Grönsångare

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Phylloscopus sibilatrix)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Grönsångare
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Flickr - Rainbirder - Wood Warbler (Phylloscopus sibilatrix).jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljLövsångare se text
Phylloscopidae
SläktePhylloscopus
ArtGrönsångare
P. sibilatrix
Vetenskapligt namn
§ Phylloscopus sibilatrix
AuktorBechstein, 1793
Synonymer
  • Sylvia sibilatrix Bechstein, 1793
  • Ficedula sibilatrix Nilsson 1824
  • Rhadina sibilatrix[2]
Hitta fler artiklar om fåglar med

Grönsångare (Phylloscopus sibilatrix) är en fågel som tillhör familjen lövsångare.

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Grönsångare. 20 sekunder.

Grönsångaren är ungefär 11 till 13 centimeter lång, har ett vingspann på 19 till 24 centimeter och väger ungefär 8 till 13 gram. Ovansidan är grön och bröstet gulvitt. Den har vit buk, gul strupe och gult ögonbrynsstreck. Honor och hanar har samma färger. Visuellt kan man skilja den från gransångaren och lövsångaren på dess klarare färger, långa vingar och kortare men bredare stjärt. Men framförallt skiljs den ifrån dessa två på sin arttypiska sång.

Den har två sångtyper, en ljus metallisk drill i ökande tempo pit-pit-pitpitpitpt-t-t-ttt som varar 2–3 sekunder och som brukar beskrivas som ett litet mynt som roterar på en marmorskiva, och en serie av 3 till 5 sjunkande pipande mörkare toner piyy-piyy-piyy. Locklätet liknar den andra sångtypen, men är kortare och inte upprepat: "piy".

Systematik och utbredning[redigera | redigera wikitext]

Tidigare placerades grönsångaren i den idag uppdelade familjen sångare (Sylviidae) men placeras idag i familjen lövsångare (Phylloscopidae). Grönsångaren är monotypisk, vilket innebär att den inte delas upp i underarter.

Grönsångaren häckar över stora delar av Europa och österut ungefär till Uralbergen. Den är genomgående flyttfågel och övervintrar i tropiska Afrika.

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige förekommer grönsångaren främst i söder, där den lokalt är ganska allmän, men även längre norrut utefter kusten. Antalet varierar troligen mycket mellan olika år. Den anländer i april–maj och flyttar i juli–augusti.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Grönsångaren lever i ljus lövskog och blandskog, ofta bokskogar, och parkanläggningar. Den blir könsmogen efter ett år. Den huvudsakliga häckningstiden är maj till juli. Boet läggs i en håla på marken, vid en buske eller vid sidan av en tuva, bland löv och mossa, ofta bland trädrötter, och är väl dolt. Boet är stort, välvt som en gammaldags bakugn med rund öppning på sidan, byggt av grässtrån, torra blad och mossa, och fodras på botten med fina grässtrån.[3] Honan lägger sex till sju ägg. Hon ruvar på äggen i 12 till 14 dagar. Ungfåglarna stannar i boet i 12 till 13 dagar. Grönsångaren livnär sig på spindlar, blötdjur, bär, insekter och deras larver.

Grönsångaren och människan[redigera | redigera wikitext]

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Den europeiska populationen uppskattas till 14 000 000–22 000 000 häckande par vilket motsvarar 42 000 000–66 000 000 individer.[1] Europa utgör 75–94 % av den globala utbredningen, så en preliminär uppskattning ger att den globala populationen uppgår till 44 700 000–88 000 000 individer.[1]

Det finns indikationer på att den europeiska populationen minskat med upp till 30 % de senaste tio åren, medan den asiatiska populationen inte verkar minska och den övervintrande populationen i Afrika istället verkar att öka.[1]

Sammantaget kategoriserar Internationella naturvårdsunionen (IUCN) den globala populationen som livskraftig (LC).[1]

Namn[redigera | redigera wikitext]

Grönsångaren har förr även kallats grön sångare.[3] och skogsknett[4] Det senare har även varit et namn på lövsångare.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Wood Warbler, 16 augusti 2005.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Waldlaubsänger, 16 augusti 2005.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e] BirdLife International 2012 Phylloscopus sibilatrix Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ Dickinson, E.C., J.V. Remsen Jr. & L. Christidis (Eds). 2013-2014. The Howard & Moore Complete Checklist of the Birds of the World. 4th. Edition, Vol. 1, 2, Aves Press, Eastbourne, U.K.
  3. ^ [a b c] Carl Agardh Westerlund (1867) Skandinavisk oologi, Albert Bonniers förlag, Stockholm, sid:62
  4. ^ Malm, A. W. (1877) Göteborgs och Bohusläns Fauna; Ryggradsdjuren, Göteborg, sid. 170.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Roland Staav & Thord Fransson (1991) Nordens fåglar, andra upplagan, Stockholm ISBN 91-1-913142-9

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]