Råslätt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Råslätt
Stadsdel
Ett hyreshus på Råslätt. December 2014.
Ett hyreshus på Råslätt. December 2014.
Land Sverige
Kommun Jönköping
Stad (tätort) Jönköping
Koordinater 57°44′30″N 14°9′0″Ö / 57.74167°N 14.15000°Ö / 57.74167; 14.15000
Folkmängd 4 966 [1] (2011)
Statistikkod 321

Råslätt är en stadsdel i södra Jönköping, byggd i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet, som en del av miljonprogrammet. Råslätt planerades ursprungligen för cirka 6 000 invånare och byggnationen var en av de största enskilda entreprenader som utförts inom bostadssektorn i Sverige[källa behövs]. Stadsdelen består av två bostadsområden åtskilda av ett centrum med skolor och butiker. Det dryga 30-talet bostadshus är 6–8 våningar höga och har i regel 4-5 trappuppgångar per hus (skivhus). En viktig anledning till att man valde att bygga höga hus var att man ville spara så mycket som möjligt av naturen i området[källa behövs]. Arkitekt var Lars Stalin.

Bostadshusens fasader var ursprungligen betonggrå, men vid en upprustning i slutet av 1980-talet målades fasaderna i kraftigare färger och mönster. Periodvis har området varit drabbat av sociala problem men många insatser har också haft positiva effekter. Under 1990-talet har vissa hus byggts om till servicehus och studentlägenheter. En av de två kvartersgårdar som byggdes i anslutning till bostadsområdena fungerar idag som moské. Nuförtiden, eftersom Jönköping har en högskola, fungerar delar av Råslätt som studentboende till framför allt högskolans utbytesstudenter. I centrum finns också Råslätts kyrka från 1974, ritad av Per Rudenstam. Butikerna, skolorna och vårdinrättningarna i Råslätts centrum betjänar inte bara själva bostadsområdet utan också de omkringliggande villaområdena. Affärscentrum ritades av Lars Stalin, samma arkitekt som gjorde bostadsområdena.

På egendomen Råslätts gård fanns under några decennier i slutet av 1800-talet en skogvaktarskola där man arbetade med att ta fram fröer för alla svenska trädslag. Många av arterna i detta trädbestånd finns fortfarande kvar i områdets nordvästra del. Invånare i råslätt består till mest del med utländsk bakgrund.

Skolor[redigera | redigera wikitext]

Råslättsskolan är den ena skolan på Råslätt. Den är till för elever i årskurs 1–6. Eleverna här kommer nästan uteslutande från Råslätt och Grästorp.

Stadsgårdsskolan är en annan skola belägen i Råslätt, som har cirka 360 elever i årskurs 7–9. Eleverna kommer dels från Råslätt och dels från Barnarp och Grästorp, som ligger i närheten. Stadsgårdsskolan öppnades 1972.

Dessutom finns det ett tio-tal förskolor på Råslätt.

Kollektivtrafik[redigera | redigera wikitext]

Till och från Råslätt går stadsbuss nummer: 1, 3, 14, 27 och 24

1 - Huskvarna via Torpaplan, Centrum, Elmia och Österängen.

3 - Tokarp via Ljungarum, Eurostop, Ryhov, A6 Center, Centrum, Torpaplan och Gräshagen.

14 - Hyltena via Barnarp.

24 - Centrum till Hyltena via Råslätt, Barnarp och Torsvik.

27 - Mariebo till Månsarp/Torsvik via Centrum, Råslätt, Norrahammar och Taberg.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Statistik från Jönköpings kommun

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]