Hoppa till innehållet

Serbien och Montenegros bidrag i Eurovision Song Contest

Från Wikipedia
Serbien och Montenegro
Serbien och Montenegro
TV-stationRTS, RTCG
Nationell uttagningstävlingEvropesma
Framträdanden
Antal framträdanden2 (2005)
Debutår2004
Bästa resultat2:a 2004
Sämsta resultat7:a 2005
Poäng genom tiderna400 (ej med semifinal)
Externa länkar
Serbien och Montenegros sida på Eurovision.tv
Željko Joksimović i Istanbul 2004.

Serbien och Montenegro debuterade i Eurovision Song Contest 2004 och deltog i tävlingen 2 gånger fram till och med 2005. Det serbiska och montenegrinska tv-bolagen RTS (Radio-televizija Srbije) och Radio Televizija Crne Gore (RTCG) var ansvarigt för Serbien och Montenegros medverkan varje år man deltog i tävlingen. Deras sista framträdande i tävlingen gjordes i Kiev 2005. Landet skulle ha deltagit i Aten 2006 men hoppade av tävlingen på grund av en kontrovers i den nationella finalen. I juni 2006 upplöstes unionen vilket ledde till att Serbien och Montenegro deltog som självständiga stater i tävlingen från 2007.

Trots att man bara deltog vid två tillfällen lyckades man få bra placeringar på båda tillfällena. Landet lyckades som bäst komma tvåa i finalen och etta i semifinalen i Istanbul 2004. Året därpå hamnade man på sjunde plats i finalen i Kiev.

Serbien och Montenegro i Eurovision Song Contest[1][redigera | redigera wikitext]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Unionen Serbien och Montenegro debuterade i Eurovision Song Contest 2004 då serbiske Željko Joksimović framförde balladen Lane Moje. Bidraget vann semifinalen och kom sedan på andraplats i finalen efter Ruslana från Ukraina. Serbien och Montenegro har därmed ett rekord jämte Polen att komma så högt som andraplats sitt debutår. I finalen hamnade Joksimović sjutton poäng bakom Ruslana, men i semifinalen kom Joksimović etta och Ruslana tvåa. Året efter var de direktkvalificerade till finalen i Kiev, dit man sände den montenegrinska gruppen No Name. Enligt dåvarande system direktkvalificerade sig samtliga topp tio länder till finalen året därpå. Gruppen hade vunnit den nationella finalen efter vad som visade sig vara taktikröstande i den montenegrinska juryn. Efter gruppens sjundeplats i Kiev var landet återigen klart för finalen året därpå. 2006 vanns uttagningen ånyo av No Name och det visade sig åter vara taktikröstande bakom vinsten. Den 20 mars 2006 meddelade TV-bolaget att man inte tänkte skicka någon representant till tävlingen i Aten, då man inte kunde enas om vem man skulle skicka[2]. Eftersom detta skedde efter sista anmälningsdag sändes finalen live över unionen och man lämnade även sina röster i sändningen[3]. Semifinalen visades inte i Montenegro, varför Serbien och Montenegros röster då enbart var från Serbien. Bara en månad efter tävlingen upplöstes unionen och de båda länderna återkom till tävlingen 2007 som två skilda stater.

Nationell uttagningsform[redigera | redigera wikitext]

Landet använde sig av uttagningen "Evropesma" samtliga år man deltog i tävlingen. Upplägget var en final med 24 bidrag bidrag där både Serbien och Montenegro hade lika många bidrag i finalen. Genom åren skedde det flera kontroverser kring röstandet mellan dom serbiska och montenegrinska jurygrupperna, vilket kulminerade 2006 där man inte skickade något bidrag till Aten eftersom man inte kom överens om vem man skulle skicka till tävlingen.

Resultattabell[redigera | redigera wikitext]

Tabellnyckel
1
Vinnare
2
Andra plats
3
Tredje plats
Sista plats
X
Ett bidrag valdes men tävlade inte
År Deltagare Bidrag Final Poäng Semi Poäng
2004 Željko Joksimović Lane Moje 2 263 1 263
2005 No Name Zauvijek Moja 7 137 Direktkvalificerad
2006 No Name Moja Ljubavi Drog sig ur
Upplöstes 2006

Röstningshistorik (2004–2006)[redigera | redigera wikitext]

Källa: Eurovision Song Contest Database

Serbien och Montenegro har givit flest poäng till...[redigera | redigera wikitext]

Endast finaler
Nr Land Poäng
1  Makedonien 27
2  Kroatien 25
 Grekland
4  Bosnien och Hercegovina 22
5  Albanien 16
Finaler och semifinaler
Nr Land Poäng
1  Makedonien 59
2  Kroatien 42
3  Bosnien och Hercegovina 41
4  Grekland 35
5  Ukraina 25

Serbien och Montenegro har mottagit flest poäng från...[redigera | redigera wikitext]

Endast finaler
Nr Land Poäng
1  Kroatien 24
 Schweiz
 Österrike
4  Bosnien och Hercegovina 22
 Slovenien
Finaler och semifinaler
Nr Land Poäng
1  Kroatien 36
 Schweiz
 Österrike
4  Bosnien och Hercegovina 34
 Slovenien

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]