Svartöstaden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svartöstaden
Stadsdel
SSAB i Svartöstaden
SSAB i Svartöstaden
Land Sverige
Kommun Luleå kommun
Stad (tätort) Luleå
Distrikt Örnäsets distrikt
Koordinater 65°33′49″N 22°11′35″Ö / 65.56361°N 22.19306°Ö / 65.56361; 22.19306
Folkmängd 784[1] (2013)
Postort Luleå
Postnummer 97437
Geonames 602456

Svartöstaden (Svartöstan) är ett bostadsområde i Luleå, som till största delen består av äldre, tämligen enkel mer eller mindre upprustad trähusbebyggelse på Svartön. I dagens Svartöstan finns även några modernare småhus, och mindre hus med lägenheter. En av SSAB:s stora anläggningar, före detta NJA (Norrbottens Järnverk AB), ligger vid Svartöstaden.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Svartöstaden började byggas år 1894, för att malmhamnsarbetare skulle ha bostäder. Svartöstaden var då ett renodlat arbetarsamhälle. För Svartöstaden inrättades 23 augusti 1901 i Nederluleå landskommun municipalsamhället Svartöstaden, som 1933 införlivades i Luleå stad.[2]

Svartöstadens skola byggdes 1901.[3]

Befolkningsutveckling[redigera | redigera wikitext]

Befolkningsutvecklingen i Svartöstaden 1900–1900[4]
År Folkmängd
1900
  
1 061

 † Som köpingsliknande samhälle 1900.

Byggnader och platser[redigera | redigera wikitext]

Folkets hus[redigera | redigera wikitext]

Ett känt landmärke när man svänger in i Svartöstaden är Folkets Hus, även kallat ”Blackis”. Ursprungligen var Blackis nykterhetslogens hus, men det kom att övertas av Folkets Hus-föreningen. I dag äger och förvaltar Luleå kommun byggnaden. På Blackis har Svartöstadens hembygdsförening lokaler med bland annat utställningar kring Svartöstadens historia. Svartöstans Intresseförening har också lokaler för hobbyverksamhet och ungdomsverksamhet. Dansföreningen Luleå bugg och swing dansklubb har regelbunden verksamhet i Blackis lokaler.

Gamla malmhamnen[redigera | redigera wikitext]

Se även: Luleå malmhamn
Isbrytaren Atle i Luleå.

LKAB:s anläggning omfattade själva hamnen, ett stort malmlager på Svartöberget och några mindre förädlingsprocesser. På grund av problem med malmdamm som spred från de öppet liggande malmhögarna till omkringliggande bostadsområden flyttade LKAB verksamheten till en nybyggd anläggning längst ut på Svartölandet.

Under 2005 revs stora delar av anläggningen. Vissa delar såldes till företag i Asien medan mycket såldes som metallskrot. Fram tills hösten 2015 bestod LKAB:s verksamhet på plats endast av ett mindre bentonitverk. Numera är även en ny bentonitanläggning byggd ute i nya malmhamnen på sandskär och den gamla anläggningen revs under 2017. Hamnkontoret som senare fungerade som huvudkontor för Plannja AB byggdes om under vintern 2007–2008 om och är i dag ett flerbostadshus och bostadsrättsförening.

Malmhamnen är hemmahamn för Sjöfartsverkets isbrytare.

Disponentvillan[redigera | redigera wikitext]

Den gamla disponentvillan byggdes som tjänstebostad för LKAB:s disponent för anläggningarna i Luleå. Huset såldes sedermera tillsammans med LKAB:s hamnkontor till Plannja AB. Plannja i sin tur sålde huset och den stora tomten till en markexploatör, som byggde ett antal mer eller mindre exklusiva villor på den stora tomten vid Svartöbrinken.

Staffan Westerberg är son till en av LKAB:s tidigare disponenter och disponentvillan är hans barndomshem.

Svartöbrinken[redigera | redigera wikitext]

Svartöbrinken, eller Brinken, är ett mindre bostadsområde mellan Svartöstaden och gamla malmhamnen. Svartöbrinken, som ofta räknas som en del av Svartöstaden, består av ett tiotal kedjehus byggda på 1970-talet, så kallade Thurfjällhus, tre äldre mindre hyreshus, samt ett tjugotal nyproducerade[när?] villor (till största del av Myresjöhus) invid gamla LKAB:s gamla disponentbostad. Närhet till vattnet och grönområden gör att de nyproducerade husen varit attraktiva och sålts för relativt höga priser. En om- och tillbyggnad från kontor till bostadsrättslägenheter har också gjorts av byggnaden som tidigare var LKAB:s hamnkontor kompletterat med en länga radhus 2008.

Svartöstaden i kulturen[redigera | redigera wikitext]

Musik[redigera | redigera wikitext]

Böcker[redigera | redigera wikitext]

Filmer[redigera | redigera wikitext]

Kända invånare i Svartöstaden[redigera | redigera wikitext]

Nuvarande[redigera | redigera wikitext]

Tidigare[redigera | redigera wikitext]

Föreningar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Luleå kommun: Stadsdelar i Luleå stad, Svartöstaden Arkiverad 9 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine. (Läst 1 november 2014)
  2. ^ Luleå kommun: Svartön
  3. ^ Norrländska Socialdemokraten, 13 februari 2016: Slutet på en 115-årig skolepok Arkiverad 14 februari 2016 hämtat från the Wayback Machine. Läst 13 februari 2016
  4. ^ Folkräkningen 31 december 1900. Statistisk tidskrift 1903. häft: 129-130. Kungliga statistiska centralbyrån.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]