Université Libre de Bruxelles

Från Wikipedia
Ej att förväxla med Vrije Universiteit Brussel.
Université Libre de Bruxelles
En av universitetsbyggnaderna.
Engelska: Free University of Brussels
MottoScientia vincere tenebras
(Conquering darkness with knowledge)
Grundat20 november 1834
Ägandeformoberoende/delvis statligt finansierat
PresidentPierre Gurdjian
Lärarkår4,400
Studerande24,000
SäteBelgien Bryssel, Belgien
Webbplatshttp://www.ulb.ac.be/

Université Libre de Bruxelles (Bryssels fria universitet), ULB, är ett franskspråkigt universitet i Bryssel i Belgien. Det grundades den 20 november 1834 som det första universitetet i den belgiska huvudstaden Bryssel.

Det rankas som det 175:e främsta lärosätet i världen[1] i Times Higher Educations ranking av världens främsta lärosäten 2018.[2]

Historik[redigera | redigera wikitext]

När Belgien blev en egen stat till följd av belgiska revolutionen 1830 och Bryssel blev huvudstad, fanns det tre statliga universitet på belgiskt territorium, i Gent, Liège och Leuven. Bryssel hade dock inget universitet, och detta ansågs av många vara en brist för den nyblivna huvudstaden.

Initiativet till att bilda ett universitet i staden inleddes 1831 av en grupp frimurare i Bryssel som innehöll personer verksamma inom konst, vetenskap och utbildning. Pierre-Théodore Verhaegen ses som universitetets grundare. Resultatet blev Université Libre de Belgique som öppnade sina portar 20 november 1834. Namnet byttes till Université Libre de Bruxelles 1836.

Från 1935 skedde undervisning på vissa kurser även på nederländska (förutom franska), men först 1963 fanns det kurser på båda språken vid samtliga fakulteter. Efter en uppslitande språkstrid vid det Katolska universitetet i Leuven delades även universitetet i Bryssel 1969 upp i ett franskspråkigt och ett nederländskspråkigt universitet. Den 28 maj 1970 skedde den formella uppdelningen av det tidigare universitetet i två formellt helt fristående universitet: dels det nya Université Libre de Bruxelles, som enbart var franskspråkigt, och dels det nederländskspråkiga Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Framstående forskare och alumner[redigera | redigera wikitext]

Fyra forskare vid universitetet har under åren belönats med Nobelpriset:

Bland alumnerna finns flera kända namn:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Av totalt ca 20 000 lärosäten.
  2. ^ "Rankings: Universite Libre de Bruxelles". Times Higher Education. Läst 21 juli 2018.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]