Kastrull

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kastrull
Aluminiumkastruller

En kastrull är ett matlagningskärl, ofta tillverkat i aluminium eller rostfritt stål, ibland belagd med teflon eller liknande material, och är avsedd för matlagning på spis.

Kastrullen är cylinderformad, det vill säga den har flat botten och lodräta kanter samt ett eller flera handtag. Den idag mest vanliga handtagsvarianten är en pinne som går vågrätt ut ur kärlet, vanligen är denna typ av handtag omgiven av plast för att isolera mot värmen. En annan variant av handtag är öron som sitter på var sin sida av kärlet. Vissa anser att skillnaden mellan en kastrull och en gryta är att det är en kastrull om den har en pinne som handtag, en gryta om den har öron, men denna åtskillnad är inte vedertagen.

En kastrull har som regel ett tillhörande lock som oftast är gjort av rostfritt stål, ibland även glas.

Olika sorters kastruller[redigera | redigera wikitext]

Aluminiumkastrullen anses bli varm fortare än den rostfria kastrullen men är inte lika lätt att hålla ren. Det förekommer också misstankar om att aluminiet kan vara illa för hälsan; forskningsresultat och rekommendationer skiljer sig[1][2]. Nackdelen med den rostfria är dock att den är tyngre att hantera och anses vara svår att använda till mjölkprodukter som tenderar att "koka fast" i botten. Bottenytan på den rostfria kastrullen tillverkas ofta med olika legeringar för att höja värmeledningsförmågan.

Namnet[redigera | redigera wikitext]

Ordet kommer av franska casserole, som i sin tur kan härledas till latin och grekiska, men uttalet kastrull har troligen kommit in i svenskan via holländskan, som talades vid de svenska gjuterierna, där man bland annat tillverkade just kokkärl.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Livsmedelsverket varnar för aluminiumkastruller”. Besöksliv. 20 december 2006. Arkiverad från originalet den 18 april 2013. https://archive.is/20130418113223/http://www.besoksliv.se/artikel/livsmedelsverket-varnar-f%C3%B6r-aluminiumkastruller-5717. 
  2. ^ ”Aluminiumkärl inte farliga”. Svenska Dagbladet. 30 mars 2006, uppdaterad 11 oktober 2007. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/aluminiumkarl-inte-farliga-kastruller-och-forpackningar-av-aluminium-orsakar-knappast-alzheimers-sjukdom-det-havdar-den-tyska-myndigheten-for-riskbedomning-bfr-efter-att-ha-gatt-igenom-forskningen_305706.svd. ”Kastruller och förpackningar av aluminium orsakar knappast Alzheimers sjukdom. Det hävdar den tyska myndigheten för riskbedömning, BFR, efter att ha gått igenom forskningen.”