Respect for Marriage Act

Från Wikipedia
USA:s stora sigill.

Respect for Marriage Act (svenska: Respekt för äktenskapslagen) är en amerikansk federal lag som upphäver Defense of Marriage Act och kodifierar den federala definitionen av äktenskap till att inkludera samkönade dito.[1] Lagen röstades igenom av senaten (61–36) den 29 november 2022, av representanthuset den 8 december 2022 (258–169) och skrevs under av USA:s president Joe Biden den 13 december 2022.

Vita huset lyses upp i regnbågens färger efter att Respect for Marriage Act blivit lag.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Den 21 september 1996 skrev president Bill Clinton under Defense of Marriage Act efter att den godkänts av representanthuset (342–67) och senaten (85–14). Lagen definierar äktenskap som en rättslig union mellan en man och en kvinna. Den möjliggör även så att delstater inte behöver erkänna samkönade äktenskap som skett i andra delstater. Den första delen förklarades grundlagsvidrig av Högsta domstolen 2013 i Förenta staterna mot Windsor. Således blev USA:s federala statsmakt tvungen att erkänna samkönade äktenskap som skett i delstaterna. År 2015 beslutade Högsta domstolen att samkönade par har en fundamental rättighet att gifta sig och att delstaterna måste anpassa sig efter detta i Obergefell mot Hodges. Därmed blev den senare delen av Defense of Marriage Act ej möjlig att upprätthålla.[2]

Lagtext[redigera | redigera wikitext]

Lagtexten i Respect for Marriage Act så som den godkändes av senaten och representanthuset lyder som följer, i svensk inofficiell översättning:[3]

SEKTION 1. KORT TITEL.

Denna lag må citeras som ”Respekt för äktenskapslagen”.

SEKT. 2. RESULTAT.

Kongressen finner följande:

(1) Ingen förening är djupare än äktenskapet, för det förkroppsligar de högsta idealen om kärlek, trohet, hängivenhet, uppoffring och familj.

(2) Olika uppfattningar om könsrollen i äktenskapet innehas av rimliga och uppriktiga människor baserat på anständiga och hedervärda religiösa eller filosofiska premisser. Därför bekräftar kongressen att sådana människor och deras olika övertygelser bör respekteras.

(3) Miljontals människor, inklusive par av olika raser och samkönade par, har ingått äktenskap och åtnjutit de rättigheter och privilegier som är förknippade med äktenskap. Par som enas i äktenskap förtjänar att ha den värdighet, stabilitet och fortlöpande skydd som äktenskapet ger familjer och barn.

SEKT. 3. UPPHÄVANDE AV SEKTION SOM LAGTS TILL I TITEL 28, FÖRENTA STATERNAS KODEX, GENOM SEKTION 2 I FÖRSVAR AV ÄKTENSKAP-LAGEN.

Sektion 1738C i titel 28, Förenta staternas kodex, är upphävd.

SEKT. 4. FULL TRO- OCH KREDITVÄRDIGHET GES TILL JÄMSTÄLLDHET I ÄKTENSKAP.

Kapitel 115 i titel 28, Förenta staternas kodex, ändrad genom denna lag, ändras ytterligare genom att efter avsnitt 1738B infoga följande:

”§ 1738C. Vissa handlingar, register och förfaranden och effekten av dessa

”(a) ALLMÄNT.—Ingen person som agerar i enlighet med delstatlig lag får neka—

”(1) full tro- och kreditvärdighet åt någon offentlig handling, register eller rättsligt förfarande i någon annan delstat som gäller ett äktenskap mellan 2 individer, på grund av dessa individers kön, ras, etnicitet eller nationellt ursprung; eller

”(2) en rättighet eller ett anspråk som härrör från ett sådant äktenskap på grund av att sådant äktenskap inte skulle erkännas enligt lagen i den staten på grund av dessa individers kön, ras, etnicitet eller nationella ursprung.

”(b) UPPRÄTTHÅLLANDE AV JUSTITIEMINISTERN.—Justitieministern kan väcka civilrättslig anspråk vid lämplig distriktsdomstol i Förenta staterna mot varje person som bryter mot undersektion (a) för föreläggande.

”(c) ENSKILD RÄTT TILL TALAN.—Varje person som skadas av en kränkning av undersektion (a) kan väcka en civilrättsligt anspråk vid lämplig distriktsdomstol i Förenta staterna mot den person som brutit mot sådan undersektion för föreläggande.

