Wikipedia:Introduktion till redigering

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Wikipedia Swedish student hat.png Wikipedias introduktionskurs

Detta är Wikipedia, den fria encyklopedin som alla kan redigera. Att redigera Wikipedia är mycket enkelt. Nedan följer instruktioner som förklarar hur.

1. Gå till sidan[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia-artikel

Gå till sidan som du vill redigera, till exempel artikeln om deckare. Du kan använda sökrutan uppe till höger för att hitta en artikel.

2. Klicka på ”Redigera”[redigera | redigera wikitext]

Redigera-fliken.

Klicka på fliken ”Redigera” (för enkla ändringar) eller ”Redigera wikitext” (lite mer avancerat), som finns längst upp på varje sida. Om du väljer att redigera wikitexten kan det löna sig att öppna ett nytt fönster för redigeringen så att du lätt kan jämföra koden med vad som visas i artikeln.

Största delen av introduktionskursen utgår från att du använder ”Redigera”, också wikitextredigering förklaras i den mer avancerade manualen: Wikipedia:Redigera.

3. Ändra texten[redigera | redigera wikitext]

Ändra sidans text i redigeringsrutan. Det är viktigt att ange källor om du ändrar i faktainnehållet (t.ex. uppdaterar befolkningssiffror) eller lägger in nya fakta. (Senare kommer du att lära dig mer om det.) Också då du ändrar en formulering så att nyanserna påverkas kan det vara viktigt att kontrollera att den nya formuleringen stöds av den angivna källan.

Oavsett om du använder "redigera wikitext" eller "redigera" får du gärna fråga om hjälp.

Alternativ A: Redigera[redigera | redigera wikitext]

Om du har valt ”Redigera” startas ett enkelt redigeringsprogram som heter VisualEditor. Det liknar att arbeta i ett vanligt ordbehandlingsprogram.

Visual Editor-menyn.png

Alternativ B: Redigera wikitext[redigera | redigera wikitext]

Redigeringsfönster

Om du har valt ”Redigera wikitext” visas oformaterad text. Formatering, länkar, fotnoter och bilder visas med en särskild wikikod. Brödtexten är för det mesta ren text och de flesta koder är lätta att förstå när man jämför med hur det ser ut i artikeln, men bland annat faktarutorna och källhänvisningarna kan vara förvirrande. Ofta kan du helt enkelt hoppa över avsnitt inom dubbla klamrar ({{...}}. De vanligaste koderna förklaras i den mer avancerade manualen: Wikipedia:Redigering.

4. Förhandsgranska och spara[redigera | redigera wikitext]

Innan du sparar bör du förhandsgranska, särskilt om du har gjort större ändringar eller är osäker på hur resultatet blir. Detta för att kunna upptäcka och sedan rätta till eventuella misstag. I "redigera"-läget klickar du på "Publicera ändringar..." och därefter "Granska dina ändringar". I "redigera wikitext"-läget klickar du endast på "Visa förhandsgranskning". Observera att ingenting i förhandsgranskningen sparas automatiskt. Är du missnöjd med resultatet i förhandsgranskningen kan du alltid rätta det eller välja att avbryta, annars går du vidare.

Beskriv kort vilka ändringar du gjort i sammanfattningsfältet, så att andra enkelt kan se och förstå vilka ändringar du har utfört. Om du till exempel har korrigerat en felstavning kan du skriva Rättade stavfel. I "redigera"-läget behöver du backa tillbaka från förhandsgranskningen med knappen "<" för att komma åt sammanfattningsfältet, i "redigera wikitext"-läget är det bara att fylla i.

När du är klar med ovanstående är det slutligen dags att spara och publicera. Då väljer du alternativet "Publicera ändringar".

Skulle det trots allt ändå bli fel går det att återställa artikeln till en tidigare version via artikelhistoriken.

Prova![redigera | redigera wikitext]

Det är fritt fram att redigera i artiklarna, men spara bara sådant som är tillåtet att publicera. Det finns en särskild plats att experimentera på: Wikipedia:Sandlådan. Du som har eget konto har också en egen sandlåda (länken finns överst på sidan), där du kan spara dina ofärdiga texter och arbeta vidare utan att störas av andras redigeringar.

Fråga en fadder![redigera | redigera wikitext]

Behöver du hjälp som du inte tycker att du kan läsa dig till? Fråga en av Wikipedias faddrar. Du kan också fråga på Wikipedia:Wikipediafrågor. Vanligtvis får du svar på samma sida som frågan ställs.

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia Swedish student hat.png Wikipedias introduktionskurs