Varlam Sjalamov

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Minnestavla över Varlam Sjalamov på hans hus i Vologda.

Varlam Sjalamov (1907 - 1982), rysk författare och poet, född i Vologda, började studera juridik i Moskva 1926. I Moskva deltog Sjalamov i diverse politiska och litterära diskussionsklubbar. Han var aktiv i den trotskistiska oppositionen mot Stalin. Han fängslades 1929 efter att ha spridit kopior av Lenins testamente, i vilket Lenin fördömde Stalin. Sjalamov sändes till arbetsläger, Gulag. Hemkommen efter det treåriga straffet återupptag han sina studier och publicerade sig även som poet. I samband med att den Stalinistiska terrorn kulminerade i mitten av 1930-talet blev Sjalamov åter anklagad för kontrarevolutionär verksamhet och förvisad till de sibiriska arbetsläger som fått namn efter Kolymafloden. Lägervistelsen skulle denna gång vara i 17 år. Efter Stalins död frigavs Sjalamov och fick småningom tillstånd att bosätta sig i Moskva, där han under 60- och 70-talen verkade som poet och journalist. De berättelser från Kolyma han skrev under samma tid kunde av politiska skäl inte publiceras i Sovjetunionen, men spreds via underjordiska utgåvor (Samizdat) och trycktes av exilförlag i Amerika och Europa.

Varlam Sjalamov räknas tillsammans med bl.a. Aleksandr Solzjenitsyn till de viktigaste skildrarna av det sovjetiska fånglägersystemet Gulag.

På svenska finns novellsamlingen Skovelmästaren (ISBN 91-85191-02-7), i översättning av Nils Håkanson från 2003, samt en samling noveller i Berättelser från Kolyma (ISBN 91-7608-057-9), i urval och översättning av Marie-Anne Sahlin från 1982. Hösten 2017 kommer Ersatz förlag att publicera Genom Snön (ISBN 91-87891-62-5) i översättning av Ola Wallin.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]