”(d) DEFINITION DELSTAT.—I denna sektion har termen ”delstat” den betydelse som ges i sektion 7 i titel 1.”.

SEKT. 5. ERKÄNNANDE AV ÄKTENSKAP.

Sektion 7 i titel 1, Förenta staternas kodex, ändras till att lyda enligt följande:

”§ 7. Äktenskap

”(a) I samband med någon federal lag, regel eller förordning där civilstånd är en faktor, ska en individ anses vara gift om den personens äktenskap är mellan 2 individer och är giltigt i den delstat där äktenskapet ingicks eller, när det gäller ett äktenskap som ingåtts utanför någon delstat, om äktenskapet är mellan 2 individer och är giltigt på den plats där det ingicks och äktenskapet kunde ha ingåtts i en delstat.

”(b) I denna sektion avser termen ’delstat’ en delstat, Columbiadistriktet, Samväldet Puerto Rico eller något annat territorium eller besittning i USA.

”(c) Vid tillämpning av undersektion (a), för att avgöra om ett äktenskap är giltigt i en delstat eller den plats där det ingicks, om utanför någon delstat, ska endast lagen i den jurisdiktion som var tillämplig vid den tidpunkt då äktenskapet ingicks övervägas.”

SEKT. 6. INGEN PÅVERKAN PÅ RELIGIÖS FRIHET OCH SAMVETE.

(a) ALLMÄNT.—Ingenting i denna lag, eller någon ändring som görs av denna lag, ska tolkas för att minska eller upphäva en religionsfrihet eller ett samvetsskydd som annars är tillgängligt för en individ eller organisation enligt Förenta staternas grundlag eller federal lag.

(b) VAROR ELLER TJÄNSTER.—I överensstämmelse med det första tillägget till konstitutionen, ideella religiösa organisationer, inklusive kyrkor, moskéer, synagogor, tempel, icke-konfessionella ministerier, interkonfessionella och ekumeniska organisationer, missionsorganisationer, trosbaserade sociala myndigheter, religiösa utbildningsinstitutioner, och ideella enheter vars huvudsakliga syfte är att studera, utöva eller främja religion, och någon anställd i en sådan organisation, ska inte vara skyldiga att tillhandahålla tjänster, boende, förmåner, faciliteter, varor eller privilegier för högtidlighållandet eller firandet av ett äktenskap. Varje vägran enligt denna undersektion att tillhandahålla sådana tjänster, boende, förmåner, faciliteter, varor eller privilegier ska inte skapa några civilrättsliga anspråk eller talan.

SEKT. 7. LAGSTADGAT FÖRBUD.

(a) INGEN INVERKAN PÅ STATUS OCH FÖRMÅNER SOM INTE HÄRRÖR FRÅN ETT ÄKTENSKAP.—Ingenting i denna lag, eller någon ändring som görs av denna lag, ska tolkas för att förneka eller ändra någon förmån, status eller rätt för en på annat sätt berättigad enhet eller person som inte härrör från ett äktenskap, inklusive skattebefriad status, skattebehandling, utbildningsfinansiering eller ett bidrag, kontrakt, avtal, garanti, lån, stipendium, licens, certifiering, ackreditering, fordran eller försvar.

(b) INGET FEDERALT ERKÄNNANDE AV POLYGAMA ÄKTENSKAP.—Ingenting i denna lag, eller någon ändring som görs av denna lag, ska tolkas som att den kräver eller godkänner federalt erkännande av äktenskap mellan fler än 2 individer.

SEKT. 8. AVSKÄRBARHET.

Om någon bestämmelse i denna lag, eller någon ändring som görs av denna lag, eller tillämpningen av sådan bestämmelse på någon person, enhet, regering eller omständighet, anses vara grundlagsstridig, ska resten av denna lag eller någon ändring som gjorts därigenom, eller tillämpningen av en sådan bestämmelse på alla andra personer, enheter, regeringar eller omständigheter inte påverkas.


Legislativ utveckling[redigera | redigera wikitext]

Kongressmannen Jerry Nadler introducerar Respect for Marriage Act, 2009.

