Eurovision Song Contest 2021

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Eurovision Song Contest 2021
Open Up
Måneskin, vinnaren av
Eurovision Song Contest 2021.
Datum
Semifinal 118 maj 2021
Semifinal 220 maj 2021
Final22 maj 2021
Arrangemang
Plats Nederländerna, Rotterdam
ArenaRotterdam Ahoy
TV-bolagAVROTROS, NPO, NOS
ProgramledareChantal Janzen
Edsilia Rombley
Jan Smit
Nikkie de Jager
Bidrag
Vinnare Italien
"Zitti e buoni" av Måneskin
Röstningssystem
50% Jury
50% Telefonomröstning
Antal bidrag39
Återvändande Bulgarien
 Ukraina
Tillbakadragande Armenien
 Belarus
 Ungern
 Montenegro
Noll poäng Storbritannien
Pausunderhållning
Öppningsakt
 • Semifinal 1: "Feel Something" framförd av Duncan Laurence
 • Semifinal 2: Redo & Eefje de Visser
 • Finalen: Flaggparad med samtliga 26 finalister. Musik av DJ Pieter Gabriel
Eurovision Song Contest
◄ 2020Eurovision Song Contest 20212022 ►
  Länder som deltar i finalen.
  Länder som har tävlat förut men inte deltog 2021.
  Länder som inte tog sig till final.
Värdarenan Rotterdam Ahoy.

Eurovision Song Contest 2021 var den 65:e upplagan av musiktävlingen Eurovision Song Contest och hölls i Rotterdam[1] i Nederländerna, efter att Duncan Laurence vunnit tävlingen 2019 med låten Arcade[2]. Vinnare blev Italien med bidraget "Zitti e buoni", framförd av Måneskin[3].

European Broadcasting Union (EBU) valde den 18 mars 2020 att ställa in Eurovision Song Contest 2020 på grund av coronaviruspandemin och istället skjuta fram tävlingen till år 2021.[4] EBU meddelade den 20 mars 2020 att de bidrag som skulle ha representerat de tävlande länderna i 2020 års upplaga av Eurovision Song Contest inte kommer tillåtas tävla i Eurovision Song Contest 2021. Varje lands tävlande medlemsorganisationer fick istället välja ut ett nytt bidrag med en artist/flera artister som skulle tävla i Eurovision Song Contest 2021.[5] Därför kom Sverige inte att representeras av bidraget Move med musikgruppen The Mamas, som hade vunnit Melodifestivalen 2020. SVT valde istället att välja ut ett nytt tävlingsbidrag med en ny artist/nya artister i Melodifestivalen 2021.[6]

39 länder deltog i tävlingen. Bulgarien och Ukraina kom tillbaka efter sin frånvaro från tävlingen 2019, medan Armenien, Ungern och Montenegro inte återvände efter sitt deltagande 2019. Belarus hade valt artist och bidrag, men deras två tilltänkta låtar bedömdes båda innehålla politiska budskap, vilket ledde till att landet diskvalificerades från tävlan i Rotterdam.

Det är det första året sedan 1995 och även sedan reglerna att bidragen måste framföras på nationalspråket togs bort, som finalens topp tre inte innehållit några engelskspråkiga bidrag. Italien vann för tredje gången, där förra tillfället var 1990. För andra gången sedan systemet med Big Five infördes 2000, segrade en sådan medlem. Det tidigare tillfället var 2010. Tvåan Frankrike och tredjeplacerade Schweiz fick sina bästa placeringar sedan 1991 respektive 1993. Sverige hamnade utanför de sju bästa placeringarna för första gången sedan 2013 med sin fjortonde plats.

Format[redigera | redigera wikitext]

Tema[redigera | redigera wikitext]

Den 18 september bekräftade EBU att den planerade logotypen och designen för Eurovision Song Contest 2020 ska användas i 2021 års upplaga av tävlingen. Detta gäller även sloganen "Open Up". Den uppdaterade logotypen presenterades den 4 december 2020.

Programledare[redigera | redigera wikitext]

Den 18 september bekräftade EBU att programledarna för 2020 års upplaga kommer att leda 2021 års tävling, nämligen skådespelaren och programledaren Chantal Janzen, sångaren och kommentatorn Jan Smit, sångaren Edsilia Rombley samt vloggaren Nikkie de Jager (NikkieTutorials). Nikkie de Jager kommer också att vara programledare för tävlingens onlineinnehåll, såsom bakom kulisserna-videor som publiceras på YouTube.

Datum[redigera | redigera wikitext]

Den 15 juni 2020 kunde EBU bekräfta att datumen för Eurovision Song Contest 2021 är den 18, 20 och 22 maj 2021.

Plats[redigera | redigera wikitext]

Eurovision Song Contest 2021 kommer att hållas i Rotterdam, Nederländerna i arenan som skulle anordna Eurovision Song Contest 2020Rotterdam Ahoy. Detta bekräftades i samband med Eurovision: Europe Shine a Light-evenemanget som sändes istället för Eurovision 2020[7]. Den 1 april bekräftades det att en totalkapacitet på 3 500 åskådare ska kunna vara på arenan.[8]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Eurovision Song Contest 2021 kommer att vara en samproduktion mellan tre holländska TV-organisationer – AVROTROS, NOS och NPO – som var och en fick en annan roll. Sietse Bakker och Astrid Dutrénit kommer att vara programmets exekutiva producenter, medan Emilie Sickinghe och Jessica Stam kommer att vara vice exekutiva producenter.

Scendesign[redigera | redigera wikitext]

Sietse Bakker avslöjade att man har planerat att använda 2020 års scendesign i 2021 års upplaga av tävlingen. Designen är inspirerad av sloganen "Open Up" och av det typiska platta nederländska landskapet. Scendesignen skapades av tyska scendesignern Florian Wieder som också designade scenerna för åren 2011, 2012, 2015, 2017, 2018 och 2019. Till skillnad från Eurovision Song Contest 2019, där green room var placerad utanför huvuddelen av arenan, så är green room i samma lokal som scenen och till skillnad från tidigare år med ett green room i arenan så kommer ett green room istället vara över hela arenagolvet, det beror på att det inte kommer vara en stående publik i arenan.

Öppnings- och mellanakt[redigera | redigera wikitext]

Den 4 maj 2021 släppte EBU information om öppnings- och intervallhandlingarna.[9]

Den första semifinalen öppnades av Duncan Laurence och spelade "Feel Something", och sångaren-YouTuber Davina Michelle och skådespelerskan Thekla Reuten presenterades i en intervallhandling med titeln "The Power of Water", med fokus på Nederländers historia om vattenförvaltning.

Den andra semifinalen öppnas av breakdansaren Redouan Ait Chitt (Redo) och sångerskrivaren Eefje de Visser, med balettdansös Ahmad Joudeh och BMX-er Dez Maarsen som uppträder under intervallet; handlingarna har titeln "Forward Unlimited" respektive "Close Encounter of a Special Kind".

Finalen öppnas med den traditionella flaggparaden där alla 26 finalister presenteras, tillsammans med musik producerad av den 16-åriga DJ Pieter Gabriel. Intervallhandlingarna inkluderar ett speciellt beställt verk, "Music Binds Us", framfört av DJ Afrojack, sångarna Glennis Grace (som representerade Nederländerna i 2005) och Wulf tillsammans med en symfoniorkester bestående av unga musiker från hela Nederländerna; intervallet "Rock the Roof", där sex tidigare Eurovision-vinnare - Lenny Kuhr (1969), Teach-In med Getty Kaspers (1975), Sandra Kim (1986), Helena Paparizou (2005), Lordi (2006) och Måns Zelmerlöw (2015) - kommer att framföra sina vinnande låtar på flera platser i Rotterdam; och Duncan Laurence, som kommer att framföra hans vinnande låt "Arcade" och sin nya singel "Stars". Under de sista sekunderna av omröstningen kommer en dansskiss med titeln "The Human Countdown" att utföras.

