Sveriges damlandslag i handboll

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sveriges damlandslag i handboll
Flag of Sweden.svg
Förbund Svenska Handbollförbundet
Coach Henrik Signell
Rankning 19:e plats[1]
Flest landskamper Åsa Mogensen (f.d. Eriksson)
 • Antal 251
Flest mål Mia Hermansson-Högdahl
 • Antal 1 091
VM-meriter
 • Guld 0
 • Silver 0
 • Brons 0
OS-meriter
 • Guld 0
 • Silver 0
 • Brons 0
EM-meriter
 • Guld 0
 • Silver 1 (2010)
 • Brons 1 (2014)

Sveriges damlandslag i handboll representerar Sverige i handboll på damsidan. Laget fick i samband med världsmästerskapet 2001 smeknamnet "Det leende landslaget".[2] Bästa resultatet är silver i EM 2010. Bästa VM-placering är sexa 1993.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Sverige spelade sin första damlandskamp i handboll utomhus i Oslo den 29 september 1946 och besegrade Norge med 5-2, och inomhus då man den 31 oktober 1947 besegrade Norge med 6-4 i Stockholm.[3]

Turneringar under 2000-talet[redigera | redigera wikitext]

VM 2001[redigera | redigera wikitext]

Vid VM 2001 i Italien [4] gick Sverige till kvartsfinal, och laget fick genom TV-sändningar mycket uppmärksamhet och blev ett populärt svenskt landslag. De vann samtliga fem matcher i gruppspelet och kvalificerade sig för slutspel, där de vann mot Nederländerna i åttondelsfinalen med 23 - 21 efter storspel av målvakten Madeleine Grundström. Laget förlorade sedan stort mot Jugoslavien i kvartsfinalen. De slöt på en åttonde plats efter förluster mot Frankrike och Österrike i placeringsmatcherna om femte till åttonde plats.

EM 2002[redigera | redigera wikitext]

Vid EM 2002 i Danmark [5] förlorade Sverige alla tre matcherna i första gruppspelet mot Jugoslavien, Rumänien och Österrike och blev utslaget och en 15:e placering totalt.

EM 2004[redigera | redigera wikitext]

Vid EM 2004 i Ungern [6] förlorade Sverige mot Rumänien, Danmark och Tyskland och kom sist i gruppen och totalt en 14:e plats.

EM 2006[redigera | redigera wikitext]

EM 2006 [7] spelades i Sverige, och förberedelserna inför turneringen var positiva. Vid GF World Cup i Danmark missade Sverige dock semifinalspelet. Vid EM vann Sverige premiärmatchen mot Ukraina men förlorade mot både Ryssland och Kroatien, men tog sig trots det till mellanrundan där man vann mot Danmark och Spanien men förlorade den avgörande matchen om en semifinalplats mot Frankrike. Sverige förlorade sen även mot Ungern i spel om femte platsen, men tog trots det sin hittills bäst placering i ett EM-slutspel.

OS 2008[redigera | redigera wikitext]

Den 30 mars 2008 kvalificerade sig Sverige genom kvalspel i Tyskland för OS 2008 i Peking [8], det var första gången nånsin som Sveriges handbollsdamer kvalificerade sig för OS. Sverige förlorade de tre första matcherna mot Ungern, Ryssland och Sydkorea och låg sist i tabellen, men efter jämna matcher med segrar mot både Tyskland och Brasilien var Sverige klart för kvartsfinal. Där var dock Norge alldeles för svåra och vann med 31-24, efter att även ha förlorat mot Kina och Rumänien i placeringsmatcherna slutade Sverige på åttonde plats.

EM 2008[redigera | redigera wikitext]

Vid EM 2008 i Makedonien [9] spelade Sverige oavgjort i sin första match mot Vitryssland, vann andra mot Österrike med hela 24-10 för att sen spela oavgjort även mot Ryssland. I mellanrundan förlorade Sverige mot Tyskland och Kroatien men vann mot Makedonien och var därmed borta från vidare spel.

