Université Libre de Bruxelles

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ej att förväxla med Vrije Universiteit Brussel.
Université Libre de Bruxelles
MottoScientia vincere tenebras
Grundat1834
Ägandeformoberoende/delvis statligt finansierat
RektorPhilippe Vincke
Lärarkår4400
Studerande20000
SäteBryssel, Belgien
Webbplatshttp://www.ulb.ac.be/

Université Libre de Bruxelles (Bryssels fria universitet), ULB, är ett franskspråkigt universitet i Bryssel.

Historik[redigera | redigera wikitext]

När Belgien blev en egen stat till följd av Belgiska revolutionen 1830 och Bryssel blev huvudstad, fanns det tre statliga universitet på belgiskt territorium, i Gent, Liège och Leuven. Bryssel hade dock inget universitet, och detta ansågs av många vara en brist för den nyblivna huvudstaden.

Initiativet till att bilda ett universitet i staden inleddes 1831 av en grupp frimurare i Bryssel som innehöll personer verksamma inom konst, vetenskap och utbildning. Pierre-Théodore Verhaegen ses som universitetets grundare.

Resultatet blev Université Libre de Belgique som öppnade sina portar 20 november 1834. Namnet byttes till Université Libre de Bruxelles 1836.

Från 1935 skedde undervisning på vissa kurser även på nederländska (förutom franska), men först 1963 fanns det kurser på båda språken vid samtliga fakulteter. Efter en uppslitande språkstrid vid det Katolska universitetet i Leuven delades även ULB 1969 upp i ett franskspråkigt och ett nederländskspråkigt universitet. 28 maj 1970 skedde den formella uppdelningen av det tidigare ULB i två formellt helt fristående universitet: dels det nya ULB, som enbart var franskspråkigt, och dels det nederländskspråkiga Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Framstående forskare[redigera | redigera wikitext]

Fyra forskare vid ULB har under åren belönats med Nobelpriset: