Wikipedia:Projekt hundraser/Att göra

Från Wikipedia

Det finns arkiv för denna projektsida.

Här noteras vad som kan förbättras inom Kategori:Hundar och Kategori:Hundraser.

Hundrelaterade artiklar med kvalitets- och åtgärdsmallar[redigera | redigera wikitext]

Följande hundrasartiklar är idag (31/7 2009) försedda med olika kvalitetsgransknings- och åtgärdsmallar (undantaget de där enskilda källor efterfrågas samt stubbar):

Ytterligare artiklar med åtgärdsmallar 20/9 2010 och därefter:

Förslag till kvalitetsprojekt[redigera | redigera wikitext]

  • Gå igenom samtliga hundrasartiklar och identifiera avsnitt som är rakt av kopierade från rasstandarden. Dessa är länkade i infoboxen. Helst skriva om avsnitten, eller åtminstone plagiatmärka.
  • Gå igenom samtliga hundrasartiklar som helt saknar källhänvisningar och jämföra texten med t.ex. källorna i tipsen här nedan och föra in dessa källor som källförteckning. Samt märka påståenden som inte kan verifieras med källa behövs. /Ascilto 20 juni 2011 kl. 13.47 (CEST)[svara]

Lägesrapport juli 2012[redigera | redigera wikitext]

Samtliga hundrasartiklar är faktagranskade och källbelagda. SVWP är nu ensamt om att ha artiklar om samtliga (internationellt) FCI-erkända raser samt dessutom samtliga nationellt erkända raser från kennelklubbar anslutna till FCI (viss reservation för indiska vinthundar, den indiska kennelklubben upplyser inget om nationellt erkända raser). Dessutom har vi alla nationellt erkända raser i Storbritannien och USA, men det är vi såklart långt ifrån ensamma om. Sammanlagt finns 432 artiklar om hundraser (undantaget utdöda raser, blandraser och hundrastyper) varav 172 är stubbar. (I Sverige finns 332 hundraser registrerade.) Ett stort antal stubbar är nationellt erkända raser, en annan hög andel är jakthundar, som till stor del är ganska likartade nationalraser med liten internationell spridning. Bara en fullängdsartikel och en stubb har privata hemsidor som huvudkällor och två stubbar har andra språkversioner som huvudkällor. Samtliga artiklar har infobox och navigationsmallar, och samtliga fullängdsartiklar har avsnitten Historia, Egenskaper och Utseende. Som en jämförelse innehåller vårt hundrasträd 593 artiklar mot 452 på NOWP och 579 på FIWP. /Ascilto (disk) 17 september 2012 kl. 13.21 (CEST)[svara]

Sedan dess har åtta artiklar tillkommit som samtliga är stubbar. Totalt antal hundrasartiklar 440 varav 180 är stubbar. (24/11 2013)

Artiklar med svaga källor[redigera | redigera wikitext]

Fullängdsartiklar som bygger på privata hemsidor

Stubbar som bygger på översättningar och privata hemsidor

Bör f.ö. transkriberas från det kinesiska namnet och inte vara namngiven utifrån engelskan.

Stubbar där privata hemsidor är komplement

Stubbar som helt bygger på översättningar
(Det finns inga fullängdsartiklar som gör det.)

Prioriterade stubbar[redigera | redigera wikitext]

Av 432 hundrasartiklar är 172 stubbar (2012-07-17).
Populära hundraser

Nordiska hundraser

Delmål: viktigare hundrasartiklar som saknas[redigera | redigera wikitext]

På SVWP finns det 6/6 2011 313 hundraser som har egna artiklar. Att jämföra med NOWP som har 303 och FIWP som har 546 (!). Sedan en tid finns elementära artiklar om flertalet bruksområden, jaktstilar, sporter och prov samt hundrastyper (ambitionen har varit att bli komplett).

Fortfarande är det förstås mycket som saknas.

