Hoppa till innehållet

Wikipedia:Ny huvudsida 2007/Förslag 10/Testa färg

Från Wikipedia


Välkommen till Wikipedia,

den fria encyklopedin som alla kan redigera.
2 589 936 artiklar på svenska


Vanliga frågorHjälpKontakt

SökhjälpHitta artiklarSamarbeten

Utvald artikel

Radiohead: Thom Yorke, Jonny Greenwood, Colin Greenwood, Ed O'Brien, Phil Selway.

Radiohead är ett brittiskt alternativt rockband från Abingdon, Oxfordshire, bildat 1985. Bandet består av Thom Yorke (sång, gitarr, piano), Jonny Greenwood (leadgitarr, keyboard, andra instrument), Colin Greenwood (elbas), Phil Selway (trummor, percussion, bakgrundssång) och Ed O'Brien (gitarr, bakgrundssång).

Radiohead släppte debutsingeln "Creep" 1992. Den blev en stor hit världen över efter utgivningen av bandets debutalbum Pablo Honey (1993). Radioheads popularitet ökade i Storbritannien ännu mer efter att det andra albumet, The Bends, släpptes 1995. Radioheads tredje album, OK Computer (1997), gav bandet ett stort internationellt erkännande; med ett expansivt sound och teman som modern alienation, är OK Computer av många ansett som ett av de viktigaste albumen under 1990-talet, samt som ett av de bästa albumen genom tiderna.

Radiohead har sålt över 30 miljoner album världen över. Bandets verk placerar sig högt på både lyssnarundersökningar och topplistor av kritiker över de bästa musikerna under 1990- och 2000-talet. 2011 rankades Radiohead av tidningen Paste som Storbritanniens tredje bästa band någonsin, endast slagna av The Beatles och The Rolling Stones. ► Läs mer


Senast visade utmärkta artiklar: Malmö FFNorrlands nationNya Älvsborg

Läsvärd artikel

titel=Amsterdamfördraget bild=Treaty of Amsterdam and Nice Ratification Map.svg bildförhållande=0.89 bildtext=Signatärländernas ställningstaganden. text=

Amsterdamfördraget är ett fördrag mellan Europeiska unionens medlemsstater som ändrar Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen och Fördraget om Europeiska unionen. Det signerades den 2 oktober 1997 och trädde i kraft den 1 maj 1999. Amsterdamfördraget innebar att EU fick ett större inflytande i frågor om sysselsättning, miljö, jämställdhet, folkhälsa, konsumentfrågor, invandring och socialpolitik. Just sysselsättningspolitiken var ett kontroversiellt område där inte minst det relativt nya medlemslandet Sverige drev på, tillsammans med bland annat Europafacket. I Amsterdamfördraget infördes en särskild avdelning om sysselsättning där det slås fast att medlemsstaterna "ska betrakta främjandet av sysselsättningen som en fråga av gemensamt intresse och skall inom rådet samordna sina åtgärder i detta intresse". Därmed hade man gjort EU också till en så kallad jobbunion.

Amsterdamfördraget medför även att målet hållbar utveckling blir ett av unionens övergripande mål samtidigt som miljöfrågor lyfts upp och ges en plats i övriga direktorat, främst inom industri, jordbruk och transport. Ytterligare en viktig förändring var reformeringen av beslutsprocessen där samtycke av både ministerrådet och europaparlamentet numera krävs för godkännande av vissa lagförslag.

}}

Visste du att...

Lukas Moodysson, 2009.

Redigera  Från Wikipedias nyaste artiklar  Arkiv

Aktuell artikel


Nyligen avlidna: Anouk Aimée (18/6) Françoise Hardy (11/6) Parnelli Jones (4/6) Ahmad Shah Khan (4/6) Brigitte Bierlein (3/6)


Pågående eller kommande händelser: Parlamentsvalet i Storbritannien 2024 Operation Prosperity Guardian utanför Jemen Fotbolls-EM för herrar 2024
Pågående större krig: Gaza Rysslands invasion av Ukraina Sudan Jemen Myanmar
Mest visad igår: Dag Hammarskjöld Mest visade 2024

29 juni 2024

Erik XIV kröns till svensk kung 1561.

29 juni

Namnsdag: Peter, Petra (Sverige)  Pernilla, Petra, Per, Peter, Petter (finlandssvenska)

Denna dag i historien:

Fler händelser: 28 juni  29 juni  30 juni


 Hitta artiklar

Alla artiklar i bokstavsordning · Artiklar efter ämneskategori · Kategorier i bokstavsordning · Artiklar som inte har ändrats på länge · Artiklar som inte är länkade till · Korta artiklar · Listor · Långa artiklar · Nya artiklar

Användare:Jsdo1980/Huvudsida/Hitta artiklar2

 Veckans samarbeten
Schweiz är känt för sin natur. På bilden ses en dalgång i den Schweiziska kommunen Lauterbrunnen.

Natur kan syfta på den levande, materiella världen i stort, men särskilt den av människan (väsentligen) opåverkade miljön i form av växter, djur, landformer och så vidare. Med natur avses även inre egenskaper som bestämmer beteende och ändamål i någon eller något ("sakens natur"). Det är ett begrepp som har tolkats och definierats sedan antiken i olika sammanhang, och har genomgått flera betydelseförskjutningar och därmed blivit mångtydigt och ideologiskt laddat.

Veckans samarbete är en utvald artikel som under en veckas tid får stå i rampljuset, med förhoppningen att så många som möjligt ska hjälpa till att förbättra den.

Wikipedia på andra språk

Upplagor på andra språk med fler än 200 000 artiklar:

EngelskaTyskaFranskaItalienskaNederländskaJapanskaPolskaPortugisiska

Fler än 100 000 artiklar:

SpanskaNorska (bokmål)RyskaFinskaKinesiska

Fler än 50 000 artiklar:

IndonesiskaKatalanskaTjeckiskaDanskaEsperantoHebreiskaLombardiskaUngerskaRumänskaSlovakiskaTurkiskaUkrainska

Lista över samtliga språkversioner av Wikipedia



Commons
Den fria mediedatabasen
Wiktionary
Den fria ordboken
Wikisource
Det fria biblioteket
Wikibooks
Fria läroböcker och manualer
Wikiquote
Den fria citatsamlingen
Wikivoyage
Den fria reseguiden
Wikispecies
Den fria artförteckningen
Wikidata
Den fria databasen
Wikimania
Konferensen för projekten om fri kunskap
Meta-Wiki
Om projekten

Föregående förslag Ge gärna denna sida en passande rubrikfärg
Information om cookies | Huvudsida utan tabeller | Huvudsida med bara text | Wikipedias status