Solna (pendeltågsstation)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Stockholm commuter rail symbol.svgSolna
Solna station entrance.jpg
Norra ingången till stationen 2020.
Stationsinformation
KommunSolna kommun
PendeltågStockholms pendeltåg
Invigd1911
Kapacitet
Antal plattformar1 st
Förbindelser
Anslutande linjerBussar, Tvärbanan, MTRX
StationssignaturSo
Föregående stationStockholm Odenplan
Efterföljande stationUlriksdal
Linjekarta
Solna station map.jpg

Solna är en station i Stockholms pendeltågsnät, belägen i stadsdelen Hagalund inom Solna kommun[1]. Den ligger 5,1 kilometer norr om Stockholm COstkustbanan (tidigare en del av Norra stambanan) alldeles vid norra mynningen av den 500 meter långa Hagalundstunneln. Stationen ligger cirka 800 meter gångavstånd från tunnelbanestationen Solna centrum. I anslutning till stationen finns också en spårvagnshållplats som hör till Tvärbanan samt busshållplatser. Dessa med namnet Solna station.

Pendeltågsstationen[redigera | redigera wikitext]

Stationen har en mittplattform med två uppgångar, den södra mot Råsundavägen och den norra mot Målbron (en gångbro som förbinder Frösunda med Arenastaden). Den uppgången togs i bruk den 9 oktober 2013 inför landskampen Sverige-Österrike dagen efter. Den ersatte en tidigare stängd entré för att minska gångavståndet till Friends Arena.

Det var år 2015 drygt 10 500 påstigande och ungefär lika många avstigande på vardagar på pendeltågen på denna station. Dessutom har spårvagnshållplatsen cirka 4 800 och busshållplatsen cirka 4 600 påstigande per vardag.[2]

Den 2 mars 2020 började MTRX köra fjärrtåg från Solna via Stockholm till Göteborg, dock endast fåtal avgångar per dag.[3]

Spårvagnshållplatsen[redigera | redigera wikitext]

Spårvagnshållplatsen ligger vid Frösundaleden, cirka 150 meter i gångavstånd sydväst om pendeltågsstationen. Den har två spår, och är ändhållplats för Tvärbanan.

Busshållplatsen[redigera | redigera wikitext]

Busshållplatsen ligger på Frösundaleden något öster om dess bro över järnvägsstationen.

Historia och utveckling[redigera | redigera wikitext]

Stationen öppnades år 1911, då med namnet Hagalund, och ersatte då en tidigare station med det namnet i samband med en linjeomläggning. Namnändring till ”Solna” skedde år 1955.

I samband med byggandet av Friends Arena med omkringliggande stadsområden, Arenastaden, flyttades den norra stationsentrén ett hundratal meter norrut för att minska gångavståndet till arenan (till cirka 600 meter) och dess omgivning. Spårvägen Tvärbanan från Alvik och södra Stockholm går sedan augusti 2014 hit. Därifrån är det runt 900 meter att gå till Friends Arena[4].

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]