Snapphanar (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För TV-serien med samma namn, se Snapphanar (TV-serie)
Snapphanar
GenreHistoriefilm, äventyr,
krig, drama
RegissörÅke Ohberg
ManusKarl Ragnar Gierow
SkådespelareEdvard Persson
George Fant
Eva Henning
Tekla Sjöblom
Oscar Ljung
Åke Ohberg
Carl Ström
OriginalmusikLars-Erik Larsson
ProduktionsbolagEuropafilm
Premiär26 december 1941
Speltid113 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Snapphanar är en svensk äventyrsfilm från 1941 i regi av Åke Ohberg. I huvudrollerna ses Edvard Persson, George Fant och Eva Henning.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig år 1678. Danmark hade i september 1675 förklarat krig mot Sverige. En avsikt är att återerövra Skåne, Halland och Blekinge som man år 1658 förlorade i Roskilde-freden. Kriget förs på skånsk mark.

Danskarna har på sin sida ett antal friskytteskaror, kallade snapphanar, som alla vill tillbaka till tiden då de tillhörde Danmark. I första hand rekryterades dessa män från bygderna i Göinge. Danskarna kallade dessa snapphanar för fosterlandsvänner, svenskarna kallade dem för förrädare. På Grimme torp i Göinge bor bonden Grimme-Jens med hustru och tre söner.

En av sönerna, Ored, är svensk soldat, medan Jens och hans två andra söner, Per och Nils, ofrivilligt hamnar på den danska sidan i kriget. Ored uppträder som falsk, svensk kurir och träffar på så sätt den svenske ryttmästaren Hellsings vackra unga dotter Kerstin. Tycke uppstår, men utan att hon egentligen vet vem han är.

Kerstin följer i hemlighet efter sin far till Skåne, men transporten hon reser med blir överfallen av en samling snapphanar. Ored kommer som tur är till hennes undsättning. Alltmedan detta så fortsätter striderna, snapphanarna blir allt hårdare ansatta av de svenska trupperna. Men nu börjar de dessutom förlora befolkningens stöd. Vad skall det bli av regionen, dess jord och innevånare?

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Sporrakullagården

Filmen premiärvisades 26 december 1941. Inspelningen av filmen utfördes vid AB Europa Studio i Sundbyberg med exteriörer från Sporrakullagården i Östra Göinge kommun och trakten kring Broby i Skåne av Sven Thermænius.

Filmen har som förlaga en fri fabulering kring allmänna historiska Snapphanehändelser under det Skånska kriget 1675–1679.

En scen som tydligen har blivit bortklippt, och som funnits med när filmen visades på Sveriges Television på 60-talet, var när en svensk soldat ramlar av en häst och drunknar i en myr.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Filmmusik i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]