Stridsvagnsmina 6

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stridsvagnsmina 6
Stridsvagnsmina 6 001.jpg
Beskrivning
TypStridsvagnsmina
TillverkningslandSverige
Används avSverige, Tyskland, Holland
Data
Vikt8 kg
Sprängämnesvikt4 kg
SprängämneHexotol
UtlösningMagnettändare
Max genomslag> 50 mm pansarplåt och restverkan
VerkanstypStrålbildande RSV

Stridsvagnsmina 6 är en fullbreddsverkande mina med riktad sprängverkan (RSV) som används av försvarsmakten.

Minan grävs ner och utlöses av förändringar i magnetfältet, exempelvis från större fordon som stridsvagnar eller pansarfordon. Minan är försedd med ett batteridrivet tändsystem som har en livslängd på cirka 6 till 12 månader. Transportsäkrad mina kan transporteras och hanteras med isatt batteri och är då helt klar för utläggning.

Minan innehåller två sprängladdningar. Den första, mindre, spränger bort jorden mellan minan och fordonet och minans inbyggda elektronik. Den andra, huvudladdningen med riktad sprängverkan, ger ett genomslag som överstiger 50 mm i pansarplåt. Restverkan fås i form av tryck, brand och splitter inne i stridsfordonet. Vid träff mitt under stridsvagnsbandet slås detta av på grund av minans tryckverkan.

Det inbyggda röjningsskyddet är sådant att minan i regel inte utlöser mot minvält, kättingridå eller av detonation från minröjningsorm, närliggande mina, o.s.v. Minan utlöses/skadas inte heller av åsknedslag/åskblixt, elektromagnetisk puls (EMP) eller elektromagnetiska röjningsmedel. Minan kan kompletteras med ett yttre röjningsskydd vilket ytterligare försvårar röjning av minan. Detta består av en cirkulär plastskiva som är konstruerad att passa i håligheten på minans botten. På plastskivans centrum finns det en permanentmagnet. Om den armerade minan skiljs från rubbningsskyddet utlöses minan. Minans funktion ändras inte av användningen av detta rubbningsskydd.

När minan är armerad får den inte återtas eller återsäkras utan röjs genom sprängning på plats. Föremål av metall (magnetiska) får inte flyttas eller föras in inom en cirkel av 1 meters radie från minan.

Förpackning[redigera | redigera wikitext]

Innehåll:

  • 5 stycken minor.

Vikt: 40 kg.

Källor[redigera | redigera wikitext]