Polismyndigheten i Stockholms län

Från Wikipedia
Version från den 7 december 2017 kl. 12.37 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 1 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.6.1))
Polismyndigheten i Stockholms län
DepartementJustitiedepartementet
OrganisationstypPolismyndighet
LänStockholm
Nedlagd31 december 2014
EfterföljarePolismyndigheten
LänspolismästareHans Holmér 1984-87
Gunno Gunnmo 1996- 2003
Carin Götblad 2003-12
Mats Löfving 2012-14
Antal anställda6 900
InstruktionPolisförordningen (1998:1558)

Polismyndigheten i Stockholms län, även kallad Stockholmspolisen, var en polismyndighet i Stockholms län och var då landets största polismyndighet med cirka 6 900 anställda inom åtta polismästardistrikt, och högkvarter i Stockholms polishusKungsholmen. Från och med 2015 har samtliga polismyndigheter slagits samman till en och polismyndigheterna för respektive län finns inte längre, i stället är det en polismyndighet uppdelad i olika regioner, där Polismyndigheten i Stockholms län uppgått i Regionen Stockholm.

Länspolismästare var 2012-14 Mats Löfving.

Grupper inom myndigheten

  • Ambassadgruppen är specialiserade på skydd av utländska ambassader och konsulat. Enheten arbetar också, tillsammans med Säkerhetspolisen, med det inre skyddet vid statsbesök.
  • Hundenheten består av poliser utbildade till hundförare med specialtränade polishundar. Arbetsuppgifterna för hundförarna utgör exempelvis händelser som att leta efter personer som försvunnit eller övervaka speciella händelser som till exempel demonstrationer.
  • Klotterkommissionen arbetar med att kartlägga och bekämpa klotter i Stockholms län.
  • Kommissionen mot Människohandel arbetar med att spana och utreda s.k. människohandelsbrott och då i första hand människohandel gällande sexuella ändamål som till exempel trafficking.
  • Prostitutionsgruppen arbetar med att bekämpa prostitution och människohandel för sexuella ändamål i Stockholm. Gruppens huvudsakliga arbetsuppgift är att gripa de personer som främjar prostitution (s.k. koppleriverksamhet) samt de personer som köper sexuella tjänster. Ett annat viktigt arbetsområde för Prostitutionsgruppen är att hitta och identifiera minderåriga som utnyttjas i prostitution.
Polisbil vid Sergels torg
Polisbåt öster om Matsholmen i Stockholms skärgård
  • Krogsektionen (tidigare benämnd Krogkommissionen) arbetar med att bekämpa narkotikahanteringen kopplad till krog- och nöjesvärlden i Stockholms innerstad. Krogsektionen arbetar uteslutande civilt utanför och inne på krogarna.
  • Aktionsgrupp NOVA är ett samarbete mellan Polismyndigheten i Stockholms län och Rikskriminalpolisen och är ett projekt mot grov organiserad brottslighet.[1]
  • Plattangruppen arbetar med att bekämpa narkotikahanteringenSergels torg och i dess närområde. Spanarna i Plattangruppen arbetar uteslutande civilt och syns sällan då de smälter väl in i miljön. Man kan dock ibland se dem när de gör ingripanden mot människor misstänkta för narkotikabrott. Plattangruppens huvudsakliga arbetsuppgift är att öka tryggheten på Sergels Torg och de arbetar främst med att försöka hitta och lagföra de personer som säljer och langar narkotika i området. Spanarna ingriper dock mot all form av brottslighet, till exempel slagsmål, stölder, köp av sexuella tjänster m.m.
  • Polisrytteriet är en enhet med specialutbildade poliser som färdas till häst istället för bil. De används ofta vid större händelser som till exempel fotbollsmatcher eller demonstrationer då hästarna har en god förmåga att skingra och hålla isär större folkmassor.
  • Ungdomssektionen (Ravekommissionen) skapades 1996 som reaktion på klubben Docklands ravekultur. Kommissionens främsta uppgift var att bekämpa narkotikamissbruk samt att förhindra nyrekrytering till drogmissbruk bland ungdomar. Siffror som bevisar eventuella resultat saknas dock. Ravekommisionen har kritiserats för att verka integritetskränkande och för att agera diskriminerande mot ungdomskultur.[2] Enheten har bytt namn till Ungdomssektionen men kallas på de flesta håll fortfarande för Ravekommissionen. Ungdomssektionen arbetar med att beivra narkotikabruk, -missbruk och -försäljning bland och till ungdomar. Målgruppen är främst 15-20-åringar men även yngre och äldre drogbrukare och missbrukare/langare. Ungdomssektionen har ett nära samarbete med Maria Ungdom, Tullen och Socialtjänsten i Stockholms län. Minst en socialsekreterare arbetar på sektionen. Ungdomssektionen driver utvecklingen vad gäller att upptäcka tidigt missbruk bland unga, de jobbar offensivt med långsiktigt brottsförebyggande arbete. Chef för ungdomssektionen är David Beukelmann.
  • Piketenheten även kallad stockholmspiketen har som huvuduppgift att ingripa i särskilt komplicerade och farliga situationer. Andra arbetsuppgifter är problemorienterat och underrättelselett arbete mot grovt kriminella, eskort av värde och personer och räddningstjänst. Piketenheten använder sedan ett antal år tillbaka nästan bara uteslutande civila fordon.[3]
  • Sjöpolisen är en enhet med specialutbildade poliser som i specialbyggda polisbåtar ingriper mot brott till sjöss. Sjöpolisen deltar även i räddningsinsatser vid olyckor på sjön. Exempel på brott som Sjöpolisen ingriper vid är till exempel sjöfylleri och hastighetsöverträdelser.
  • Tunnelbanepolisen (även kallad för OT[källa behövs]) arbetar med att upprätthålla ordningen och skapa trygghet i Stockholms läns kollektivtrafik, det vill säga tunnelbana, buss och pendeltåg. Arbetet bedrivs både civilt och uniformerat.

