Stora retorikpriset

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Stora Retorikpriset)
Hoppa till: navigering, sök
Stora retorikpriset
Beskrivning Utmärkelse i retorik
Land Sverige
Första utdelning 2008
Återkommande Årligen
Tidpunkt Andra torsdagen i mars
2012 års vinnare av Stora Retorikpriset, Jason Diakité/Timbuktu i mitten intervjuas av presentatören Jan Bylund till vänster. Till höger Stora Retorikprisets grundare, Barbro Fällman.

Stora retorikpriset instiftades 2008 av Barbro Fällman, VD för Retorikcentrum i Sverige AB. Priset ska delas ut en gång om året, andra torsdagen i mars, till en person som enligt statuterna "med sitt uttryck har gjort intryck". Priset avser att höja uppmärksamheten på ämnet retorik i allmänhet och återinföra ämnet retorik i grundskolan i synnerhet.

Pristagare[redigera | redigera wikitext]

  • 2013 Jessika Gedin Motivering:”Att ställa frågor av genuint intresse och lyssna till svaren med samma innerliga förmåga till reflektion är en konst som inte alla behärskar, men som vår pristagare besitter till fulländning. Årets vinnare har en äkthet, en rapphet och en gnista i sitt uttryck som öppnar portar till litteraturen, som får andra att inspireras och som gör intryck med förnuft och känsla.”
  • 2012 Jason Diakité/Timbuktu ”En person som med unik och uttrycksfull talang lägger pusselbitar med ord och rytm, som får eftertanke och känsla att vibrera i samma takt.”
  • 2011 Pia Johansson. Motivering:”En improvisationens mästarinna. En okrönt drottning av Commedia del’Arte och en blomstrande Thalia, som tar människors skratt på största allvar. Årets vinnare bryter normer och levererar synvändor – berör hjärnor och hjärtan. Hon är en person som genom sin bredd inom skådespelaryrket och sitt mod att förflytta sig mellan olika genrer vågar vidga egnas och andras vyer. En kvinna som med sitt uttryck gör intryck.”
  • 2010 Lasse Granqvist. Motivering:"En person som med ett äkta engagemang och tempofyllda exemplifieringar sprider glädje och berör människor i vardagen. Förmågan att få lyssnarna att leva sig in i stämningen och känna spänningen ger en stark känsla av närvaro och tydligt bildskapande som väcker intresse och nyfikenhet."
  • 2008 Stavros Luca. Motivering:”Retorikens ethos, logos och pathos möts i en balans värdig en engagerad och inspirerande kommunikatör.”[1]Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.svd.se/kultur/retorikpris-till-mattelarare_1913305.svd

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]