Större händelser kring Eurovisionen[redigera | redigera wikitext]

Bidrag[redigera | redigera wikitext]

Efter att EBU ställde in Eurovision 2020 undersökte de om man skulle kunna använda samma bidrag igen i Eurovision 2021, vilket skulle ha behövts diskuteras inom Eurovision Song Contests referensgrupp. Förslaget avslogs i och med att det bryter mot Eurovision Song Contests regler. Detta betyder att inga låtar från år 2020 får användas i 2021 års upplaga.

Exekutiv supervisor[redigera | redigera wikitext]

I januari 2020 kungjorde EBU att svenske Martin Österdahl efterträder Jon Ola Sand som exekutiv supervisor, EBU:s högste ansvarige chef för Eurovision Song Contest efter 2020. Österdahl var exekutiv producent för Eurovision Song Contest i Sverige 2013 och 2016, och har varit medlem i Eurovision Song Contests referensgrupp mellan 2012 och 2018.

Förinspelad kör[redigera | redigera wikitext]

Den 18 juni 2020 tillkännagav EBU att förinspelad körsång kommer att tillåtas under detta år. Användningen av inspelad körsång är helt valfritt. Varje delegation kan välja att använda bakgrundssångare, vare sig de är på eller utanför scenen. En kombination av live och inspelad kör och sång kommer också att tillåtas. All huvudsång som utgör melodin i låten, inklusive eventuell användning av en så kallad ”lead dub”, ska fortfarande sjungas live på eller utanför scenen i arenan. Tanken med detta är att deltagarnas resesällskap kan minska i storlek med tanke på coronaviruset.

Framträdanden[redigera | redigera wikitext]

I november 2020 annonserade EBU att man ska förinspela alla bidrag inför 2021 års tävling, utifall att ett eller flera länder inte kan resa till Nederländerna till tävlingen. Då kommer ett förinspelat s.k. "live-on-tape" videoklipp att visas istället. Enligt EBU så kommer ingen publik att finnas med på förinspelningarna, tekniken som används på scen måste vara liknande till det som finns i Rotterdam Ahoy. Därmed får förinspelningarna inte innehålla AR/VR-tillägg, datoranimerad konfetti, vatten m.m., greenscreen eller chroma key. Det måste alltså vara så likt ett scenframträdande live i Rotterdam som möjligt.[10]

Australien var det enda landet som använde sig av "live-on-tape" framföranden på grund av att landet var oförmögna att resa till Nederländerna under coronapandemin[11].

Diskvalificeringen av Belarus[redigera | redigera wikitext]

Den 11 mars 2021 meddelade EBU att de granskat Belarus ursprungliga bidrag "Ya nauchu tebya (I'll Teach You)" och dragit slutsatsen att låten inte var opolitisk vilket är ett krav i tävlingen. Som ett resultat har EBU meddelat att bidraget inte får delta i tävlingen och krävde att det belarusiska TV-bolaget BTRC måste utse antingen en ny version av låten eller en helt ny låt som överensstämmer med reglerna. Annars kommer Belarus att diskvalificeras från tävlingen[12].

Musikgruppen VAL, som skulle representerat Belarus i Eurovision Song Contest 2020, valdes inte internt ut för Eurovision 2021 av TV-bolaget som ett resultat av en rad händelser i efterdyningarna av de belarusiska protesterna 2020–2021. Den 13 mars 2021 sade Belarus president Aleksandr Lukasjenko att de skulle välja ett nytt bidrag istället för att ändra texten till "Ya Nauchu Tebya". [13]

Den 26 mars 2021 meddelade EBU att Belarus inte längre skulle delta i tävlingen, efter att två låtar av gruppen Galasy ZMesta avvisats[14].

Kontroversen kring Rysslands bidrag[redigera | redigera wikitext]

Rysslands bidrag ”Russian Woman”, framförd av Manizha har fått stå ut med en hel del hat och kritik på grund av artistens tadzjikistanska härkomst som sjunger om; ryska kvinnor, sångerskans aktivism för HBTQ-rättigheter och kvinnors rättigheter.

Rysslands bidrag ”Russian Woman”, framförd av Manizha, har orsakat kontroverser i hemlandet. På finaldagen den 22 maj 2021 har den officiella videon på Youtube 323 000 ”likes” och 184 000 ”dislikes”. Många kommentarer har uttryckt hat på grund av artistens tadzjikistanska härkomst som sjunger om, ryska kvinnor, sångerskans aktivism för HBTQ-rättigheter och kvinnors rättigheter. En stor mängd hatkommentarer har publicerats på videon och hennes Instagram-konto och krävde att hon skulle uteslutas från tävlingen[15]. Yelena Drapeko, förste vice ordförande för Statens dumakommitté för kultur, föreslog att Manizha skulle förbjudas att uppträda i Eurovision under ryska flaggan och kommenterade också att Eurovision inte erbjöd något kulturellt värde och var för politiserad och pro-HBTQ[16].

Den ryska Undersökningskommittén, som undersöker större brott i Ryssland, sa att den hade fått en begäran från en offentlig organisation att undersöka Manizhas bidrag för "möjliga olagliga uttalanden". Dess taleskvinna, Svetlana Petrenko, berättade för nyhetsbyrån RIA Novosti att begäran kommer att granskas i enlighet med lagen. Ryska unionen för ortodoxa kvinnor publicerade ett öppet brev där man uppmanade ett förbud mot Manizhas bidrag och hennes deltagande i Eurovision. I brevet menar man att hennes texter uppmuntrar ”hat mot män, vilket undergräver grunden för en traditionell familj”[17]. Efter en rad kritiska uttalanden så har ingen granskning eller tillbakadragande inträffat.

Kritik mot Cyperns bidrag[redigera | redigera wikitext]

Efter att Cyperns bidrag "El Diablo" presenterats undertecknade 11 000 personer till Avaaz.org för att uppmana till att landets Eurovision-deltagande skulle avbrytas[18]. Kritiken spås till texten i bidraget som i refrängen sjunger "I fell in love/ I fell in love/ I gave my heart to El diablo". Cyperns kyrka ansåg att låten var stötande, respektlös och icke-representativ och krävde att det statliga TV-bolaget CyBC skulle dra tillbaka Cyperns Eurovision-bidrag[19]. Sången har dock fullt stöd av regeringen, CyBC och majoriteten av allmänheten på Cypern[19]. Regeringen har sedan offentligt avvisat reaktionerna från religiösa och konservativa grupper och hävdar att den respekterar både andliga rättigheter men också den konstnärliga friheten.

Inhopp under Ukrainas andra genrep[redigera | redigera wikitext]

Innan Ukrainas andra repetition den 12 maj rapporterade sångare i bandet Go_A, Kateryna Pavlenko, att hon kände sig dålig. I enlighet med tävlingens hälso- och säkerhetsprotokoll var Pavlenko tvungen att sitta i karantän i sitt hotellrum och genomföra ett PCR-test. De andra bandmedlemmarna testades negativa och kunde öva tillsammans med stand-in sångerskan Emmie van Stijn[20]. Pavlenko tog ett COVID-19 PCR-test som visade negativt dagen efter. Hon återgick dagen efter till repetitionerna[21].

Flo Rida i Eurovision[redigera | redigera wikitext]

Den amerikanske hiphopstjärnan Flo Rida representerade San Marino tillsammans med Senhit med låten "Adrenalina".