Respect for Marriage Act introducerades i USA:s kongress för första gången år 2009 av kongressmannen Jerry Nadler från New York.[4] Den här har därefter introducerats åter vid flera tillfällen, men har aldrig gått vidare utskott och ställas upp för votering.[5]

117:e kongressen[redigera | redigera wikitext]

Det var vid den 117:e kongressen som Respect for Marriage Act för första gången gjorde legislativa framsteg i kongressen. Efter att Högsta domstolen ogiltigförklarad den konstitutionella rätten till abort i Dobbs mot Jackson Women's Health Organization i juni 2022 blev flera politiker oroade att den konstitutionella rätten för samkönade par att gifta sig var i fara. Detta med anledning av att HD-domaren Clarence Thomas i sin motivering till beslutet argumenterat för att se över liknande fall så som Obergefell mot Hodges från 2015.[5]

Jerry Nadler, nu ordförande för justitieutskottet, tillsammans med kongressmannen David Cicilline samt senatorerna Dianne Feinstein, Tammy Baldwin och Susan Collins introducerade Respect for Marriage Act i de båda kamrarna i juli 2022. Även blandäktenskap var inkluderat i lagförslaget för att kodifiera Loving mot Virginia från 1967.[5]

Votering i representanthuset[redigera | redigera wikitext]

Respect for Marriage Act ställdes upp för votering i representanthuset den 19 juli 2022 och gick igenom med rösterna 267–157. Alla 220 demokrater röstade ja och bland republikanerna röstade 47 ja, 157 nej samt sju stycken närvarade ej.[6] Efter att lagförslaget ändrats i senaten krävde USA:s konstitution att även denna version behövde godkännas av representanthuset för att förslaget ska kunna gå vidare till presidenten. Den 8 december 2022 godkände representanthuset senatens reviderade lagtext. Alla 219 demokrater tillsammans med 39 republikaner röstade ja, 169 republikaner röstade nej, en republikan, Burgess Owens, röstade blankt samt fyra ledamöter var ej närvarande.[7][8]

Votering i senaten[redigera | redigera wikitext]

Karta över hur senatorerna från varje delstat röstade.

När Respect for Marriage Act skickades till senaten från representanthuset var det oklart om den skulle klara av att få de 60 röster som är nödvändigt för att avsluta en filibuster. Till slut kunde en kompromiss presenteras där lagtexten förtydligades för att garantera religionsfrihet och fortsatt förbud mot polygami. Den 29 november 2022 röstade senaten igenom den reviderade versionen med rösterna 61–36. Alla 49 demokrater och tolv republikaner röstade ja. 36 republikaner röstade emot och tre senatorer, en demokrat och två republikaner, var ej närvarande.[9]