Polismästardistrikt

Polisingripande på Tegnérgatan

Polismästardistrikten är en lokal områdesindelning av Polismyndigheten i Stockholms län. (I andra svenska län används andra benämningar för de lokala enheterna, till exempel polisområde.)

Länet är indelat i följande åtta polismästardistrikt:

  1. City polismästardistrikt
  2. Söderorts polismästardistrikt
  3. Västerorts polismästardistrikt
  4. Roslagens polismästardistrikt
  5. Norrorts polismästardistrikt
  6. Nacka polismästardistrikt
  7. Södertörns polismästardistrikt
  8. Södertälje polismästardistrikt

Övrigt

Polisbricka Stockholm 1800-tal.
  • En kvinnlig polisavdelning bildades 1926, vilket de kvinnliga stadsfullmäktigeledamöterna i Stockholm motionerat om. De kvinnliga poliserna skulle utföra patrulltjänst samt arbeta förebyggande mot ungdomar. Civilklädda, kvinnliga poliser skulle även övervaka danslokalerna och "inrapportera sina erfarenheter till polisbefälet".[4]

Se även

Källor

Noter

  1. ^ ”Nova II mot yrkeskriminella”. Tidningen Sambandet. oktober 2007. Arkiverad från originalet den 1 oktober 2009. https://web.archive.org/web/20091001235933/http://www.polisen.se/Arkiv/Nyhetsarkiv/Stockholm/Sambandet/2007/Artiklar-2007/Nova-II-mot-yrkeskriminella-/. Läst 28 september 2009. 
  2. ^ Magnus Linton (1 maj 1998). ”Ravekommissionen - Västvärldens enda kulturpolis”. Arbetaren nr 9 1998. Arkiverad från originalet den 10 september 2012. https://archive.is/20120910165012/http://www.satraligan.com/kulturpolisen.html. Läst 25 Februari 2010. 
  3. ^ Svensk Utryckningsfordonsförening http://www.utryckningsfordon.se/polisbussar 20 Januari 2014
  4. ^ Kvinnokavalkad : en bilderbok om svenska kvinnors liv 1918-1944, av Ellen Rydelius och Anna Odhe, Bonnier, Stockholm 1946, s. 99