Ruben Östlund (regissör)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ruben Östlund
Ruben Östlund 2014.
Ruben Östlund 2014.
Född Claes Olle Ruben Östlund
13 april 1974 (43 år)[1]
Styrsö, Västra Götalands län, Sverige[1]
År som aktiv 2001–
Betydande verk De ofrivilliga (2008)
Play (2011)
Turist (2014)
IMDb SFDb

Claes Olle Ruben Östlund, född 13 april 1974Styrsö i Göteborgs skärgård,[1] är en svensk filmregissör och manusförfattare. Han har även arbetat som filmfotograf och klippare på flera filmer, däribland några av sina egna.

Utbildning och karriärens början[redigera | redigera wikitext]

Ruben Östlund är uppvuxen på Styrsö i Göteborgs skärgård. Efter gymnasiet började han arbeta i olika skidorter i Alperna under vintersäsongerna. Där började han filma sina vänners skidstunts och blev så småningom så pass bra att han fick arbete på ett produktionsbolag. Mellan 1993 och 1998 spelade han in skidfilmer under vinterhalvåret i italienska alperna, Kanada och Val d’Isère. Filmerna klipptes på sommaren och hade sedan premiär på hösten. Bland annat uppmärksammades hans filmer Addicted (1993) och Free Radicals (1996).[2] 1998 började Östlund den treåriga utbildningen i filmregi på Högskolan för Fotografi och Film i Göteborg. Som del av utbildningen gjorde Östlund Låt dom andra sköta kärleken, som 2002 nominerades till en Guldbagge i kategorin bästa dokumentärfilm. Som examensarbete gjorde Östlund Familj igen, i vilken han återförenar sina föräldrar, som då varit skilda i 23 år. Den 59 minuter långa dokumentärfilmen innehåller endast 21 klipp.[2]

Långfilmer[redigera | redigera wikitext]

Gitarrmongot (2004) är hans debut som spelfilmsregissör i det längre formatet. I en tablåmässig inramning arbetar Östlund återigen med ett fåtal klipp. Filmen är en studie i undertryckta känslor och vi får bland annat se på när ungdomar hissar cyklar i lyktstolpar, kastar cyklar i sjön och sparkar på lyktstolpar. Filmen fick ett blandat mottagande,[2] 5/6 av Svenska Dagbladet och 2/5 av Aftonbladet. Den nominerades till Nordiska rådets filmpris.

Östlunds film De ofrivilliga blev hans genombrott nationellt och internationellt[2] och är en komisk tragedi om gruppens påverkan över individen och har skördat framgångar världen över. Filmen hade premiär i Cannes 2008, där den tävlade i avdelningen Un certain regard.

Hans tredje långfilm Play hade världspremiär vid Filmfestivalen i Cannes 2011, i sektionen Directors Fortnight. Play handlar om fem svarta killar som rånar vita pojkar genom att gillra en retorisk fälla, det så kallade brorsantricket.[3] Filmen väckte debatt och bland annat skrev författaren Jonas Hassen Khemiri en artikel med rubriken 47 anledningar till att jag grät när jag såg Ruben Östlunds film ’Play’ i Dagens Nyheter där han bland annat menar att filmen är rasistisk.[2]

Ruben Östlunds fjärde långfilm Turist spelades in våren 2013[3] med världspremiär på Cannes filmfestival maj 2014 och svensk biopremiär hösten 2014. Östlund sa på förhand att ett av målen med filmen var att göra den mest spektakulära lavinscenen i filmhistorien.[4][2] Filmen fick ett gott mottagande och vann bland annat Juryns pris i Un Certain Regard, Cannes filmfestival 2014, sex Guldbaggar och utsågs till Sveriges bidrag till Oscarsgalan.

Östlunds femte långfilm The square kommer att ha premiär på Filmfestivalen i Cannes 2017 där den tävlar om Guldpalmen. Det är den första svenska filmen på 17 år som är med i tävlingen. Det är Östlunds första engelskspråkiga film och har skådespelare som Claes Bang, Elisabeth Moss och Dominic West. The square är en mediesatirisk moralstudie som utspelar sig i konstvärlden. Inför premiären sa Östlund att filmen är den bästa han gjort.[5]

Kortfilmer[redigera | redigera wikitext]

Östlund har även gjort kortfilmen Scen nr: 6882 ur mitt liv som nominerades till en Guldbagge 2006. Den fick även pris på den Internationella kortfilmsfestivalen i Hamburg 2005 samt ett specialpris vid Odense Film Festival samma år. Våren 2006 regisserade Ruben Östlund Nattbad, en av de fyra kortfilmerna i kampanjen Knark är bajs. Filmen på tre minuter innehöll endast tre klipp och visades på MTV under sommaren 2006.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

De ofrivilliga (2008) blev belönad för bästa manus och publikpriset Star Audience Award vid Stockholms Filmfestival De ofrivilliga var också Sveriges bidrag till Oscar-kategorin bästa icke-engelskspråkiga film.

Ruben Östlund vann Guldbjörnen i kategorin kortfilm med filmen Händelse vid bank (2009) vid Filmfestivalen i Berlin 2010. Play (2011) tilldelades priset "Coup de Coeur", en utmärkelse som går till Cannesfestivalledningens favoritfilm.

2012 vann Östlund en Guldbagge för Bästa regi för sitt arbete med Play.

2015 tilldelades Östlund Svenska Filmkritikerförbundets pris Greta för filmen Turist (2014). 2015 vann Turist även sex Guldbaggar på Guldbaggegalan, vilket är rekord för en film att vinna så många.[6] Filmen var nominerad till nio Guldbaggar, och vann för bästa film, bästa regi, bästa manus, bästa manliga huvudroll, bästa foto samt bästa klippning, vilket innebar tre personliga Guldbaggar till Östlund.[7]

Debatt[redigera | redigera wikitext]

2004 kritiserade Ruben Östlund öppet fördelningen av filmstödet och fick debattera i SVT:s Debatt mot Aftonbladets Jan-Olov Andersson och Svenska Filminstitutets dåvarande VD, Åse Kleveland.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Sveriges befolkning 1980: Östlund, Claes Olle Ruben
  2. ^ [a b c d e f] Pallas, Hynek. ”Ruben Östlunds familjeflykt”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/kultur/ruben-ostlunds-familjeflykt_8080812.svd. Läst 15 april 2013. 
  3. ^ [a b] Thunberg Karin. Envis provokatör. Svenska Dagbladet 30 oktober 2011. Läst 1 november 2011
  4. ^ ”Östlund synar nordiska folksjälen”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/kultur/ostlund-synar-nordiska-folksjalen_6406951.svd. Läst 22 augusti 2011. 
  5. ^ Nicholas Wennö (27 april 2017). ”Ruben Östlund tävlar om Guldpalmen” (på sv-se). DN.SE. http://www.dn.se/kultur-noje/ruben-ostlund-tavlar-om-guldpalmen/. Läst 27 april 2017. 
  6. ^ ”Sex tunga baggar till "Turist"”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/kultur/sex-tunga-baggar-till-turist_4283595.svd. Läst 12 februari 2015. 
  7. ^ ”Nominerade”. Guldbaggen.se. http://guldbaggen.se/nominerade/. Läst 12 februari 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]