Onani

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel handlar om masturbation. För orten på Sardinien, se Onanì.

Onani eller masturbation innebär att stimulera det egna könsorganet i syfte att uppnå sexuell tillfredsställelse, och i många fall även orgasm, utan sexuellt umgänge.

Onani är vanligt och normalt hos personer av alla kön och åldrar. Ofta inleds onanin i tidiga puberteten eller ännu tidigare; många upptäcker det av en slump under lek med könsorganet. Det är vanligt att personer onanerar också då de har sex med en partner.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordet 'onani' kommer från Gamla Testamentet, 1 Mos 38:8-9, där Onan ombeds äkta och skaffa avkomma åt sin döde bror, men när han var med broderns hustru, spillde han sin säd i jorden i stället för i broderns hustru, för att inte ge avkomma åt sin broder. Gud straffade Onan med döden för hans agerande. Onani är sålunda egentligen en beteckning på avbrutet samlag, coitus interruptus, i vilken betydelse ordet också har använts i svenska språket. Onani i betydelsen masturbation är ett inlån från schweizerfranska, som en följd av en schweizisk läkares succé med sin skrift om sjukdomar till följd av masturbation. Ingressen till hans boktitel år 1755 hade det missuppfattade ordvalet: "L'Onanisme". 'Runka' och 'runka av' hade tidigare den mer allmänna betydelsen av "skaka" och "rycka"[1], men August Strindberg använde det 1884 i den moderna betydelsen. 'Runka' i betydelsen "onanera" finns dock belagd i svensk text redan 1814[2].

Historia[redigera | redigera wikitext]

Tidigare ansågs masturbation vara en synd. Under 1800-talet fördömdes onani som mest: pojkar (som ansågs vara de värsta onanisterna) rekommenderades att lägga något kallt på könsdelarna och flickor skulle inte sitta med benen i kors. [källa behövs] Man trodde, eller kanske snarare skrämdes med, att onani skulle leda till "fånighet" eller galenskap.[3] Andra beteckningar var självbefläckelse och självtillfredsställelse.

I USA och i vissa andra engelskspråkiga länder infördes omskärelse vid födseln som ett effektivt sätt att minska pojkars onanifrekvens och därmed sannolikheten att de skulle bli sinnessjuka[källa behövs]. Traditionen dog ut i de flesta länder, men särskilt i USA lever den kvar – idag på grund av att omskärelse tros ha positiva medicinska effekter.[4] En av dem som förespråkade omskärelse – utan bedövning – som ett sätt att minska pojkars sexualdrift var John Harvey Kellogg, hälsoprofet och idag mest känd som mannen som uppfann cornflakes. För kvinnor ansåg Kellogg att ren karbolsyra struken på klitoris hade samma dämpande effekt.[5][6]

Under början av 1900-talet hade uppfattningen att onani kunde leda ryggmärgs- och sinnessjukdomar motbevisats, men det ansågs fortfarande att onani kunde leda den sexuella driften in på "abnorma banor", och bland annat leda till homosexualitet.[7]

Kvinnlig onani[redigera | redigera wikitext]

Kvinna som onanerar med hjälp av en dildo.

Kvinnor smeker vanligen sina blygdläppar och klitoris. De kan föra in ett eller flera fingrar i slidan (vagina) och massera, speciellt den främre slidväggen är känslig för tryck. En del kvinnor upplever även njutning vid stimulans av anus. Stor variation finns på hur onani kan utföras. Det är vanligt att kvinnor smeker sina bröst och sin rumpa.

Som hjälpmedel kan kvinnan använda till exempel en dildo, vibrator eller handdusch för att stimulera klitoris och slidan. Penetration är dock inte nödvändig vid kvinnlig onani; vanligast är att på olika sätt stimulera klitoris. Vanliga positioner inkluderar att ligga på ryggen eller med ansiktet ner, sittande, på huk, knä eller stående. I sittande ställning kan kvinnan sitta grensle på en kudde, kanten eller hörnet av en säng, en partners ben eller något mjukt plagg och "jucka" sin vulva och klitoris mot det. I stående position kan en stol, hörnet av ett föremål eller en möbel, eller till och med en tvättmaskin användas för att stimulera klitoris.

När kvinnan onanerar blir slidan våt av utsöndrat sekret och blygdläpparna svullnar till följd av att de blodfylls, kvinnan blir därmed sexuellt upphetsad. Även klitoris svullnar och eftersom den består av samma vävnadstyp som mannens penis kan den också erigera och bli hård. Ofta fortsätter onanin tills orgasm uppnås. En del kvinnor kan få flera orgasmer i följd på kort tid, kallat multipla orgasmer.

En del kvinnor kan uppnå orgasm genom att korsa benen och sedan spänna benmusklerna hårt, varvid det skapas ett tryck hos det yttre könsorganet som sköljer fram en orgasm. Detta kan göras bland folk utan att observatörer märker något. Vissa föredrar att använda endast tryck applicerat på klitoris utan direkt kontakt, till exempel genom att gnida handflatan mot underkläder eller tjockare kläder.

