Wikipedia:Introduktion till redigering

Från Wikipedia

Detta är Wikipedia, den fria encyklopedin som alla kan redigera. Att redigera sidor är vanligtvis mycket enkelt. Nedan följer instruktioner som förklarar hur du gör detta.

1. Gå till sidan

Wikipedia-artikel.
Wikipedia-artikel.

Gå till sidan som du vill redigera, till exempel artikeln om deckare. Du kan använda sökrutan uppe till höger för att hitta en sida. När du skriver in de första bokstäverna får du upp förslag. Om du exempelvis inte får upp artikeln bör du först och främst kontrollera stavningen och testa att söka på en synonym.

Sökfunktionen prioriterar faktaartiklar. För att istället söka efter en användare skriver du "användare:" följt av användarnamnet. För att söka efter en hjälpartikel eller ett frågeforum inleds sökfrasen istället med "Wikipedia:". För att söka efter introduktionen skriver man alltså "Wikipedia:Introduktion".

2. Klicka på ”Redigera”

Redigera-fliken.
Redigera-fliken.

Klicka på fliken ”Redigera” (för enkla ändringar) eller ”Redigera wikitext” (lite mer avancerat), som finns längst upp på varje sida. I artiklar och diskussionsforum finns båda alternativen, men på diskussionssidor finns enbart alternativet ”Redigera wikitext”. Om du väljer att redigera wikitexten kan det löna sig att öppna ett nytt fönster för redigeringen så att du lätt kan jämföra koden med vad som visas i artikeln, men det är helt valfritt.

Största delen av introduktionen utgår från att du använder ”Redigera”, också wikitextredigering förklaras i den mer avancerade manualen: Wikipedia:Redigera.

3. Ändra texten

Ändra sidans text i redigeringsrutan. Det är viktigt att ange källor om du ändrar i faktainnehållet, oavsett om du rättar något felaktigt eller lägger in nya fakta (längre fram i introduktionen kommer du att få lära dig mer om det). Om du bara tror att något är felaktigt är det bättre att låta det stå kvar tills vidare och fråga andra först.

Oavsett om du använder "redigera wikitext" eller "redigera" får du gärna fråga om hjälp (se längre ned på sidan).

Alternativ A: Redigera

Om du har valt ”Redigera” startas ett grafiskt redigeringsprogram som heter VisualEditor. Det liknar ett vanligt ordbehandlingsprogram.

Alternativ B: Redigera wikitext

Redigeringsfönster.
Redigeringsfönster.

Om du har valt ”Redigera wikitext” visas oformaterad text. Formatering, länkar, fotnoter och bilder visas med en särskild wikikod. Brödtexten (den löpande texten) är för det mesta ren text och de flesta koder går att förstå när man jämför med hur det ser ut i artikeln, men bland annat faktarutorna och källhänvisningarna kan vara förvirrande. Ofta kan du helt enkelt hoppa över avsnitt inom dubbla klamrar ({{...}}. De vanligaste koderna förklaras i den mer avancerade manualen: Wikipedia:Redigering.

4. Förhandsgranska och spara

Innan du sparar bör du förhandsgranska, särskilt om du har gjort större ändringar eller är osäker på hur resultatet blir. Detta för att kunna upptäcka och sedan rätta till eventuella misstag utan att spara flera gånger. I "redigera"-läget klickar du på "Publicera ändringar..." och därefter "Granska dina ändringar". I "redigera wikitext"-läget klickar du endast på "Visa förhandsgranskning". Observera att ingenting i förhandsgranskningen sparas automatiskt. Är du missnöjd med resultatet i förhandsgranskningen kan du alltid rätta det eller välja att avbryta, annars går du vidare.

Beskriv kort vilka ändringar du gjort i sammanfattningsfältet, så att andra enkelt kan se och förstå vilka ändringar du har utfört. Om du till exempel har korrigerat en felstavning kan du skriva Rättade stavfel. I "redigera"-läget behöver du backa tillbaka från förhandsgranskningen med knappen "<" för att komma åt sammanfattningsfältet, i "redigera wikitext"-läget är det bara att fylla i.

När du är klar med ovanstående är det slutligen dags att spara och publicera. Då väljer du alternativet "Publicera ändringar".

Se alltid till att artikeln ser bra ut innan du lämnar den. Skulle det trots allt ändå bli fel går det att återställa artikeln till en tidigare version via artikelhistoriken. Om du inte klarar av att göra det själv bör du omedelbart uppmärksamma någon annan på det.

Prova!

Det är fritt fram att redigera i artiklarna, men spara bara sådant som är tillåtet att publicera. Det finns en särskild plats att experimentera på: Wikipedia:Sandlådan. Du som har eget konto har också en egen sandlåda (länken finns överst på sidan), där du kan spara dina ofärdiga texter och arbeta vidare utan att störas av andras redigeringar. Som inloggad får du även en bevakningslista där du kan samla artiklar som du ofta redigerar i eller vill hålla ett öga på.

Fråga om hjälp!

Behöver du hjälp som du inte tycker att du kan läsa dig till? Fråga en av Wikipedias faddrar. Du kan också fråga i Wikipedia:Wikipediafrågor eller Wikipedia:Fikarummet/Frågor. Vanligtvis får du svar på samma sida som frågan ställs, så kom ihåg att återvända dit.

Vidare läsning

I nästa del får du lära dig att formatera texten i artiklarna