Den förmodligen största skrällen i tävlingen i år hör till att San Marinos bidrag, "Adrenalina", som genomförs av sångerskan Senhit och som skulle ha representerat landet året innan, men denna gång sker det tillsammans med den amerikanske rapparen Flo Rida. Nyheten om att Flo Rida skall representera San Marino kom som en överraskning[22]. Det är första gången som en amerikansk medborgare inom hiphop-scenen kommer att framträda i Eurovision Song Contest. Senhit säger att hennes team försöker göra det möjligt så att Flo Rida ska kunna vara med på scenen live i Rotterdam[23]. Den 18 maj bekräftades det att Flo Rida kommer att delta live i andra semifinalen och finalen[24].

Kontroversen kring Nordmakedoniens video[redigera | redigera wikitext]

I mars 2021, efter publicerandet av Vasil Garvanlievs musikvideo för Eurovision 2021, uppstod en kontrovers. Anledningen var ett konstverk på platsen där musikvideon spelades in som liknade färgerna på den bulgariska flaggan. Dessutom har Garvanliev bekräftat att han har bulgariskt medborgarskap på grund av sin mormors ursprung. På grund av det allmänna trycket redigerades videon så småningom av Garvanliev och hans Team[25]. Även om Nordmakedonien tidigare presenterats i Eurovision från människor med olika etnisk bakgrund så har i detta fall den makedonska radio-tv-bolaget bildat en särskild kommission. Detta för att avgöra om Garvanliev skulle dra sig ur Eurovision Song Contest på grund av påståenden om att han hade spridit "bulgarisk propaganda". Hela ärendet har fått extrema nationalistiska reaktioner[26]. Enligt Balkan Insight är det första gången som Eurovision har sett en sådan "etnisk upphetad tvist"[27]. Konfliktens bakgrund beror på de komplicerade förbindelserna mellan Bulgarien och Makedonien[28].

Garvanliev gav en intervju till den makedonska tidningen Sloboden Pechat, där han sa att konstverket i videon "inte hade någon avsiktlig koppling till den bulgariska flaggan", och tillade att triptykonstverket i videon är en "skapelse av författaren Janeta Vangeli och är inspirerad av Jesus Kristus". För vissa var konstverkets färger för likt den bulgariska flaggan, som innefattar horisontella ränder av vitt, grönt och rött[29]. Garvanliev adresserade också fans direkt med en video som publicerats på hans Facebook-konto. På makedonska förklarade han tydligt sin inställning till situationen. I posttexten skrev han: Jag är en musikambassadör, och i musiken finns ingen religion, politik, orientering, ras eller färg. Jag hade absolut inga avsikter att skada någon[30]. Konstverket togs senare bort av producenten från musikvideon.

Covid-fall under Eurovisionveckan[redigera | redigera wikitext]

Den 15 maj framkom det att en person från den polska delegationen testats positivt för Covid 19. Detta ledde till att hela Polens delegation, inklusive artisten Rafał Brzozowski, skulle sättas i karantän och därefter ta provtagningar för Covid.[31].

Den 16 maj framkom det att en person från den Isländska delegationen testats positivt för Covid-19 och därmed så kunde Island inte delta på öppningsceremonin. Island fick sättas i karantän och genomgå provtagningar med PCR-test. Rumänien och Malta meddelade att man avstår öppningsceremonin på grund av Covidfall på deras hotell[32].

Den 19 maj bekräftade Island att de inte kommer att kunna uppträda live på scenen i andra semifinalen och finalen efter att en av gruppmedlemmarna testats positivt för Covid-19. Deras andra scenrepetition som framfördes 13 maj kommer användas i live-TV[33].

Den 20 maj framkom det att Duncan Laurence, vinnaren från 2019 och mellanakten i första semifinalen, testats positivt med Covid-19 och kommer därmed inte att spela live i finalen.[34] Istället sänds en förinspelning av hans framträdande i mellanakten.[35]

Länder som önskat debutera men nekats[redigera | redigera wikitext]

 •  Kazakstan – I augusti 2020 uttalade EBU sig att de inte tänker bjuda in Kazakstan till 2021 års upplaga av Eurovision Song Contest.
 •  Kosovo – I augusti 2020 uttalade EBU sig att de inte tänker bjuda in Kosovo till 2021 års upplaga av Eurovision Song Contest.
 •  USA – I januari 2020 meddelade EBU att de skulle utreda om USA ska få delta i Eurovision Song Contest ifall kommande American Song Contest blir en succé. Flera TV-bolag i USA är associerade EBU-medlemmar.

Icke deltagande länder[redigera | redigera wikitext]

 •  Andorra – I november 2019 nämnde det ledande politiska partiet i Andorra att de kanske skulle delta i Eurovision Song Contest 2021, men i maj 2020 bekräftade Andorras nationella TV-bolag Ràdio i Televisió d'Andorra att de inte tänker återvända till Eurovision Song Contest 2021.
 •  Armenien – Armenien skulle till en början ha deltagit. Landet fanns med i deltagarlistan som publicerades i oktober 2020. Den 5 mars 2021 meddelade man att man drar sig ur på grund av svårigheter med organisering samt ekonomiska och sociala problemen som landet lider av efter sviterna av kriget i Nagorno Karabach som utspelade sig under hösten 2020.[36].
 •  Bosnien och Hercegovina – I oktober 2020 bekräftade den bosniska TV-presentatören Bosnien och Hercegovinas radiotelevision (BHRT) att landet inte skulle återvända 2021 med hänvisning till pågående ekonomiska problem. Bosnien och Hercegovina deltog senast 2016.[37]
 •  Liechtenstein – I juli 2020 annonserade Liechtensteins nationella TV-bolag 1 FL TV att de har uteslutit ett deltagande i Eurovision Song Contest 2021. TV-bolaget hade försökt under åren att bli en EBU-medlem, men efter dödsfallet av chefen Peter Kölbel sattes ansökan om att få delta på tillfällig paus. 1 FL TV skulle också behövt statligt stöd för att kunna betala kostnaderna för deltagaravgiften och att bli EBU-medlem.
 •  Luxemburg – I juli 2020 meddelade RTL Télé Lëtzebuerg att Luxemburg inte tänker tävla i 2021 års upplaga av Eurovision Song Contest. Anledningen var att de inte har "fokus på underhållning och musikshower" och att deltagandet i tävlingen "skulle orsaka ekonomiska påfrestningar hos TV-bolaget".
 •  Marocko – I februari 2020 svarade Marockos nationella TV-bolag Société Nationale de Radiodiffusion et de Télévision på ryktena om att Marocko var i diskussion med EBU om att återvända till tävlingen då de meddelade att de inte har diskuterat om den möjligheten än.
 •  Monaco – Monegaskiska TV-bolaget TMC bekräftade i september 2020 att de inte tänker tävla i Eurovision Song Contest 2021. De uttryckte också att de inte tänker delta inom en snar framtid heller.
 •  Montenegro – Montenegros TV-bolag bekräftade i oktober 2020 att de inte tänker delta i 2021 års upplaga av ESC. TV-bolaget presenterade ingen anledning till beslutet, men år 2020 stod de över på grund av ekonomiska orsaker.
 •  Slovakien – I juli 2020 berättade en talesperson hos Radio and Television of Slovakia (RTVS) att TV-bolaget troligtvis inte hade tänkt återvända till tävlingen. RTVS bekräftade sedan detta i augusti 2020.
 •  Turkiet – Den turkiska vice utrikesministern Faruk Kaymakchi hoppas kunna återvända sitt land till tävlingen: ”Turkiet har faktiskt deltagit i Eurovision i många år, och vi vann till och med en gång. Jag hoppas att vi kommer att delta i tävlingen igen. TRT har sett några problem tidigare, men jag är säker på att vi kommer att se Turkiet på Eurovision under de kommande åren.”[38] Turkiet deltog senast 2012.
 •  Ungern – Utan ytterligare förklaring ingick inte Ungern på den slutgiltiga listan över deltagande länder för 2021.[39]

Återkommande artister[redigera | redigera wikitext]

Efter att 2020 års upplaga ställdes in har vissa länders TV-bolag meddelat att artisten som skulle tävlat år 2020 får återvända i 2021 års tävling. Eftersom tävlingen ställdes in fick aldrig artisterna en slutplacering då det inte blev något resultat.