VM 2009[redigera | redigera wikitext]

Vid VM i Kina 2009 [10] inledde Sverige med att besegra Kongo-Brazzaville och Brasilien men förlorade sen två avgörande matcher mot Frankrike och Tyskland för att vinna mot Danmark i sista gruppspelsmatchen. Detta gjorde att både Sverige, Frankrike och Tyskland alla hamnade på sex poäng, men att Sverige missade andra gruppspelet på grund av förlusterna mot just Frankrike och Tyskland. Istället fick Sverige spela i "President's Cup" [11], där de tolv lagen som missade andra gruppspelet ingick. Där vann Sverige i tur och ordning mot Thailand (49-18), Australien (66-21, tillika svensk damhandbolls största landskampsseger) och Ukraina (34-31) för att spela om 13:e platsen mot Tunisien, en match som Sverige också vann, 33-31 efter förlängning.

Turneringar under 2010-talet[redigera | redigera wikitext]

EM 2010[redigera | redigera wikitext]

Vid EM i Danmark & Norge 2010 [12] spelade Sverige sina sex första matcher i Norge och vann mot Tyskland, Ukraina och Nederländerna i första gruppspelet och vann gruppen. Det var första gången Sveriges damer gått genom det första gruppspelet i EM utan poängförlust. I mellanrundan vann Sverige mot Norge, förlorade mot Frankrike och vann sen en avgörande match mot Ungern med 24-19 och var klara för sitt första mästerskapsslutspel nånsin. Efter att mellanrundan var slutspelad flyttade Sverige och Norge, som de slutspelsklara lagen, till Danmark för att avsluta turneringen. Efter en jämn match i semifinalen mot Rumänien där Sverige vann med 25-23 efter nio mål av Linnea Torstenson var Sverige klara för den första finalen i ett mästerskap. Finalen mot Norge spelades söndagen den 19 december i Herning och Sverige inledde bra och ledde i halvtid med 11-10, men i den andra halvleken visade Norge vem som var bäst och vände matchen till seger med 25-20. Efter matchen fick lagkaptenen Johanna Wiberg lyfta upp silverpokalen som ett bevis för Sveriges första mästerskapsmedalj. Sverige hade ett ungt och förhållandevis orutinerat lag med bland annat Isabelle Gulldén, 21 år, Sabina Jacobsen, 21 år, Jamina Roberts, 20 år, och Nathalie Hagman, 19 år.

VM 2011[redigera | redigera wikitext]

Tack vare att Sverige tog silvret vid EM 2010 blev Sverige direktkvalificerade för VM 2011 i Brasilien. Men inför turneringen var det svenska laget skadedrabbat och många viktiga spelare var osäkra på om de skulle kunna delta [13][14]. Väl framme i Brasilien spelade Sverige sina gruppmatcher i São Bernardo do Campo och i premiärmatchen den 3 december mötte man Argentina som man vann över med 37-11 [15]. Därefter följde matcher mot Elfenbenskusten (28-25) [16], Uruguay (31-14) [17], Kroatien (26-27) [18] och Danmark (19-20) [19], resultat som ledde till en tredje plats i gruppen. I åttondelsfinalen mötte de Frankrike och förlorade med 23-26 [20][21].

OS 2012[redigera | redigera wikitext]

Efter att Norge vunnit guld vid Handbolls-VM 2011 övertog Sverige deras plats från Handbolls-EM 2010 och slapp därmed att spela OS-kval under 2012 [22].