Några få kvinnor kan få orgasm spontant efter att ha upplevt en särskild intellektuell stimulation av sexuell upphetsning, till exempel genom att lyssna till vissa musikbitar. Dessa mentala utlösningar har ofta anknytning till tidigare upplevelser av upphetsning och orgasm. Vissa kvinnor påpekar till och med att de kan uppnå orgasm spontant av egen vilja, men denna förmåga (om den överhuvudtaget existerar) kan kanske inte direkt klassas som onani eftersom ingen fysisk stimulation äger rum. Orgasmen i sig har också vid ett flertal studier bevisats som det bästa hjälpmedlet mot sömnbesvär.

Sexterapeuter råder kvinnliga patienter att ta sig tid att onanera fram en orgasm, speciellt om de inte gjort det tidigare.

Manlig onani[redigera | redigera wikitext]

Förhuden dras fram och tillbaka över ollonet.
Manlig onani

Manlig onani består vanligen av att ollonet smeks då penis är erigerad, tills mannen når orgasm. Ofta sker detta genom att förhuden dras fram och tillbaka över ollonet, men även omskurna män kan onanera; glidmedel är då ofta till stor hjälp.

Särskilt den känsliga undersidan av ollonet smeks, till exempel genom att omsluta det med pekfingret, medan de andra fingrarna kan omsluta resten av penis. Smekningarna består av en pendlande rörelse, ungefär 3 per sekund och en amplitud på bara någon centimeter räcker till. Dessa siffror kan dock variera stort från individ till individ.

Stor variation finns på hur onani utförs. Det är inte ovanligt att även smeka pungen och anus. Vissa män för även in fingrar och/eller dildoar eller andra hjälpmedel i anus för ökad stimulans.[källa behövs]

Det finns vetenskapliga undersökningar som tyder på att ofta förekommande ejakulation, exempelvis som ett resultat av onani, kan minska risken för prostatacancer.[8] Nyligen kom också en studie som pekade på det motsatta, att överdriven frekvens av onani eller annan form av sexuell aktivitet kan öka risken för prostatacancer, troligen på grund av könshormonet testosteron. Skillnaderna mellan grupperna var dock minimala, enligt forskarna själva som avrådde från total kyskhet.[9]

Religiösa synpunkter[redigera | redigera wikitext]

I Gamla Testamentet sägs att en man är oren till kvällen om han får sädesutgjutning, oberoende på om det sker i samlag eller på övrigt sätt[10], däremot nämns inte onani specifikt. Enligt katolska kyrkan är onani, eller masturbation, en dödssynd som fördöms starkt.[11][12] Inom protestantiska samfund råder delade meningar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Not: Orden 'runka', 'rucka' och 'rycka' är etymologiskt släkt med varandra. Källa: SAOB.
 2. ^ "Runka". SAOB. Läst 31 januari 2013.
 3. ^ Onani i Nordisk familjebok (första upplagan, 1888)
 4. ^ ”Male Circumcision and Risk for HIV Transmission and Other Health Conditions: Implications for the United States”. Centers for Disease Control and Prevention. http://www.cdc.gov/hiv/resources/factsheets/circumcision.htm. Läst 5 januari 2012. 
 5. ^ ”Dr Kellogg's prescription, 1888”. History of Circumcision. http://www.historyofcircumcision.net/index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=0. Läst 27 oktober 2015. 
 6. ^ Kellogg, John Harvey (1877): "Plain facts for old and young : embracing the natural history and hygiene of organic life", sid 294–296. Etext.lib.virginia.edu. Läst 31 januari 2013. (engelska)
 7. ^ Svensk uppslagsbok; Malmö 1937
 8. ^ ”Frequent ejaculation may protect against cancer”. New Scientist. 2004. http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn4861. Läst 28 september 2007. 
 9. ^ ”Mycket sex kan ge prostatacancer”. Aftonbladet. 2008. http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/cancer/article4267932.ab. Läst 2 februari 2009. 
 10. ^ ”3 Mos 15 vers 16”. Bibeln. bibeln.se. http://www.bibeln.se/las/2k/3_mos#q=3+Mos+15. Läst 18 april 2012. 
 11. ^ Encyclopædia Britannica: Masturbation: "Christian moral teaching condemned it as the sin of Onan, who in the Old Testament was censured for spilling his seed; and the Roman Catholic church still officially condemns masturbation as a mortal sin." Hämtdatum=11 september 2011
 12. ^ Katolska kyrkans katekes, artikel 6: Sjätte budet. II. Kallelsen till kyskhet - Kränkningar av kyskheten: "Både kyrkans läroämbete och de troendes sinne för moral har i linje med en beständig tradition alltid utan tvekan förklarat att masturbation är en handling som i sig själv är allvarligt missriktad. Hämtdatum=11 september 2011"