också liknats vid en katts jamande.[11]
Musvråk [12]
Musvåg [13]
Ormkråka [7] Redan 1611 nämns arten med namnet ormkråka.
Namnet refererar till den felaktiga föreställningen att denna fågel skulle vara en stor ormjägare.

Ormråk [11]
Ormvåk
Råk

Råttvråk [12]

Snokvåg [11]
Svihök
Vanlig vråk
Vråk

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ BirdLife International 2013 Buteo buteo Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
 2. ^ Jari Valkama (2019). ”Finsk rödlistning av ormvråk – Buteo buteo (på svenska/finska). Finlands Artdatacenter. https://laji.fi/sv/taxon/MX.26701. Läst 22 mars 2022. 
 3. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, & C. L. Wood (2016): The eBird/Clements checklist of birds of the world, version 2016 [1], läst 2016–08–11
 4. ^ [a b c] Naturhistoriska riksmuseet Arkiverad 8 april 2009 hämtat från the Wayback Machine.
 5. ^ IUCN Red list 2927-1
 6. ^ Staav, R. & Fransson, T. (2000) Nordens fåglar, tredje upplagan, sida 124, Prisma, ISBN 91-518-3827-3
 7. ^ [a b c] Gustaf Rudebeck (Red.) (1962–63) Våra svenska fåglar i färg, vol 1–2
 8. ^ Svenska Akademiens ordbok: Kvidfågel (tryckår 1938)
 9. ^ [a b] Ernst Rietz: Svenskt dialektlexikon, sida 371 [2] Gleerups, Lund 1862 – – 1867, faksimilutgåva Malmö 1962
 10. ^ Svenska Akademiens ordbok: Ormvråk (tryckår 1950)
 11. ^ [a b c] Reinhold Ericson (1922): Fågelkåserier, sida 98, 99
 12. ^ [a b] Svenska Akademiens ordbok: Råttvråk (tryckår 1961)
 13. ^ Malm, A. W. (1877) Göteborgs och Bohusläns Fauna; Ryggradsdjuren, Göteborg, sida 253

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]