EM 2014[redigera | redigera wikitext]

Sverige tog brons genom att besegra Montenegro med 25-23 i tredjeprismatchen.[23]

VM 2015[redigera | redigera wikitext]

Sverige gick vidare från gruppspelet till åttondelsfinalen, där man fick stryk med 19-26 mot Danmark.[24]

OS 2016[redigera | redigera wikitext]

Under en helg i mitten av mars 2016 kvalificerade sig Sverige genom kvalspel i Astrachan i Ryssland för spel i 2016 års olympiska turnering i Rio de Janeiro i Brasilien.[25]

EM 2016[redigera | redigera wikitext]

Förväntningarna på det svenska landslaget var högt ställda inför hemma EM 2016. I truppen som föryngrades ingick Hanna Blomstrand, som var med redan i OS tidigare samma år, samt Olivia Mellegård istället för petade Marie Wall. Största sensationen var att Linnea Torstenson, som varit en tongivande spelare i svenska landslaget, petades till förmån för Johanna Westberg. Anna Lagerquist togs ut istället för Frida Tegstedt. Ida Odén togs ut istället för Angelica Wallén.

Sverige inledde på Hovet i Stockholm den 4 december mot Spanien inför över 7 000 supportrar. Första matchen blev en klang och jubelföreställning mot ett yrvaket Spanien som blev utspelade. 25-19 till Sverige.

Till andra gruppmatchen hade bara halva supporterskaran bänkat sig. Sverige som aldrig förlorat mot Slovenien skulle vinna. Men då visade det sig att det svenska försvarsspel framför allt på kanterna läckte. Målvakterna fick inte tag i långskotten och framför allt gick det svenska anfallsspelet i baklås. Isabelle Gulldén gjorde tio mål, flera av dem på straff. Sverige fick inkassera ett nederlag 23-25.

Tredje gruppmatchen mot Serbien skulle avgöra Sveriges öde. Spanien hade genom att enkelt besegra Slovenien gett Sverige två poäng till mellanrundan. Men Sverige skulle inte spela bra nu heller, försvaret läckte och anfallspelet stämde inte. Det blev underläge 11-17 innan man började få bättre ordning på sakerna. Målvakten Johanna Bundsen började spela på topp och Serbien fick svårare att göra mål. Snart var Sverige ifatt och inför slutet ledde man med 30-29 men med fyra sekunder kvar tilläts ändå serbiskorna att kvittera. Ändå: trots två tveksamma insatser tog sig Sverige till mellanrundan med tre poäng.

I mellanrundan väntade inga lätta motståndare. Först ut var Nederländerna. Sverige gjorde egentligen en bra match med 30 mål framåt. Återigen var Gulldén effektiv och inte minst Johanna Westberg höll kvar Sverige i matchen då hon kom in och satte sju mål bakom Tess Wester. Problemet var att vi inte kunde stoppa kontringar och tryck direkt på avkast. När Sverige gjort mål låg ofta bollen i det svenska målet några sekunder senare. Nederländerna var en toppmotståndare och svenskorna gjorde en bra match.

Matchen mot Frankrike handlade om att vinna eller försvinna ur turneringen. Svensk seger var absolut nödvändig för semifinalchans. Sverige inledde matchen uselt och gav bort en fyramålsledning till Frankrike. Det svenska försvaret och bra målvaktsspel arbetade laget tillbaka i matchen. Men det var miserabla anfallsspel som skull fälla Sverige i denna match. Att bara släppa in 21 mål var inte dåligt men i anfallsspelet gjordes för lite mål. Genom förlusten med 19-21 var Sverige borta från semifinalchans.

Återstod gjorde en match mot Tyskland med lite chans för upprättelse. Det infriades inte utan Sverige fick stryk med 22-28 efter en måltorka på en kvart då tyskorna gjorde 9-0 på Sverige. Sverige placerade sig därmed på åttonde plats totalt i turneringen.