Votering i senaten, 29 november 2022
Namn Delstat Parti Röst
Tammy Baldwin Wisconsin Demokraterna Ja
John Barrasso Wyoming Republikanerna Nej
Michael Bennet Colorado Demokraterna Ja
Marsha Blackburn Tennessee Republikanerna Nej
Richard Blumenthal Connecticut Demokraterna Ja
Roy Blunt Missouri Republikanerna Ja
Cory Booker New Jersey Demokraterna Ja
John Boozman Arkansas Republikanerna Nej
Mike Braun Indiana Republikanerna Nej
Sherrod Brown Ohio Demokraterna Ja
Richard Burr North Carolina Republikanerna Ja
Maria Cantwell Washington Demokraterna Ja
Shelley Moore Capito West Virginia Republikanerna Ja
Ben Cardin Maryland Demokraterna Ja
Thomas Carper Delaware Demokraterna Ja
Robert P. Casey Pennsylvania Demokraterna Ja
Bill Cassidy Louisiana Republikanerna Nej
Susan Collins Maine Republikanerna Ja
Chris Coons Delaware Demokraterna Ja
John Cornyn Texas Republikanerna Nej
Catherine Cortez Masto Nevada Demokraterna Ja
Tom Cotton Arkansas Republikanerna Nej
Kevin Cramer North Dakota Republikanerna Nej
Mike Crapo Idaho Republikanerna Nej
Ted Cruz Texas Republikanerna Nej
Steve Daines Montana Republikanerna Nej
Tammy Duckworth Illinois Demokraterna Ja
Richard Durbin Illinois Demokraterna Ja
Joni Ernst Iowa Republikanerna Ja
Dianne Feinstein Kalifornien Demokraterna Ja
Deb Fischer Nebraska Republikanerna Nej
Kirsten Gillibrand New York Demokraterna Ja
Lindsey Graham South Carolina Republikanerna Nej
Chuck Grassley Iowa Republikanerna Nej
Bill Hagerty Tennessee Republikanerna Nej
Maggie Hassan New Hampshire Demokraterna Ja
Josh Hawley Missouri Republikanerna Nej
Martin Heinrich New Mexico Demokraterna Ja
John Hickenlooper Colorado Demokraterna Ja
Mazie Hirono Hawaii Demokraterna Ja
John Hoeven North Dakota Republikanerna Nej
Cindy Hyde-Smith Mississippi Republikanerna Nej
Jim Inhofe Oklahoma Republikanerna Nej
Ron Johnson Wisconsin Republikanerna Nej
Tim Kaine Virginia Demokraterna Ja
Mark E. Kelly Arizona Demokraterna Ja
John Neely Kennedy Louisiana Republikanerna Nej
Angus King Maine Oberoende Ja
Amy Klobuchar Minnesota Demokraterna Ja
James Lankford Oklahoma Republikanerna Nej
Patrick Leahy Vermont Demokraterna Ja
Mike Lee Utah Republikanerna Nej
Ben Ray Luján New Mexico Demokraterna Ja
Cynthia Lummis Wyoming Republikanerna Ja
Joe Manchin West Virginia Demokraterna Ja
Ed Markey Massachusetts Demokraterna Ja
Roger Marshall Kansas Republikanerna Nej
Mitch McConnell Kentucky Republikanerna Nej
Bob Menendez New Jersey Demokraterna Ja
Jeff Merkley Oregon Demokraterna Ja
Jerry Moran Kansas Republikanerna Nej
Lisa Murkowski Alaska Republikanerna Ja
Chris Murphy Connecticut Demokraterna Ja
Patty Murray Washington Demokraterna Ja
Jon Ossoff Georgia Demokraterna Ja
Alex Padilla Kalifornien Demokraterna Ja
Rand Paul Kentucky Republikanerna Nej
Gary Peters Michigan Demokraterna Ja
Rob Portman Ohio Republikanerna Ja
Jack Reed Rhode Island Demokraterna Ja
Jim Risch Idaho Republikanerna Nej
Mitt Romney Utah Republikanerna Ja
Jacky Rosen Nevada Demokraterna Ja
Mike Rounds South Dakota Republikanerna Nej
Marco Rubio Florida Republikanerna Nej
Bernie Sanders Vermont Oberoende Ja
Ben Sasse Nebraska Republikanerna -
Brian Schatz Hawaii Demokraterna Ja
Charles Schumer New York Demokraterna Ja
Tim Scott South Carolina Republikanerna Nej
Rick Scott Florida Republikanerna Nej
Jeanne Shaheen New Hampshire Demokraterna Ja
Richard Shelby Alabama Republikanerna Nej
Kyrsten Sinema Arizona Demokraterna Ja
Tina Smith Minnesota Demokraterna Ja
Debbie Stabenow Michigan Demokraterna Ja
Dan Sullivan Alaska Republikanerna Ja
Jon Tester Montana Demokraterna Ja
John Thune South Dakota Republikanerna Nej
Thom Tillis North Carolina Republikanerna Ja
Pat Toomey Pennsylvania Republikanerna -
Tommy Tuberville Alabama Republikanerna Nej
Chris Van Hollen Maryland Demokraterna Ja
Mark Warner Virginia Demokraterna Ja
Raphael Warnock Georgia Demokraterna -
Elizabeth Warren Massachusetts Demokraterna Ja
Sheldon Whitehouse Rhode Island Demokraterna Ja
Roger Wicker Mississippi Republikanerna Nej
Ron Wyden Oregon Demokraterna Ja
Todd Young Indiana Republikanerna Ja

Underteckning av president Biden[redigera | redigera wikitext]

President Joe Biden skriver under Respect for Marriage Act.

Den 13 december 2022 skrev president Joe Biden under lagen i en ceremoni utanför Vita huset med drygt 2 000 gäster. Bland talarna fanns vicepresident Kamala Harris, representanthusets talman Nancy Pelosi och senatens majoritetsledare Charles Schumer. Artisterna Sam Smith och Cyndi Lauper bidrog med musik.[10]

Allmän opinion[redigera | redigera wikitext]

Allmän opinion för samkönade äktenskap i USA per delstat, 2022:[11]
  Majoritet stödjer samkönade äktenskap — 80–85%
  Majoritet stödjer samkönade äktenskap — 70–79%
  Majoritet stödjer samkönade äktenskap — 60–69%
  Majoritet stödjer samkönade äktenskap — 50–59%
  Pluralitet stödjer samkönade äktenskap — 49%

Stödet för samkönade äktenskap i USA har stadigt ökat med tiden. Enligt en gallupundersökning från 2021 var 73 procent av amerikanare positiva. Bland demokrater är andelen 83 procent och bland republikaner 55 procent.[12] En majoritet stödjer samkönade äktenskap i alla delstater förutom Alabama, Arkansas och Mississippi. Högst stöd finns i Massachusetts med 85 procent av invånarna.[11]