Land Artist Tidigare

år

Placering vid tidigare

tillfälle

Placering

2021

 Australien Montaigne[40] 2020 Tävlingen ställdes in 14:e (semi)
 Azerbajdzjan Efendi[41] 2020 Tävlingen ställdes in 20:a
 Belgien Hooverphonic[42] 2020 Tävlingen ställdes in 19:e
 Bulgarien Victoria[43] 2020 Tävlingen ställdes in 11:a
 Georgien Tornike Kipiani[44] 2020 Tävlingen ställdes in 16:e (semi)
 Grekland Stefania[45] 2020 Tävlingen ställdes in 10:a
 Estland Uku Suviste 2020 Tävlingen ställdes in 13:e (semi)
 Irland Lesley Roy 2020 Tävlingen ställdes in 16:e (semi)
 Island Daði og Gagnamagnið 2020 Tävlingen ställdes in 4:a
 Israel Eden Alene[46] 2020 Tävlingen ställdes in 17:e
 Lettland Samanta Tīna[47] 2020 Tävlingen ställdes in 17:e (semi)
 Litauen The Roop 2020 Tävlingen ställdes in 8:a
 Malta Destiny[48] 2020 Tävlingen ställdes in 7:a
 Moldavien Natalia Gordienco 2020, 2006 Tävlingen ställdes in, 20:a 13:e
 Nederländerna Jeangu Macrooy[49] 2020 Tävlingen ställdes in 23:e
 Nordmakedonien Vasil 2020 Tävlingen ställdes in 15:e (semi)
 Rumänien Roxen[46] 2020 Tävlingen ställdes in 12:a (semi)
 San Marino Senhit[50] 2020, 2011 Tävlingen ställdes in, 16:e (semi) 22:a
 Schweiz Gjon's Tears[51] 2020 Tävlingen ställdes in 3:a
 Serbien Sanja Vučić (del av gruppen Hurricane) 2020, 2016 Tävlingen ställdes in, 18:e 15:e
Ksenija Knežević1 (del av gruppen Hurricane) 2015 Tävlingen ställdes in, 13:e
 Slovenien Ana Soklič[52] 2020 Tävlingen ställdes in 13:e (semi)
 Spanien Blas Cantó[53] 2020 Tävlingen ställdes in 24:e
 Storbritannien James Newman[54] 2020 Tävlingen ställdes in 26:e
 Tjeckien Benny Cristo[46] 2020 Tävlingen ställdes in 15:e (semi)
 Ukraina Go_A[55] 2020 Tävlingen ställdes in 5:a
 Österrike Vincent Bueno[56] 2020 Tävlingen ställdes in 12:e (semi)

1Körsångerska bakom sångaren Knez

Semifinalerna[redigera | redigera wikitext]

Semifinallottningen[redigera | redigera wikitext]

  Länder som tävlar i Semifinal 1
  Länder som tävlar i Semifinal 2
  Länder som tävlar i finalen och även får rösta i Semifinal 1
  Länder som tävlar i finalen och även får rösta i Semifinal 2

Alla länder förutom "The Big Five" som består av Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland samt värdlandet Nederländerna ska kvala sig genom två semifinaler. Dessa semifinaler anordnades den 18 och den 20 maj 2021.[57]

Resultatet i semifinalerna består av en kombination av tittarröster och juryröster som adderas samman istället för att kombineras. Totalt 33 (ursprungligen 35) länder kvalade i semifinalerna där 16 länder tävlade i den första semifinalen och 17 länder tävlade i den andra semifinalen.

Vilka länder som ska tävla i vilken semifinal avgjordes i semifinallottningen som ägde rum den 28 januari 2020, det vill säga samma semifinallottning används till 2021 års upplaga.[58]

Semifinallottningen gick till på följande vis; länderna som skulle kvala delades in i fem olika grupper, som sedan under lottningen splittrades upp i två delar. En för varje semifinal. Anledningen till att man utför denna uppdelning är för att minska möjligheten till grannlands- och diasporaröstning. Varje land fick även veta om man skulle tävla i första halvan av startfältet eller andra halvan och detta avgjordes också genom lottning på samma sätt. Först efter att alla länder har valt ut artist och bidrag sätts startordningen av tävlingsproducenterna. Nedan presenteras länderna i respektive grupp:

Grupp 1 Grupp 2 Grupp 3 Grupp 4 Grupp 5

Semifinal 1[redigera | redigera wikitext]

 • Den första semifinalen sändes den 18 maj 2021.
 • Förutom de 16 länderna som deltog så röstade även Italien, Tyskland och Nederländerna i denna semifinal.
 • Tio länder gick vidare till finalen, dessa kvalificerade bidrag är markerade i beige färg.
 • Australiens bidrag framfördes genom "live-on-tape" från Sydney, då landets delegation var oförmögna att resa till Nederländerna under Corona-pandemin.
 • Belarus skulle ursprungligen ha deltagit i första halvan av denna semifinal, men diskvalificerades den 26 mars 2021 på grund av att Europeiska radio- och TV-unionen bedömde att deras bidrag innehöll politiska budskap, vilket bryter mot tävlingens regler.[59]
Nr Land Artist Bidrag Språk Placering Poäng
1  Litauen The Roop Discoteque Engelska 4 203
2  Slovenien Ana Soklič Amen Engelska 13 44
3  Ryssland Manizha Russian Woman Ryska, Engelska 3 225
4  Sverige Tusse Voices Engelska 7 142
5  Australien Montaigne Technicolour Engelska 14 28
6  Nordmakedonien Vasil Here I Stand Engelska 15 23
7  Irland Lesley Roy Maps Engelska 16 20
8  Cypern Elena Tsagrinou El Diablo Engelska 6 170
9  Norge Tix Fallen Angel Engelska 10 115
10  Kroatien Albina Tick-Tock Engelska, Kroatiska 11 110
11  Belgien Hooverphonic The Wrong Place Engelska 9 117
12  Israel Eden Alene Set Me Free Engelska 5 192
13  Rumänien Roxen Amnesia Engelska 12 85
14  Azerbajdzjan Efendi Mata Hari Engelska 8 138
15  Ukraina Go_A Shum Ukrainska 2 267
16  Malta Destiny Je Me Casse Engelska, Franska 1 325

Semifinal 2[redigera | redigera wikitext]

 • Den andra semifinalen sändes den 20 maj 2021.
 • Förutom de 17 länderna som deltog så röstade även Spanien, Frankrike och Storbritannien i denna semifinal.
 • Tio länder gick vidare till finalen, dessa kvalificerade bidrag är markerade i beige färg.
 • Islands framträdande utgjordes av en förinspelning från tidigare repetitioner. Anledningen var att gruppen Daði og Gagnamagnið haft en medlem som testat positivt för COVID-19 och man ville inte framträda live om inte alla gruppmedlemmar kunde närvara på scenen.[60]
 • Armenien hade ursprungligen blivit lottade till att framträda i den andra halvan av denna semifinal, men meddelade den 5 mars 2021 att man drog sig ur tävlingen.[61]
Nr Land Artist Bidrag Språk Placering Poäng
1  San Marino Senhit feat. Flo Rida Adrenalina Engelska 9 118
2  Estland Uku Suviste The Lucky One Engelska 13 58
3  Tjeckien Benny Cristo Omaga Engelska 15 23
4  Grekland Stefania Last Dance Engelska 6 184
5  Österrike Vincent Bueno Amen Engelska 12 66
6  Polen Rafał The Ride Engelska 14 35
7  Moldavien Natalia Gordienco Sugar Engelska 7 179
8  Island Daði og Gagnamagnið 10 Years Engelska 2 288
9  Serbien Hurricane Loco Loco Serbiska 8 124
10  Georgien Tornike Kipiani You Engelska 16 16
11  Albanien Anxhela Peristeri Karma Albanska 10 112
12  Portugal The Black Mamba Love Is On My Side Engelska 4 239
13  Bulgarien Victoria Growing Up Is Getting Old Engelska 3 250
14  Finland Blind Channel Dark Side Engelska 5 234
15  Lettland Samanta Tīna The Moon Is Rising Engelska 17 14
16  Schweiz Gjon's Tears Tout l'Univers Franska 1 291
17  Danmark Fyr & Flamme Øve os på hinanden Danska 11 89