Spelartrupper[redigera | redigera wikitext]

EM 2010[redigera | redigera wikitext]

Följande spelare var med i det framgångsrika svenska laget som tog sig till final mot Norge vid Handbolls-EM 2010 i Danmark & Norge: [26]

EM 2016[redigera | redigera wikitext]

Detta lag spelade Handbolls-EM 2016 i Sverige:

Förbundskaptener[redigera | redigera wikitext]

Förbundskapten(er) Tidsperiod
Åke Nilsson 1963–1969
Åke Nilsson och Aase Brundell 1969–1970
Aase Brundell 1970–1977
Gunnar Stockhammar 1977–1982
Rolf Nilsson 1982–1986
Lars-Erik Säll 1986–1989
Björn Söderlund 1989–1991
Thomas Ryde 1991–1994
Ilija Puljević 1994–1995
Peter Hedin
1995
Peter Skoog och Joachim Lundberg
1996
Claes Hellgren 1996–1999
Thomas Ryde och Per-Olof Jonsson 1999–2003
Per-Olof Jonsson 2003–2005
Ulf Schefvert 2005–2008
Ulf Schefvert och Per Johansson 2008–2009
Per Johansson 2009–2012
Torbjörn Klingvall 2012–2013
Thomas Sivertsson 2013–2014
Helle Thomsen och Thomas Sivertsson 2014–2015
Thomas Sivertsson 2015–2016
Helle Thomsen
2016
Henrik Signell 2016–

Meriter[redigera | redigera wikitext]

Världsmästerskap[redigera | redigera wikitext]

Europamästerskap[redigera | redigera wikitext]

Olympiska spelen[redigera | redigera wikitext]

Spelare i urval[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ RankingtabellInternational Handball Federations webbplats (engelska)
 2. ^ ”Det leende landslaget”. Sveriges radio. 6 december 2009. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=179&artikel=3289203. Läst 13 december 2015. 
 3. ^ Gustafsson, Stig. Bollsportens först och störst. Forum 
 4. ^ Handbolls-VM 2001 på IHF.info – IHF:s webbplats
 5. ^ Handbolls-EM 2002 på EHF:s webbplats
 6. ^ Handbolls-EM 2004 på EHF:s webbplats
 7. ^ Handbolls-EM 2006 på EHF:s webbplats
 8. ^ OS-handboll 2008 på IHF.info
 9. ^ Handbolls-EM 2008 på EHF:s webbplats
 10. ^ Handbolls-VM 2009 på IHF.info, Gruppspelet
 11. ^ Handbolls-VM 2009 på IHF.info, President's Cup
 12. ^ Handbolls-EM 2010 på EHF:s webbplats
 13. ^ Skador inför VM-äventyret
 14. ^ Sveriges trupp, uttagen den 2 november 2011
 15. ^ SWE – ARG på SHF
 16. ^ SWE – CIV på SHF
 17. ^ SWE – URU på SHF
 18. ^ SWE – CRO på SHF
 19. ^ SWE – DEN på SHF
 20. ^ Sverige möter Frankrike i åttondelsfinal på SHF
 21. ^ SWE-FRA på SHF[död länk]
 22. ^ Sverige klara för OS i London[död länk]
 23. ^ "EM-brons efter rysaravslutning", Aftonbladet. Publicerad 21 december 2014, läst 21 december 2014.
 24. ^ ”Sverige utslaget ur handbolls-VM”. SVT Sport. 13 december 2015. http://www.svt.se/sport/handboll/handboll-6/. Läst 13 december 2015. 
 25. ^ Emma Lukins (TT) (19 mars 2016). ”Sveriges handbollsdamer klara för OS”. Dagens nyheter. http://www.dn.se/sport/sveriges-handbollsdamer-klara-for-os/. Läst 19 mars 2016. 
 26. ^ Sveriges spelartrupp vid Handbolls-EM 2010 Arkiverad 17 december 2010 hämtat från the Wayback Machine.
 27. ^ http://bloggar.aftonbladet.se/handbollsbloggen/2012/10/en-professor-och-teoretiker-eller/
 28. ^ Sveriges damer klara för EM-final - 18 december 2010[död länk]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]