Respect for Marriage Act har fått stöd av bland andra; Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga,[13] Episkopalkyrkan i USA[14] och Log Cabin Republicans.[15]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Thomas, R. (17 november 2022). ”What is the Respect for Marriage Act?” (på engelska). PBS. https://www.pbs.org/newshour/politics/same-sex-marriage-bill-clears-key-hurdle-in-senate-heres-what-it-does-and-doesnt-do. Läst 10 december 2022. 
  2. ^ ”Respect for Marriage Act” (på engelska). Britannica. 9 december 2022. https://www.britannica.com/topic/Respect-for-Marriage-Act. Läst 10 december 2022. 
  3. ^ ”H.R.8404 - Respect for Marriage Act”. Congress of the United States. 29 november 2022. https://www.congress.gov/bill/117th-congress/house-bill/8404/text/eas. Läst 9 december 2022. 
  4. ^ ”Legislation Introduced To Repeal Discriminatory Defense Of Marriage Act” (på engelska). American Civil Liberties Union. 15 september 2009. https://www.aclu.org/press-releases/legislation-introduced-repeal-discriminatory-defense-marriage-act-0. Läst 10 december 2022. 
  5. ^ [a b c] Migdon, B. (30 november 2022). ”The Respect for Marriage Act has been introduced in Congresses for more than a decade. What makes this time different?” (på engelska). The Hill. https://thehill.com/changing-america/respect/equality/3755446-the-respect-for-marriage-act-has-been-introduced-in-congresses-for-more-than-a-decade-what-makes-this-time-different/. Läst 10 december 2022. 
  6. ^ ”Roll Call 373 Roll Call 373, Bill Number: H. R. 8404” (på engelska). United States House of Representatives. 19 juli 2022. https://clerk.house.gov/Votes/2022373. Läst 8 december 2022. 
  7. ^ ”Roll Call 513 Roll Call 513, Bill Number: H. R. 8404” (på engelska). United States House of Representatives. 8 december 2022. https://clerk.house.gov/Votes/2022513. Läst 10 december 2022. 
  8. ^ Wilkie, C. (8 december 2022). ”House passes landmark bill to protect same-sex marriages, sending it to Biden's desk” (på engelska). CNBC. https://www.cnbc.com/2022/12/08/house-passes-respect-for-marriage-act-same-sex-marriage-bill.html. Läst 10 december 2022. 
  9. ^ ”U.S. Senate: U.S. Senate Roll Call Votes 117th Congress - 2nd Session” (på engelska). United States Senate. 29 november 2022. https://www.senate.gov/legislative/LIS/roll_call_votes/vote1172/vote_117_2_00362.htm#state. Läst 8 december 2022. 
  10. ^ Otten, T. (13 december 2022). ”Biden Signs Landmark Bill Protecting Same-Sex Marriage” (på engelska). The New Republic. https://newrepublic.com/post/169459/biden-signs-landmark-bill-protecting-same-sex-marriage. Läst 14 december 2022. 
  11. ^ [a b] 9 ”American Values Atlas” (på engelska). PRRI. u.å.. https://ava.prri.org/#lgbt/2022/States/lgbt_ssm/2,3 9. Läst 24 mars 2023. 
  12. ^ McCarthy, J. (8 juni 2021). ”Record-High 70% in U.S. Support Same-Sex Marriage” (på engelska). Gallup. https://news.gallup.com/poll/350486/record-high-support-same-sex-marriage.aspx. Läst 11 december 2022. 
  13. ^ Dias, E. (16 november 2022). ”Mormon Church Backs Bill Supporting Same-Sex Marriage” (på engelska). The New York Times. https://www.nytimes.com/2022/11/16/us/politics/mormon-church-same-sex-marriage.html. Läst 11 december 2022. 
  14. ^ Mllard, E. (20 september 2022). ”Episcopalians encouraged to support federal law protecting same-sex marriage” (på engelska). Episcopal News Service. https://www.episcopalnewsservice.org/2022/09/20/episcopalians-encouraged-support-federal-law-protecting-same-sex-marriage/. Läst 11 december 2022. 
  15. ^ ”LCR Statement on Respect for Marriage Act” (på engelska). Log Cabin Republicans. 15 november 2022. https://logcabin.org/pressrelease/lcr-statement-on-respect-for-marriage-act/. Läst 11 december 2022. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]