Finalen[redigera | redigera wikitext]

Finalen sändes den 22 maj 2021. De 26 finalisterna var:

 • The Big Five, vilka är Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland.
 • Värdlandet Nederländerna.
 • De tio länder som i den första semifinalen fått högst totalpoäng (efter adderingen av jury- och tittarpoängen).
 • De tio länder som i den andra semifinalen fått högst totalpoäng (efter adderingen av jury- och tittarpoängen).

Islands framträdande utgjordes av en förinspelning från tidigare repetitioner. Anledningen var att gruppen Daði og Gagnamagnið haft en medlem som testat positivt för COVID-19 och man ville inte framträda live om inte alla gruppmedlemmar kunde närvara på scenen.[60]

Nr Land Artist Bidrag Språk Placering Poäng
1  Cypern Elena Tsagrinou El Diablo Engelska 16 94
2  Albanien Anxhela Peristeri Karma Albanska 21 57
3  Israel Eden Alene Set Me Free Engelska 17 93
4  Belgien Hooverphonic The Wrong Place Engelska 19 74
5  Ryssland Manizha Russian Woman Ryska, Engelska 9 204
6  Malta Destiny Je Me Casse Engelska, Franska 7 255
7  Portugal The Black Mamba Love Is On My Side Engelska 12 153
8  Serbien Hurricane Loco Loco Serbiska 15 102
9  Storbritannien James Newman Embers Engelska 26 0
10  Grekland Stefania Last Dance Engelska 10 170
11  Schweiz Gjon's Tears Tout l'Univers Franska 3 432
12  Island Daði og Gagnamagnið 10 Years Engelska 4 378
13  Spanien Blas Cantó Voy a quedarme Spanska 24 6
14  Moldavien Natalia Gordienco Sugar Engelska 13 115
15  Tyskland Jendrik I Don't Feel Hate Engelska, Tyska 25 3
16  Finland Blind Channel Dark Side Engelska 6 301
17  Bulgarien Victoria Growing Up Is Getting Old Engelska 11 170
18  Litauen The Roop Discoteque Engelska 8 220
19  Ukraina Go_A Shum Ukrainska 5 364
20  Frankrike Barbara Pravi Voilà Franska 2 499
21  Azerbajdzjan Efendi Mata Hari Engelska 20 65
22  Norge Tix Fallen Angel Engelska 18 75
23  Nederländerna Jeangu Macrooy Birth Of A New Age Engelska, Sranan 23 11
24  Italien Måneskin Zitti e buoni Italienska 1 524
25  Sverige Tusse Voices Engelska 14 109
26  San Marino Senhit feat. Flo Rida Adrenalina Engelska 22 50

Källa:[62]

Poängtabeller[redigera | redigera wikitext]

Semi-final 1[redigera | redigera wikitext]

Semi-final 1 (Jury)

  100% Tele
  100% Jury
Totalpoäng
Telepoäng
Litauen
Slovenien
Ryssland
Sverige
Australien
Nordmakedonien
Irland
Cypern
Norge
Kroatien
Belgien
Israel
Rumänien
Azerbajdzjan
Ukraina
Malta
Tyskland
Italien
Nederländerna
Tävlande
Litauen 203 137 2 7 2 5 3 6 2 12 8 1 4 4 7 3
Slovenien 44 8 3 6 4 3 7 4 4 5
Ryssland 225 108 10 6 7 7 8 8 3 8 12 6 5 12 1 7 5 12
Sverige 142 51 3 7 6 1 1 7 10 1 6 5 4 6 3 10 12 4 5
Australien 28 2 8 1 2 2 12 1
Nordmakedonien 23 11 4 2 6
Irland 20 4 1 3 2 1 3 3 2 1
Cypern 170 78 4 12 8 4 10 4 4 5 10 10 3 2 8 5 3
Norge 115 77 2 3 8 1 2 3 7 2 6 4
Kroatien 110 53 1 7 3 8 10 5 1 1 1 5 8 3 2 2
Belgien 117 47 10 5 6 2 4 4 7 2 10 10 10
Israel 192 93 7 2 10 10 8 12 1 8 7 4 1 6 3 12 8
Rumänien 85 27 5 10 2 3 5 7 7 12 6 1
Azerbajdzjan 138 91 8 4 3 5 6 7 6 6 2
Ukraina 267 164 12 1 5 5 4 5 6 7 5 10 4 10 8 7 8 6
Malta 325 151 6 6 12 12 12 10 12 12 12 12 8 8 12 10 5 10 8 7
Semi-final 1 (Tele)

  100% Tele
  100% Jury
Totalpoäng
Jurypoäng
Litauen
Slovenien
Ryssland
Sverige
Australien
Nordmakedonien
Irland
Cypern
Norge
Kroatien
Belgien
Israel
Rumänien
Azerbajdzjan
Ukraina
Malta
Tyskland
Italien
Nederländerna
Tävlande
Litauen 203 66 7 10 8 4 12 12 12 3 8 5 6 3 12 7 12 8 8
Slovenien 44 36 3 5
Ryssland 225 117 8 7 3 7 8 1 7 4 10 2 12 5 8 6 2 6 7 5
Sverige 142 91 5 2 2 4 3 10 7 2 1 3 10 2
Australien 28 26 1 1
Nordmakedonien 23 12 8 1 2
Irland 20 16 1 2 1
Cypern 170 92 4 1 5 4 6 6 6 3 6 3 6 4 4 4 12 1 2 1
Norge 115 38 6 6 6 12 3 2 1 2 6 4 3 10 2 6 4 1 3
Kroatien 110 57 12 2 5 12 7 2 1 3 2 7
Belgien 117 70 10 4 3 5 2 2 1 1 5 3 4 7
Israel 192 99 2 4 6 4 1 5 10 5 4 4 10 12 7 5 5 3 6
Rumänien 85 58 3 5 1 5 3 10
Azerbajdzjan 138 47 3 3 10 1 1 7 4 6 8 5 7 7 10 8 2 5 4
Ukraina 267 103 12 10 12 7 12 5 8 6 7 12 10 8 12 7 4 10 12 10
Malta 325 174 7 5 8 8 10 10 10 8 8 7 12 10 8 6 8 8 6 12

Semi-final 2[redigera | redigera wikitext]

Semi-final 2 (Jury)

