Tryffel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om Tryffelsvamp. För konfekten, se Chokladtryffel.
Vit tryffel, tvättad och avskuren
Skivad vit tryffel

Tryffel är en typ av underjordiskt växande svamp. Vanligen avses med ordet de ätliga varianterna i släktet Tuber. Dessa används som krydda och anses vara delikatesser. Tryffel uppsöks med hjälp av för ändamålet särskilt tränade så kallade tryffelhundar och tryffelsvin.

Olika tryfflar[redigera | redigera wikitext]

Den vita tryffeln (Tuber magnatum) anses vara en av världens dyraste och mest exklusiva tryffelsorter. Den växer i Italien, Slovenien, Kroatien och Serbien. Åttio procent av all vit tryffel som produceras i Italien är ursprungligen från Alba i Cuneo. Därför kallas vit tryffel ofta för Albatryffel.

Världens största hittills kända vita Albatryffel vägde närmare 1,9 kilo när den grävdes upp i italienska Umbrien i december 2014. En vit tryffel som hittades i närheten av Pisa i december 2007 och vägde ett och halvt kilo såldes på auktion för 330 000 dollar.[1] En annan vit tryffel som vägde 750 gram hittades i norra Italien såldes för 143 000 euro.

Mest känd bland tryfflarna är det som i matlagningssammanhang kallas svart tryffel, på svenska ibland Perigordtryffel (Tuber melanosporum) eller (svart) vintertryffel. Den växer i huvudsak i södra Frankrike, norra Spanien och Italien, ofta under ekar.

Sommartryffel (Tuber aestivum), även kallad bourgognetryffel, förekommer i två varianter. I matlagningssammanhang skiljer man mellan sommartryffel och svart hösttryffel, där sommartryffel avser fruktkroppar som mognat före huvudsäsongen och därför har mycket svagare doft och smak. Det handlar dock om samma art.[2]

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Gotland och Öland växer sommartryffel (svart hösttryffel).[3][4] Man kan följa med på tryffelsafari och själv vara med och leta efter tryffel med tryffelhund.

Rättsläget är oklart när det gäller tryffelplockning ingår i allemansrätten eller ej, eftersom frågan om att plocka tryffel inte prövats i domstol. Naturvårdsverket gör bedömningen att tryffelplockning inte skulle ingå i allemansrätten eftersom man oftast behöver gräva för att ta upp tryffeln,[5] medan Ingemar Ahlström, en av Sveriges främsta experter på allemansrätten, gör en motsatt bedömning.[6]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Tryffel för en halv miljon svt.se”. http://www.svt.se/nyheter/utrikes/tryffel-for-en-halv-miljon. Läst 6 december 2014. 
  2. ^ Christina Wedén: Black Truffles of Sweden. Doktorsavhandling. Acta Universitatis Upsaliensis 2004, ISBN 91-554-6099-2.
  3. ^ http://www.dn.se/ekonomi/exklusiv-tryffel-skordad-pa-gotland
  4. ^ http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4838749 Sveriges Radio - P1, Studio Ett, Jakten på tryffel
  5. ^ Plocka blommor, bär, svamp
  6. ^ Plocka tryffel inget lagbrott

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]