Tobago

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Castara, Tobago

Tobago är en ö i södra delen av Karibiska sjön och en av huvudöarna i nationen Trinidad och Tobago.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Tobago har en landyta av 300 km² och är ungefär 40 kilometer lång och 10 kilometer bred. Ön är belägen vid latitud 11° 9' N, longitud 60° 40' W, strax norr om Trinidad. Befolkningen uppgår till 54084 (år 2000). Huvudstaden på Tobago är Scarborough, med en befolkning av omkring 17 000. Medan Trinidad är multi-etniskt är befolkningen på Tobago övervägande afro-tobager, även om andelen indo-trinidadier och européer (främst tyskar och skandinaver) ökar. Mellan 1990 och 2000 växte Tobagos befolkning med 11,28%, vilket gjorde ön till den del av staten Trinidad och Tobago som haft snabbast befolkningstillväxt.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Huvudartiklar: Den kurländska koloniseringen av Amerika, Trinidad och Tobagos historia Tobago befolkades av kariber vid tiden för första kontakten med Europa. Christofer Columbus gav ön namnet Tobago efter öbornas vana att röka tobaksblad, efter det haitiska ordet tambaku – "pipa".[1] Ön kom under styre av fransmännen, nederländarna, britterna, kurländarna och även Sverige försökte år 1733 att etablera en koloni på ön men misslyckades. Ön överläts till sist till britterna 1814. Tobago var ursprungligen en välmående sockerkoloni, men ekonomin kollapsade när slaveriet upphörde. År 1888 förenades Tobago med ön Trinidad.

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Klimatet är tropiskt och öarna ligger just söder om det atlantiska orkanbältet. Nederbörden varierar mellan 3800 mm på höglandsryggen till mindre än 1250 mm på sydvästra delen av ön. Det är två årstider: regnperiod mellan juni och december och torrperiod mellan januari och maj. Havet håller ca 26 °C året runt och luften mellan 25 och 35 °C. Det råder en ständig varm bris och även under regnperioden brukar regnskurarna var över till lunch då solen åter skiner.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Trinidad and Tobago". Webster's New Geographical Dicionary/Definitions.net. Läst 2 juni 2013. (engelska)