  100% Tele
  100% Jury
Totalpoäng
Telepoäng
San Marino
Estland
Tjeckien
Grekland
Österrike
Polen
Moldavien
Island
Serbien
Georgien
Albanien
Portugal
Bulgarien
Finland
Lettland
Schweiz
Danmark
Frankrike
Spanien
Storbritannien
Tävlande
San Marino 118 42 1 2 10 1 10 10 3 2 1 8 2 2 2 2 5 8 3 4
Estland 58 29 1 4 3 1 3 1 7 3 3 1 2
Tjeckien 23 0 4 1 6 5 5 2
Grekland 184 80 10 3 5 12 8 7 8 10 3 10 6 1 2 12 7
Österrike 66 13 4 4 3 5 7 2 6 5 1 7 3 6
Polen 35 17 12 2 3 1
Moldavien 179 123 8 12 2 7 4 3 12 4 1 3
Island 288 148 1 8 10 7 10 3 6 12 7 4 10 8 12 8 8 6 8 12
Serbien 124 68 4 5 4 3 6 2 2 5 4 3 4 5 4 5
Georgien 16 15 1
Albanien 112 38 7 2 1 6 3 6 5 5 8 4 4 5 5 10 2 1
Portugal 239 111 2 6 12 5 7 1 2 8 7 10 1 8 7 8 10 4 10 10 10
Bulgarien 250 101 5 10 7 8 8 5 12 10 10 8 2 12 12 6 12 6 4 5 7
Finland 234 150 3 7 6 5 2 6 6 4 6 6 7 6 7 7 6
Lettland 14 10 4
Schweiz 291 135 6 12 8 12 8 7 12 5 12 12 7 10 10 12 3 12 8
Danmark 89 80 3 4 1 1
Semi-final 2 (Tele)

  100% Tele
  100% Jury
Totalpoäng
Jurypoäng
San Marino
Estland
Tjeckien
Grekland
Österrike
Polen
Moldavien
Island
Serbien
Georgien
Albanien
Portugal
Bulgarien
Finland
Lettland
Schweiz
Danmark
Frankrike
Spanien
Storbritannien
Tävlande
San Marino 118 76 4 2 2 3 3 12 7 1 2 4 2
Estland 58 29 1 3 1 7 10 1 6
Tjeckien 23 23
Grekland 184 104 5 2 12 5 8 10 10 10 8 2 1 2 3 1 1
Österrike 66 53 2 3 4 4
Polen 35 18 1 7 1 1 7
Moldavien 179 56 12 12 12 12 6 7 6 12 12 5 12 12 3
Island 288 140 8 7 10 5 10 10 6 7 7 1 7 6 12 7 7 12 6 8 12
Serbien 124 56 7 5 4 12 1 1 1 4 2 10 12 7 2
Georgien 16 1 3 3 3 2 3 1
Albanien 112 74 2 10 2 2 1 2 1 4 3 8 3
Portugal 239 128 3 5 4 3 7 5 4 8 4 6 5 6 5 10 8 10 12 6
Bulgarien 250 149 4 2 6 6 4 4 5 4 6 8 8 5 4 2 3 5 5 10 10
Finland 234 84 10 10 8 8 5 12 8 10 10 6 5 6 12 8 6 10 2 6 8
Lettland 14 4 1 5 4
Schweiz 291 156 6 6 7 7 8 8 10 7 5 3 12 8 7 10 6 7 8 7 3
Danmark 89 9 1 8 3 1 3 6 12 2 4 2 4 3 8 4 5 4 5 5

Finalen[redigera | redigera wikitext]

Final (Jury)

  100% Tele
  100% Jury
Totalpoäng
Telepoäng
Israel
Polen
San Marino
Albanien
Malta
Estland
Nordmakedonien
Azerbajdzjan
Norge
Spanien
Österrike
Storbritannien
Italien
Slovenien
Grekland
Lettland
Irland
Moldavien
Serbien
Bulgarien
Cypern
Belgien
Tyskland
Australien
Finland
Portugal
Ukraina
Island
Rumänien
Kroatien
Tjeckien
Georgien
Litauen
Danmark
Ryssland
Frankrike
Sverige
Schweiz
Nederländerna
Tävlande
Cypern 94 44 3 7 4 2 6 12 1 7 4 2 2
Albanien 57 35 2 12 7 1
Israel 93 20 6 8 8 3 6 4 1 2 3 7 5 1 1 5 5 4 4
Belgien 74 3 6 3 3 1 5 6 3 3 4 5 6 3 7 3 6 1 6
Ryssland 204 100 7 1 1 12 8 2 1 10 6 7 2 1 4 10 2 4 2 10 3 3 8
Malta 255 47 5 4 7 8 1 5 7 12 8 4 7 5 6 2 10 7 5 10 5 8 12 1 4 5 1 12 3 7 1 3 4 4 12 6 7
Portugal 153 27 8 7 5 2 5 7 7 6 2 5 6 1 1 2 10 10 1 12 8 6 8 7
Serbien 102 82 1 12 7
Storbritannien 0 0
Grekland 170 79 8 6 6 10 1 1 3 8 3 8 12 2 4 7 12
Schweiz 432 165 12 7 4 12 10 12 6 7 10 10 8 7 12 5 3 1 2 12 10 10 12 7 8 12 7 8 5 10 8 12 1 7 5 5
Island 378 180 10 8 4 2 7 12 10 8 10 10 8 5 7 3 3 8 8 8 4 10 8 6 4 10 3 7 5 10
Spanien 6 0 2 4
Moldavien 115 62 5 8 10 12 6 12
Tyskland 3 0 2 1
Finland 301 218 2 1 3 2 7 1 4 10 4 4 10 1 3 8 5 8 1 8 1
Bulgarien 170 30 1 3 6 1 6 4 5 5 8 5 1 12 6 5 6 2 10 12 8 2 4 4 2 6 6 10
Litauen 220 165 10 6 2 2 12 6 4 1 3 2 3 4
Ukraina 364 267 4 5 4 6 3 1 1 7 6 10 5 5 2 3 5 7 12 8 3
Frankrike 499 251 8 12 10 3 10 7 4 4 12 8 12 3 2 5 3 12 4 12 7 7 12 7 7 6 10 6 4 6 10 5 6 12 12
Azerbajdzjan 65 33 2 2 2 6 3 5 8 2 2
Norge 75 60 2 7 1 3 2
Nederländerna 11 0 3 2 3 1 2
Italien 524 318 5 10 4 3 10 5 6 12 4 8 8 10 8 2 6 6 6 3 12 7 3 12 6 12 10 10 10 8
Sverige 109 63 8 3 5 10 4 4 4 5 2 1
San Marino 50 13 12 5 1 3 7 5 4
Final (Tele)

  100% Tele
  100% Jury
Totalpoäng
Jurypoäng
Israel
Polen
San Marino
Albanien
Malta
Estland
Nordmakedonien
Azerbajdzjan
Norge
Spanien
Österrike
Storbritannien
Italien
Slovenien
Grekland
Lettland
Irland
Moldavien
Serbien
Bulgarien
Cypern
Belgien
Tyskland
Australien
Finland
Portugal
Ukraina
Island
Rumänien
Kroatien
Tjeckien
Georgien
Litauen
Danmark
Ryssland
Frankrike
Sverige
Schweiz
Nederländerna
Tävlande
Cypern 94 50 8 2 2 6 12 2 12
Albanien 57 22 10 10 7 1 7
Israel 93 73 12 2 1 5
Belgien 74 71 1 2
Ryssland 204 104 10 2 1 6 1 6 7 1 1 10 12 6 7 3 5 1 1 4 3 5 4 4
Malta 255 208 5 3 3 2 6 3 4 1 2 8 3 2 2 2 1
Portugal 153 126 1 2 2 8 8 6
Serbien 102 20 4 12 12 4 12 5 3 2 12 3 1 12
Storbritannien 0 0
Grekland 170 91 7 8 8 7 3 2 12 2 8 12 10
Schweiz 432 267 6 7 3 12 2 7 4 2 7 5 1 5 4 4 3 4 1 3 4 2 5 7 6 7 6 5 5 3 6 6 5 6 5 7
Island 378 198 1 8 5 3 10 5 10 10 6 3 5 10 5 5 6 12 12 3 6 4 7 1 3 12 1 4 10 5 8
Spanien 6 6
Moldavien 115 53 6 7 1 2 2 8 12 12 2 3 7
Tyskland 3 3
Finland 301 83 4 6 4 3 7 12 2 5 6 2 4 7 8 4 6 8 5 5 7 8 4 6 8 3 5 8 12 6 6 4 7 7 8 1 12 4 4
Bulgarien 170 140 2 5 8 8 7
Litauen 220 55 3 4 6 10 12 4 3 12 5 12 12 2 5 7 12 6 5 10 4 3 1 10 4 2 7 1 3
Ukraina 364 97 12 12 5 4 1 5 4 8 5 6 7 4 12 7 5 6 8 10 8 6 6 10 4 10 10 10 8 7 8 10 6 12 1 7 12 4 2 5
Frankrike 499 248 8 5 10 6 3 7 5 2 4 12 6 5 1 6 8 3 7 6 10 10 8 12 10 4 6 12 5 7 8 7 2 5 8 3 6 6 6 12
Azerbajdzjan 65 32 2 3 1 2 1 4 4 3 4 2 3 4
Norge 75 15 3 10 4 7 1 2 2 2 1 1 1 4 1 5 8 8
Nederländerna 11 11
Italien 524 206 7 10 12 10 12 8 8 10 7 10 8 3 10 10 7 6 8 12 12 10 8 7 7 8 7 12 5 10 10 6 8 10 5 10 10 3 10 2
Sverige 109 46 1 1 8 1 8 1 1 3 1 3 3 4 2 10 1 10 2 3
San Marino 50 37 3 3 7

