Social Network

Från Wikipedia
(Omdirigerad från The Social Network)
Hoppa till: navigering, sök
Social Network
(The Social Network)
Social Network
Regissör David Fincher
Producent David Fincher
Scott Rudin
Dana Brunetti
Michael De Luca
Ceán Chaffin
Exekutiv producent:
Kevin Spacey
Manus Aaron Sorkin
Skådespelare Jesse Eisenberg
Andrew Garfield
Justin Timberlake
Brenda Song
Rooney Mara
Armie Hammer
Max Minghella
Originalmusik Trent Reznor
Atticus Ross
Klippning Kirk Baxter
Angus Wall
Produktionsbolag Relativity Media
Trigger Street Productions
Distribution Columbia Pictures
Premiär USA 1 oktober 2010
Sverige 22 oktober 2010
Speltid 121 minuter
Land USA
Språk Engelska
Budget $40 miljoner
Intäkter $224.9 miljoner
IMDb SFDb
Från vänster: Aaron Sorkin, Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake, David Fincher.

Social Network (originaltiel: The Social Network) är en amerikansk dramafilm från 2010, regisserad av David Fincher efter manus av Aaron Sorkin. Filmen handlar om uppkomsten av webbplatsen Facebook och dess grundare Mark Zuckerberg och Eduardo Saverin, samt Napster-grundaren Sean Parker. Zuckerberg porträtteras av Jesse Eisenberg.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I oktober 2003, 19-åriga Harvard University elev Mark Zuckerberg dumpas av sin flickvän Erica Albright. För att återgå till sitt studen, Zuckerberg skriver en kränkande inlägg om Albright på sin LiveJournal blogg och sedan skapar ett campus hemsida som heter Facemash genom att hacka in college databaser för att stjäla bilder av kvinnliga studenter, sedan låter besökarna att betygsätta deras attraktionskraft. Efter trafik till webbplatsen kraschar delar av Harvard datanät, är Zuckerberg ges sex månader akademisk skyddstillsyn. Men lockar Facemash popularitet uppmärksamhet Harvard upperclassmen och tvillingar Cameron och Tyler Winklevoss och deras affärspartner Divya Narendra. Trion bjuder Zuckerberg att arbeta med Harvard Connection, ett socialt nätverk med exklusiv karaktär Harvard studenter och syftar till dating.

Efter att komma överens att arbeta på Winklevoss tvillingarnas koncept, Zuckerberg närmar hans vän Eduardo Saverin med en idé om vad han kallar Thefacebook <! - Det ursprungliga namnet och stavningen ->, en online sociala nätverk hemsida som skulle vara exklusivt för Ivy League elever. Saverin ger $ 1000 i såddfinansiering, vilket gör att Mark för att bygga webbplatsen, som snabbt blir populär. När de lär sig av Thefacebook , de Winklevoss tvillingar och Narendra är förbittrad, i tron ​​att Zuckerberg stal deras idé samtidigt hålla dem medvetet i mörkret genom att maska ​​på att utveckla Connection webbplats Harvard. De höja sin klagomål Harvard Ordförande Larry Summers, som är avvisande och ser inget värde i antingen disciplinära åtgärder eller Thefacebook webbplats själv.

Saverin och Zuckerberg möta kamrat Christy Lee, som uppmanar dem att "Facebook mig", en fras som imponerar dem båda. Som Thefacebook växer i popularitet, sträcker Zuckerberg nätverket till Yale University, Columbia University och Stanford University. Lee ordnar Saverin och Zuckerberg för att möta Napster grundare Sean Parker, som presenterar en "miljarder dollar" vision för företaget som imponerar Zuckerberg. Han föreslår också att släppa "The" från Thefacebook , bara kalla det Facebook . På Parkers förslag, flyttar företaget till Palo Alto, med Saverin kvar i New York för att arbeta med affärsutveckling. Efter Parker lovar att expandera Facebook till två kontinenter, Zuckerberg uppmanar honom att leva i huset han använder som företagets huvudkontor.

