Solna strand (tunnelbanestation)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Vreten (tunnelbanestation))
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Stockholm metro symbol.svgSolna strand
Solna Strand metro 20170902 picture 08.jpg
Ingången till tunnelbanestationen med en skulptur i diabas av Takashi Naraha
Stationsinformation
KommunSolna kommun
TunnelbanaStockholms tunnelbana
Invigd19 augusti 1985
Kapacitet
Antal plattformar1
Antal passagerare4 300 personer/vardag[1]
Förbindelser
LinjeBlå linjen
Läge
Avstånd från Kungsträdgården6,2 km
Höjdläge8,4 m u.h.[2]
Djup under marknivå28 m under mark
StationssignaturSSD
Föregående stationHuvudsta
Efterföljande stationSundbybergs centrum
Övrigt
Konstnärlig utsmyckningTakashi Naraha, Himmelen av kub
Linjekarta
Solna strand Tunnelbana.png

Solna strand, tidigare Vreten, är en station inom Stockholms tunnelbana. Den är belägen i stadsdelen Huvudsta inom Solna kommun och trafikeras av den blå linjen, T-bana 3. Stationen ligger mellan stationerna Huvudsta och Sundbybergs centrum, invigdes den 19 augusti 1985 och betjänar kontorsområdet Solna strand, tidigare kallat Vretens industriområde. Avståndet från blå linjens ändstation Kungsträdgården i Stockholm är 6,2 km. Stationen ligger i bergrum 28 meter under marken under Vretenvägen. Biljetthallen ligger i den norra änden med entré från Korta gatan. Stationen är konstnärligt utsmyckad av Takashi Naraha: Himmelen av kub (1985). Konstverket består av en svart kub vid entrén och blåa kuber med moln i den råa putsade bergväggen vid perrongen. Det symboliserar hur himlen tagits ner till perrongen och den svarta tunneln lyfts upp i ljuset.

Då Vretens industriområde i början av 2000-talet bytte namn till Solna strand reflekterade stationsnamnet Vreten inte längre områdets namn. Flera fastighetsägare framförde i september 2013 ett gemensamt önskemål om att byta namn även på stationen.[3] I november 2013 beslutade Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting att stationen skulle byta namn till Solna strand, givet att fastighetsägarna skulle stå för kostnaderna för namnbytet.[4] I slutet av juli 2014 meddelade SL att stationens namnbyte hade gått igenom. Officiellt skedde namnbytet den 18 augusti 2014.[5]

Till följd av att Solna strand är ett utpräglat arbetsplatsområde utan nattbefolkning trafikerades stationen tidigare inte nätter och sena kvällar efter cirka 22.30, och på lördagar, söndagar och helger endast mellan cirka 8.30 och 17.10. Detta ändrades i och med vintertidtabellen 2011 och sedan 22 augusti 2011 stannar all trafik på stationen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]