Mixer (köksmaskin)

Från Wikipedia
Mixer.

Mixer (engelska: blender 'blandare') är en köksmaskin bestående av ett kärl med motordrivna vassa knivar, antingen i botten av kärlet, eller på en stav som förs ner i kärlet uppifrån. Den används för att hacka, purea och blanda[1] och kan med användas till att göra exempelvis milkshake eller smoothies. Fred Osius förbättrade mixern år 1910.

Funktion och varianter[redigera | redigera wikitext]

Till skillnad från en matberedare är mixern inte utformad för att vispa och knåda. Mixerns konstruktion medger emellertid bearbetning av mindre mängder som redskapet i en matberedare inte når, och kan ofta finfördela innehållet.

En så kallad stavmixer saknar tillhörande skål och kan därför användas i fristående skålar och grytor.

Ordbetydelser[redigera | redigera wikitext]

Det förekommer att det engelska blender i svenska används för mindre mixrar och mixer för det som annars benämns matberedare.[2][3] I engelska språket syftar mixer på både matberedare och elvisp, medan blender i regel brukas för det som i svenskan ofta benämns mixer. Ordet mixer finns belagt i svenskan i betydelsen blandare sedan 1953.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ mixer i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 8 september 2017.
  2. ^ ”Läsarfrågan: vilken blender ska man köpa?”. smartamaten.se. Arkiverad från originalet den 8 september 2017. https://web.archive.org/web/20170908201458/http://smartamaten.se/2015/02/lasarfragan-vilken-blender-ska-man-kopa/. Läst 8 september 2017. 
  3. ^ [a b] Svenska Akademiens ordböcker (SAOL, SO och SAOB) på Svenska.se: mixer