Medan tävlar i Henley Royal Regatta för Harvard, de Winklevoss tvillingar upptäcker att Facebook har expanderat till Oxford, Cambridge och LSE och bestämmer sig för att stämma företaget för stöld av intellektuell egendom. Samtidigt Saverin motsätter sig Parker affärsbeslut för Facebook och fryser bolagets bankkonto i den resulterande tvisten. Han relents senare när Zuckerberg avslöjar att de har säkrat $ 500.000 från ängel investerare Peter Thiel. Men blir Saverin rasande när han upptäcker att den nya investeringen affären gör sin andel av Facebook för att vara utspädd från 34% till 0,03%, medan ägandet andel av alla andra parter att upprätthålla. Han konfronterar Zuckerberg och Parker om det, och Saverin lovar att stämma Zuckerberg för bolagets samtliga aktier innan de kastas ut från byggnaden. Som ett resultat, är Saverin namn tas bort från masttoppen som grundare. Senare, en kokain besittning tillbud Parker och hans försök att lägga skulden på Saverin slutligen övertygar Zuckerberg att klippa banden med honom.

Hela filmen är berättelsen intercut med scener från nedfall tas i Winklevoss tvillingarna "och Saverin s respektive stämningar mot Zuckerberg och Facebook. De Winklevoss tvillingar hävdar att Zuckerberg stal deras idé, medan Saverin hävdar sina aktier i Facebook orättvist utspädd när företaget bildades. Vid slutet, Marylin Delpy, en junior advokat för försvar, informerar Zuckerberg att de kommer att nöja sig med Saverin, eftersom tarvliga detaljer om Facebooks grundare och Zuckerberg egen hjärtlösa inställning kommer att göra honom mycket negativa till en jury. Efter alla lämnar, är Zuckerberg visas skickar en vänförfrågan till Albright på Facebook och sedan uppdatera webbsidan med några sekunders mellanrum som han väntar på hennes svar.

Epilogen stater som Cameron och Tyler Winklevoss fått en avveckling av $ 65.000.000, tecknat ett non-disclosure agreement, och rodde i OS i Peking 2008 , placera sjätte; Eduardo Saverin fick en lösning av en okänd mängd och hans namn återställdes till Facebook masttoppen som en av grundarna; webbplatsen har över 500 miljoner medlemmar i 207 länder och värderas till 25 miljarder dollar, och Mark Zuckerberg är världens yngsta miljardär.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

  Jesse Eisenberg   –  Mark Zuckerberg
  Andrew Garfield   –  Eduardo Saverin
  Justin Timberlake   –  Sean Parker
  Brenda Song   –  Christy Lee
  Armie Hammer   –  Cameron Winklevoss
  Josh Pence   –  Tyler Winklevoss
  Max Minghella   –  Divya Narendra
  Rashida Jones   –  Marylin Delpy
  Joseph Mazzello   –  Dustin Moskovitz
  Rooney Mara   –  Erica Albright
  Dustin Fitzsimon   –  Ordförande för klubbhuset The Phoenix S-K Club
  Patrick Mapel   –  Chris Hughes
  Douglas Urbanski   –  Lawrence Summers
  Wallace Langham   –  Peter Thiel
  Dakota Johnson   –  Amelia Ritter
  Malese Jow   –  Alice Cantwel
  Denise Grayson   –  Gretchen
  Trevor Wright   –  Josh Thompson
  John Getz   –  Sy
  Shelby Young   –  K.C.
  David Selby   –  Gage

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Filmen belönades med fyra Golden Globe bland annat i kategorin bästa dramafilm 2010. Den var även nominerad till åtta Oscars och vann tre av dessa.

Pris Kategori Mottagare Resultat
Oscar Bästa film Scott Rudin, Dana Brunetti, Michael De Luca och Ceán Chaffin Nominerad
Bästa regi David Fincher Nominerad
Bästa manliga huvudroll Jesse Eisenberg Nominerad
Bästa manus efter förlaga Aaron Sorkin Vann
Bästa klippning Kirk Baxter och Angus Wall Vann
Bästa foto Jeff Cronenwth Nominerad
Bästa ljud Ren Klyce, David Parker, Michael Semanick och Mark Weingarten Nominerad
Bästa filmmusik Trent Reznor och Atticus Ross Vann
Golden Globe Award Bästa film (Drama) David Fincher Vann
Bästa regissör David Fincher Vann
Bästa manliga huvudroll Jesse Eisenberg Nominerad
Bästa manliga biroll Andrew Garfield Nominerad
Bästa manus Aaron Sorkin Vann
Bästa filmmusik Trent Reznor och Atticus Ross Vann
BAFTA Award Bästa film David Fincher, Scott Rudin, Dana Brunetti, Michael De Luca, Ceán Chaffin och Kevin Spacey Vann
Bästa manliga huvudroll Jesse Eisenberg Nominerad
Bästa manliga biroll Andrew Garfield Nominerad
Bästa klippning Angus Wall och Krik Baxter Vann
Bästa manus Aaron Sorkin Vann

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]