Smörgåsgrill

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En typisk smörgåsgrill.

En smörgåsgrill är en vitvara som är avsedd att värma smörgåsar.

En typisk smörgåsgrill består av två varma plattor som sitter ihop i ett gångjärn. På så sätt liknar den ett våffeljärn. Plattorna brukar vara täckta med teflon eller annan non-stick beläggning. Plattorna har fördjupningar för brödet och kan ibland forma dem, eller bränna in ett mönster.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den första moderna smörgåsgrillen marknadsfördes och vidareutvecklades av John O'Brien vid företaget Breville på 1970-talet.[1] Inledningsvis köpte han in några smörgåsgrillar från ett belgiskt företag, som var det enda företaget i världen som sålde dem, och lät invånare i Newcastle utvärdera produkten.[1] Men när belgarna nekade honom att köpa ett stort parti bestämde han sig för att själv starta en tillverkning.[1] Syftet med smörgåsgrillen var att spara tid i köket, något som efterfrågades av stressade familjer.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] ”From the Vault: Toasted Sandwich Maker” (på engelska). The New Inventors. ABC Television. Arkiverad från originalet den 2 april 2015. https://web.archive.org/web/20150402174834/http://www.abc.net.au/tv/newinventors/txt/s1115454.htm. Läst 17 mars 2015.