Polisregion Nord

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Polisregion Nord
Polisen vapen bra.svg
Lilla riksvapnet
Underordnad Polismyndigheten
Organisationstyp Polisregion
Säte Umeå, Västerbottens län
Län Jämtlands län
Norrbottens län
Västerbottens län
Västernorrlands län
Organisationsnr 202100-0076
Syfte Utredningsverksamhet, brottsförebyggande verksamhet och service
Inrättad 1 januari 2015
Regionpolischef Klas Johansson
Webbplats www.polisen.se

Polisregion Nord är en svensk polisregion inom Polismyndigheten som verkat från 2015. Polisregionens huvudort är Umeå.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Polisregion Nord bildades den 1 januari 2015, och är en av sju regioner i Sverige. Regionen består av Jämtlands län, Norrbottens län, Västerbottens län och Västernorrlands län, vilka i sig utgör var sitt polisområde. Respektive polisområde är vidare indelat i lokalpolisområden. Polisregionerna ersatte de tidigare till antalet 21 polismyndigheterna. Polisregion Nord leds från Umeå, och har det samlade ansvaret för polisverksamheten inom regionen. Ett ansvar som bland annat omfattar utredningsverksamhet, brottsförebyggande verksamhet och service.[1]

Jämtlands län[redigera | redigera wikitext]

Jämtlands län utgör ett av fyra polisområden i regionen. Polisområdet har sitt huvudsäte i Östersund och består av de två lokalpolisområdena Östersund och Jämtland/Härjedalen.

Polisstationer i länet

Norrbottens län[redigera | redigera wikitext]

Norrbottens län utgör ett av fyra polisområden i regionen. Polisområdet har sitt huvudsäte i Luleå och består av de fyra lokalpolisområdena Luleå/Boden (Bodens kommun och Luleå kommun, Piteå Älvdal (Arjeplogs kommun, Arvidsjaurs kommun, Piteå kommun och Älvsbyns kommun), Norra Lappland (Gällivare kommun, Jokkmokks kommun och Kiruna kommun) och Östra Norrbotten (Haparanda kommun, Kalix kommun, Pajala kommun, Överkalix kommun och Övertorneå kommun).

Polisstationer

Västerbottens län[redigera | redigera wikitext]

Västerbottens län utgör ett av fyra polisområden i regionen. Polisområdet har sitt huvudsäte i Umeå och består av de tre lokalpolisområdena Umeå, Södra Lappland och Skellefteå.

Västernorrlands län[redigera | redigera wikitext]

Västernorrlands län utgör ett av fyra polisområden i regionen. Polisområdet har sitt huvudsäte i Sundsvall och består av de tre lokalpolisområdena Medelpad, Södra Ångermanland och Norra Ångermanland.

Regionpolischefer[redigera | redigera wikitext]

  • 2015–idag: Klas Johansson

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Polisregion Nord”. polisen.se. https://polisen.se/Om-polisen/Polisens-organisation/Polisregion-Nord/. Läst 15 februari 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]