Poängutdelare i finalen[redigera | redigera wikitext]

Nr Land Poängutdelare
1  Israel Lucy Ayoub
2  Polen Ida Nowakowska
3  San Marino Monica Fabbri
4  Albanien Andri Xhahu
5  Malta Stephanie Spiteri
6  Estland Sissi
7  Nordmakedonien Vane Markoski
8  Azerbajdzjan Ell & Nikki
9  Norge Silje Skjemstad Cruz
10  Spanien Nieves Álvarez
11  Österrike Philipp Hansa
12  Storbritannien Amanda Holden
13  Italien Carolina Di Domenico
14  Slovenien Lorella Flego
15  Grekland Manolis Gkinis
16  Lettland Aminata Savadogo
17  Irland Ryan O'Shaughnessy
18  Moldavien Sergey Stepanov
19  Serbien Dragana Kosjerina
20  Bulgarien Joanna Dragneva
Nr Land Poängutdelare
21  Cypern Loukas Hamatsos
22  Belgien Danira Boukhriss
23  Tyskland Barbara Schöneberger
24  Australien Joel Creasey
25  Finland Katri Norrlin
26  Portugal Elisa Silva
27  Ukraina Tayanna
28  Island Hannes Óli Ágústsson
29  Rumänien Cătălina Ponor
30  Kroatien Ivan Dorian Molnar
31  Tjeckien Taťána Kuchařová
32  Georgien Oto Nemsadze
33  Litauen Andrius Mamontovas
34  Danmark Tina Müller
35  Ryssland Polina Gagarina
36  Frankrike Carla Lazzari
37  Sverige Carola Häggkvist
38  Schweiz Angélique Beldner
39  Nederländerna Romy Monteiro

Produktionen[redigera | redigera wikitext]

