Högskolan för fotografi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Tidigare Högskolan för fotografi ingår sedan 1 juli 2012 i Akademin Valand vid Göteborgs universitet.

Högskolan för fotografi var tidigare samorganiserad med Filmhögskolan som då hette Högskolan för fotografi och film. När skolan grundades 1982 hette den institutionen för fotografi vid Göteborgs universitet.[1]

Fotografiyrket har utsatts för stora förändringar vilket avspeglat sig på institutionens inriktning. Det har emellertid funnits en tidigare professur i fotografi vid KTH, det var Helmer Bäckströms tjänst som inte återinsattes.

Initialt var institutionen hantverksinriktad med fokus på en dokumentär tradition. Den första professorn var Rune Hassner. Han efterträddes senare av en duo bestående av Jens S. Jensen och Pål-Nils Nilsson. 1988 tilldelades professuren Pål-Nils Nilsson, men han lämnade efter en tid institutionen. 1992 tillträdde Tuija Lindström som professor och hon blev därmed Sveriges första kvinnliga professor i fotografi. Under Lindströms ledning ändrades utbildningen till att omfatta ett mer kritiskt förhållningsätt till fotografi. Utbildningen fick en mer teoretisk inriktning med kurser i exempelvis konsthistoria och feministisk teori. Under Tuija Lindströms ledning skapades en tvåårig mastersutbildning i fotografi samt en filmregiutbildning och institutionen ändrade namn till Högskolan för fotografi och film.

Under perioden med Lindström som professor flyttade institutionen från sina ursprungliga lokaler i SPP-huset vid Mölndalsvägen till KK:s nyrenoverade byggnad nära Konstepidemin vid Linnéplatsen. Tuija Lindström var professor fram till och med 2001. Två av institutionens nuvarande professorer är Annika von Hausswolff och Lotta Antonsson.

Mellan åren 1999 och 2005 var Bo-Erik Gyberg rektor för utbildningen. 2005 blev Lasse Lindkvist prefekt.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Göteborgs, universitet. ”Akademin Valand”. Arkiverad från originalet den 26 augusti 2014. https://web.archive.org/web/20140826115636/http://www.akademinvaland.gu.se/om-valand/fotografi/historia/.