Videogemenskap

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Videogemenskap eller videocommunity är den samlade benämningen på internetgemenskaper med inriktning på videoklipp. De ger användarna möjlighet att ladda upp videoklipp och erbjuder besökare att titta på videoklippen. Videoklippen sparas på webbplatsens server. Det vanligaste är att andra användare kan komma åt videoklippen och även distribuera dem på sin blogg eller webbplats och då räknas de vanligen som sociala medier, men det förekommer också slutna videogemenskaper där endast medlemmar har tillträde.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Det finns idag en mängd videogemenskaper – främst de med brett och blandat innehåll som kan bestå av allt ifrån musikvideor till roliga videoklipp med djur. Eftersom många användare inte har en egen webbplats där de kan lägga upp egna videor har gemenskaper ökat i popularitet. Allt fler personer har nu mobiltelefon eller digitalkamera med videofunktion, en anledning till att intresset och möjligheten att spara sina videor på nätet ökat.

Youtube är den mest kända videogemenskapen och den näst mest besökta webbplatsen i världen.[1] Andra internationella videogemenskaper är blogTV och Vimeo. En svensk motsvarighet var Bubblare. Nya gemenskaper lanseras fortfarande trots en stor mängd aktörer på marknaden. I Fediversum är Peertube den mest kända plattformen för videogemenskaper.

Affärsmodell[redigera | redigera wikitext]

Affärsmodellen för en videogemenskap bygger på användargenererat innehåll, där användarna lägger ut egna videor och sajten visar annonser för användarna - i fallet Youtube är annonseringen en valfri tilläggstjänst för Youtube-partnerskap och erbjuds bara för videoklipp som alltså inte bryter mot upphovsrätten[2]. Ändå har vissa videogemenskaper upphovsrättsskyddat material vilket gjort att de nämnts i debatten som ledde fram till lagförslaget SOPA vilket var en amerikansk mer långtgående version av den europeiska fildelningslagen IPRED.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ YouTube Arkiverad 7 augusti 2016 hämtat från the Wayback Machine. på Alexa, läst 31 maj 2014
  2. ^ Youtube partnerprogram läst Januari 2012