Eurovision Song Contest 2021 är en samarbetsproduktion mellan tre holländska TV-bolag; AVROTROS, Nederlandse Omroep Stichting (NOS) och Nederlandse Publieke Omroep (NPO) som har tre olika roller inom produktionen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Union (EBU), European Broadcasting (30 augusti 2019). ”Eurovision Song Contest 2020: Rotterdam to host as dates announced” (på engelska). www.ebu.ch. https://www.ebu.ch/news/2019/08/eurovision-song-contest-2020-rotterdam-to-host-as-dates-announced. Läst 22 maj 2021. 
 2. ^ ”Nederländerna vann Eurovision 2019”. SVT Nyheter. 19 maj 2019. https://www.svt.se/kultur/vinner-eurovision-2019. Läst 22 maj 2021. 
 3. ^ ”Italienska Måneskin vinner Eurovision 2021”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/a/Ale72M. Läst 22 maj 2021. 
 4. ^ ”BESKEDET: Eurovision song contest 2020 ställs in”. Aftonbladet. Arkiverad från originalet den 20 mars 2020. https://web.archive.org/web/20200320133322/https://www.aftonbladet.se/a/wPQoM1. Läst 20 mars 2020. 
 5. ^ TT (20 mars 2020). ”Eurovision öppnar för alternativ sändning”. Kristianstadsbladet. Arkiverad från originalet den 20 mars 2020. https://web.archive.org/web/20200320225923/https://www.kristianstadsbladet.se/nyheter/eurovision-oppnar-for-alternativ-sandning/. Läst 20 mars 2020. 
 6. ^ ”Sweden: New artist and song to be selected from Melodifestivalen 2021”. Eurovisionworld. 18 mars 2020. Arkiverad från originalet den 20 mars 2020. https://web.archive.org/web/20200320133323/https://eurovisionworld.com/esc/sweden-2021-new-representative-to-be-selected-from-melodifestivalen. Läst 20 mars 2020. 
 7. ^ ”Rotterdam to host Eurovision 2021”. Eurovisionworld. 16 maj 2020. https://eurovisionworld.com/esc/rotterdam-to-host-eurovision-2021. Läst 16 maj 2020. 
 8. ^ [1]
 9. ^ Blazewicz, Maciej (4 maj 2021). ”Eurowizja 2021: Znamy wszystkich uczestników Opening i Interval Acts! • Kulisy pracy w Press Centre • Eurowizyjne Social Media: Jak wypada Rafał Brzozowski?” (på pl-PL). Dziennik-Eurowizyjny.pl. https://dziennik-eurowizyjny.pl/2021/05/04/eurowizja-2021-znamy-wszystkich-uczestnikow-opening-i-interval-acts-kulisy-pracy-w-press-centre-eurowizyjne-social-media-jak-wypada-rafal-brzozowski/. Läst 19 maj 2021. 
 10. ^ ”Eurovision 2021: Artists to pre-record performances”. Eurovisionworld. 18 november 2020. https://eurovisionworld.com/esc/eurovision-2021-artists-to-pre-record-performances. Läst 20 november 2020. 
 11. ^ [2]
 12. ^ [3]
 13. ^ [4]
 14. ^ [5]
 15. ^ [6]
 16. ^ [7]
 17. ^ [8]
 18. ^ [9]
 19. ^ [a b] [10]
 20. ^ [11]
 21. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 14 maj 2021. https://web.archive.org/web/20210514100803/https://eurovision.tv/live-blog-thursday-13-may/snippet/breaking-news-ukraines-kateryna-able-to-perform. Läst 14 maj 2021. 
 22. ^ [12]
 23. ^ [13]
 24. ^ [14]
 25. ^ [15]
 26. ^ [16]
 27. ^ [17]
 28. ^ [18]
 29. ^ [19]
 30. ^ [20]
 31. ^ [21]
 32. ^ [22]
 33. ^ [23]
 34. ^ [24]
 35. ^ ”Duncan Laurence via eerder opgenomen repetitie te zien in finale Songfestival” (på nederländska). NU. 21 maj 2021. https://www.nu.nl/songfestival/6134800/duncan-laurence-via-eerder-opgenomen-repetitie-te-zien-in-finale-songfestival.html. Läst 21 maj 2021. 
 36. ^ https://eurovision.tv/story/armenia-withdraws-from-eurovision-2021
 37. ^ News, Eurovision; News, Participants; Participants, Eurovision; Fans (6 oktober 2020). ”Bosnia & Herzegovina: BHRT confirms non-participation at Eurovision 2021” (på amerikansk engelska). Eurovision News, Polls and Information by ESCToday. http://esctoday.com/180731/bosnia-herzegovina-bhrt-confirms-non-participation-at-eurovision-2021/. Läst 22 januari 2021. 
 38. ^ Costa Christou (2020-05-24). ”Turkey: Turkish deputy minister hopes for Eurovision return”. ESCXTRA.com. https://escxtra.com/2020/05/23/turkish-deputy-minister-hopes-for-eurovision-return/. Läst 25 maj 2020. 
 39. ^ ”41 Countries to participate at Eurovision 2021” (på engelska). Eurovision.tv. 26 oktober 2020. https://eurovision.tv/story/41-countries-to-participate-at-eurovision-2021. Läst 22 januari 2021. 
 40. ^ ”Montaigne to represent Australia at the Eurovision Song Contest 2021”. sbs.com.au. 2 April 2020. Arkiverad från originalet den 4 april 2020. https://web.archive.org/web/20200404011628/https://www.sbs.com.au/programs/eurovision/article/2020/04/01/montaigne-represent-australia-eurovision-song-contest-2021. Läst 1 april 2020. 
 41. ^ Granger, Anthony (20 mars 2020). ”Azerbaijan: Samira Efendi Confirmed As Eurovision 2021 Representative” (på brittisk engelska). Eurovoix. Arkiverad från originalet den 21 mars 2020. https://web.archive.org/web/20200321005709/https://eurovoix.com/2020/03/20/azerbaijan-samira-efendi-confirmed-as-eurovision-2021-representative/. Läst 20 mars 2020. 
 42. ^ Granger, Anthony (20 mars 2020). ”Belgium: Hooverphonic Will Compete At Eurovision 2021” (på brittisk engelska). Eurovoix. Arkiverad från originalet den 20 mars 2020. https://web.archive.org/web/20200320195716/https://eurovoix.com/2020/03/20/belgium-hooverphonic-will-compete-at-eurovision-2021/. Läst 20 mars 2020. 
 43. ^ ”🇧🇬 Victoria to represent Bulgaria at Eurovision 2021” (på brittisk engelska). ESCXTRA.com. 21 mars 2020. Arkiverad från originalet den 21 mars 2020. https://web.archive.org/web/20200321135008/https://escxtra.com/2020/03/21/%f0%9f%87%a7%f0%9f%87%ac-victoria-to-represent-bulgaria-at-eurovision-2021/. Läst 21 mars 2020. 
 44. ^ Herbert, Emily (19 mars 2020). ”Georgia: Tornike Kipiani Will Represent Georgia at Eurovision 2021” (på brittisk engelska). Eurovoix. Arkiverad från originalet den 21 mars 2020. https://web.archive.org/web/20200321124235/https://eurovoix.com/2020/03/19/georgia-tornike-kipiani-eurovision-2021/. Läst 20 mars 2020. 
 45. ^ Herbert, Emily (18 mars 2020). ”Greece: Stefania Will Represent Greece at Eurovision 2021” (på brittisk engelska). Eurovoix. Arkiverad från originalet den 20 mars 2020. https://web.archive.org/web/20200320102154/https://eurovoix.com/2020/03/18/greece-stefania-eurovision-2021/. Läst 20 mars 2020. 
 46. ^ [a b c] ”Eurovision Song Contest 2021: Rotterdam”. Eurovisionworld. https://eurovisionworld.com/eurovision/2021/event. Läst 16 maj 2020. 
 47. ^ ”Latvia: Samanta Tīna for Eurovision 2021”. Eurovisionworld. 16 maj 2020. https://eurovisionworld.com/esc/latvia-samanta-tina-xxx-eurovision-2021. Läst 16 maj 2020. 
 48. ^ ”Destiny to represent Malta in Eurovision 2021”. Eurovisionworld. 16 maj 2020. https://eurovisionworld.com/esc/destiny-to-represent-malta-in-eurovision-2021. Läst 16 maj 2020. 
 49. ^ Herbert, Emily (18 mars 2020). ”The Netherlands: Jeangu Macrooy Will Represent The Netherlands at Eurovision 2021” (på brittisk engelska). Eurovoix. Arkiverad från originalet den 19 mars 2020. https://web.archive.org/web/20200319120244/https://eurovoix.com/2020/03/18/the-netherlands-jeangu-macrooy-eurovision-2021/. Läst 20 mars 2020. 
 50. ^ ”Senhit to represent San Marino in Eurovision 2021”. Eurovisionworld. 16 maj 2020. https://eurovisionworld.com/esc/senhit-to-represent-san-marino-in-eurovision-2021. Läst 16 maj 2020. 
 51. ^ ”Switzerland: Gjon's Tears Will Go To Eurovision 2021” (på brittisk engelska). Eurovoix. 20 mars 2020. Arkiverad från originalet den 20 mars 2020. https://web.archive.org/web/20200320195413/https://eurovoix.com/2020/03/20/switzerland-gjons-tears-will-go-to-eurovision-2021/. Läst 20 mars 2020. 
 52. ^ ”Slovenia: Ana Soklič for Eurovision 2021”. Eurovisionworld. 16 maj 2020. https://eurovisionworld.com/esc/slovenia-ana-soklic-for-eurovision-2021. Läst 16 maj 2020. 
 53. ^ ”Spain: Blas Cantó Accepts TVE'S Invitation To Be Eurovision 2021 Representative” (på brittisk engelska). Eurovoix. 18 mars 2020. Arkiverad från originalet den 18 mars 2020. https://web.archive.org/web/20200318185438/https://eurovoix.com/2020/03/18/spain-blas-canto-accepts-tves-invitation-to-be-eurovision-2021-representative/. Läst 20 mars 2020. 
 54. ^ ”Eurovision Song Contest 2021: James Newman reselected as UK's entry” (på engelska). BBC. 19 februari 2021. https://www.bbc.com/news/newsbeat-55711341. Läst 17 mars 2021. 
 55. ^ Herbert, Emily (18 mars 2020). ”Ukraine: Go_A Will Represent Ukraine at Eurovision 2021” (på brittisk engelska). Eurovoix. Arkiverad från originalet den 18 mars 2020. https://web.archive.org/web/20200318185448/https://eurovoix.com/2020/03/18/ukraine-goa-eurovision-2021/. Läst 20 mars 2020. 
 56. ^ Herbert, Emily (26 mars 2020). ”Austria: Vincent Bueno to Eurovision 2021” (på brittisk engelska). Eurovoix. Arkiverad från originalet den 26 mars 2020. https://web.archive.org/web/20200326143507/https://eurovoix.com/2020/03/26/austria-vincent-bueno-eurovision/. Läst 26 mars 2020. 
 57. ^ ”Eurovision Song Contest 2021: Rotterdam”. Eurovisionworld. https://eurovisionworld.com/eurovision/2021/event. Läst 20 november 2020. 
 58. ^ ”Eurovision 2021: Who's in which Semi-final?”. Eurovisionworld. 17 november 2020. https://eurovisionworld.com/esc/eurovision-2021-whos-in-which-semi-final. Läst 20 november 2020. 
 59. ^ ”EBU statement on Belarusian participation”. eurovision.tv. 26 mars 2021. https://eurovision.tv/story/ebu-statement-on-belarusian-entry-2021. Läst 26 mars 2021. 
 60. ^ [a b] ”EBU Statement regarding Icelandic delegation (Wednesday 19 May)”. eurovision.tv. 19 maj 2021. https://eurovision.tv/mediacentre/release/ebu-statement-regarding-icelandic-delegation-wednesday-19-may. Läst 19 maj 2021. 
 61. ^ ”Armenia withdraws from Eurovision Song Contest 2021”. eurovision.tv. 5 mars 2021. https://eurovision.tv/story/armenia-withdraws-from-eurovision-2021. Läst 5 mars 2021. 
 62. ^ ”Eurovision 2021 Results: Voting & Points”. Eurovisionworld.com. https://eurovisionworld.com/eurovision/2021. Läst 25 maj 2021. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]