Solna (pendeltågsstation)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stockholm commuter rail symbol.svgSolna
Solna station 2009b.jpg
Stationsinformation
KommunSolna kommun
PendeltågStockholms pendeltåg
Invigd1911
Kapacitet
Antal plattformar1 st
Förbindelser
Anslutande linjerBussar, Tvärbanan
StationssignaturSo
Föregående stationOdenplan
Efterföljande stationUlriksdal
Linjekarta
Solna station map.jpg

Solna är en station i Stockholms pendeltågsnät, belägen i stadsdelen Hagalund inom Solna kommun[1]. Den ligger 5,1 kilometer norr om Stockholm COstkustbanan (tidigare en del av Norra Stambanan) alldeles vid norra mynningen av den 500 meter långa Hagalundstunneln. Stationen ligger cirka 800 meter gångavstånd från tunnelbanestationen Solna centrum. I anslutning till stationen finns också en spårvagnshållplats som hör till Tvärbanan samt busshållplatser. Dessa med namnet Solna station.

Pendeltågsstationen[redigera | redigera wikitext]

Stationen har en mittplattform med två uppgångar, den södra mot Råsundavägen och den norra mot Målbron (en gångbro som förbinder Frösunda med Arenastaden). Den uppgången togs i bruk den 9 oktober 2013 inför landskampen Sverige-Österrike dagen efter. Den ersatte en tidigare stängd entré för att minska gångavståndet till Friends Arena.

Det var år 2015 drygt 10 500 påstigande och ungefär lika många avstigande på vardagar på pendeltågen på denna station. Dessutom har busshållplatsen cirka 4 900 påstigande och 4 300 avstigande per vardag.[2]

Spårvagnshållplatsen[redigera | redigera wikitext]

Spårvagnshållplatsen ligger vid Frösundaleden, cirka 150 meter i gångavstånd sydväst om pendeltågsstationen. Den har två spår, och är ändhållplats för Tvärbanan. Man kan gå runt spårens ändpunkter men en trappa finns ändå vid ändpunkten för att ta sig till pendeltågsstationen.

Historia och utveckling[redigera | redigera wikitext]

Stationen öppnades år 1911, då med namnet Hagalund, och ersatte då en tidigare station med det namnet i samband med en linjeomläggning. Namnändring till ”Solna” skedde år 1955.

I samband med byggandet av Friends Arena med omkringliggande stadsområden, Arenastaden, flyttades den norra stationsentrén ett hundratal meter norrut för att minska gångavståndet till arenan (till cirka 600 meter) och dess omgivning. Spårvägen Tvärbanan från Alvik och södra Stockholm går sedan augusti 2014 hit. Därifrån är det runt 900 meter att gå till Friends Arena[3].

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Stadsdelar och områden”. Solna kommun. https://www.solna.se/sv/stadsbyggnad-trafik/gator-och-torg/-gatunamn/stadsdelar-och-omraden/. 
  2. ^ ”Fakta om SL och länet 2015”. AB Storstockholms Lokaltrafik. Arkiverad från originalet den 26 november 2016. https://web.archive.org/web/20161126002454/http://www.sll.se/Global/Verksamhet/Kollektivtrafik/Fakta%20om%20SL%20och%20l%C3%A4net/Fakta-SL-Waxholmsbolaget-Fardtjanstent-2015-webb.pdf. 
  3. ^ Länk till bild över området. Avstånd mäts på http://kartor.eniro.se

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]