Up to date 1970[redigera | redigera wikitext]

Sammanlagt 114 hundraser beskrivs i de klassiska svenska hundlexikonen Hundar i färg (1958-1974) av Ivan Swedrup; Stora nordiska hundboken (1966) av Malcolm Wallerstedt m.fl. och Hundboken (2 band 1955-1957) av Carl-Reinhold von Essen m.fl. Av dessa hundraser saknas fortfarande följande på SVWP:

FCI+KC/AKC[redigera | redigera wikitext]

Av de hundraser som både är erkända av internationella hundorganisationen FCI och antingen brittiska eller amerikanska nationella kennelklubbarna saknas dessutom:

Raser med svensk rasklubb[redigera | redigera wikitext]

Utöver dessa, har följande raser rasklubbstilldelning i Sverige, men ingen artikel på SVWP:

SKK:s hundrasguide[redigera | redigera wikitext]

Dessutom finns följande raser med i Hundrasguiden på SKK:s hemsida, men inte på SVWP:

Sen borde man kunna säga att SVWP är välmatad som grundläggande hundrasguide. Redan nu finns det förstås skäl att dessutom lägga krut på att höja kvaliteten. Det är många grundläggande artiklar inom hundämnet som helt saknas, men framförallt behöver grundartikeln Hund en rejäl uppryckning. Utmärkta versioner finns på tre språkversioner: no:Tamhund, pt:Cão & ca:Gos. /Ascilto 6 juni 2011 kl. 16.38 (CEST)[svara]

Tips om källor[redigera | redigera wikitext]

Kvaliteten på ENWP är inte alltid så bra att deras artiklar förtjänar att översättas. Har man inte nära till ett kommun-, stadsdels- eller skolbibliotek behöver man ändå inte hämta information på forum, fansajter eller reklamdrivna klipp- och klistrasajter. Här är några tips som räcker långt när det gäller att skriva matigare stubbartiklar:

Här finns även rasstandarder på svenska samt dokumentet Rasspecifik Avelsstrategi där det finns mycket information. Dessutom länkar till ras- och specialklubbar.
Välmatade artiklar om nordiska och utländska jakthundsraser som används i Sverige.
Här finns alla rasstandarder på engelska, samt internationella regler för olika prov. Här finns även länkar till samtliga nationella kennelklubbar som ofta har bra information om sina inhemska raser, inte sällan på engelska.
Informativa raspresentationer samt de brittiska rasstandarderna.
Informativa raspresentationer samt de amerikanska rasstandarderna.
  • Hunden, den danska kennelklubbens medlemstidning (danska)
Ordentliga rasporträtt från tidningen online, plus många andra intressanta artiklar.
  • Hundesport, den norska kennelklubbens medlemstidning (norska)
Deras välskrivna rasporträtt är ofta återpublicerade på de norska rasklubbarnas hemsidor, länkar till dem hittar man på NKK.
  • Hundsport, Svenska Kennelklubbens medlemstidning
Inga av deras utmärkta rasporträtt online, men ett index för årgångar tillbaks till 1960-talet. Tidningen finns på flertalet bibliotek. Online finns en hel del artiklar om hundsporter och andra aktiviteter med hund.
Har tyvärr inte längre artiklarna online, men har varit till mycket stor hjälp vid faktagranskningen av hundrasartiklarna.
  • Breeds, Australiens kennelklubb (engelska)
Många hundraser presenteras med utökade rasstandarder, väldigt informativa.
Informativ hundrasguide.
Informativ hundrasguide.
  • I Nostri Cani, italienska kennelklubbens medlemstidning (italienska)
Generösa, talrika och välskrivna hundrasporträtt i flash-format.

Om skolspråken inte räcker till, så funkar Google översättning förvånansvärt tillförlitligt om man översätter från ett europeiskt världsspråk med latinskt alfabet till engelska. Tillräckligt för att åtminstone kunna inhämta den väsentliga informationen.

För den som föredrar biblioteket finns det flera utmärkta svenskproducerade hundraslexikon (fler upplagor än de listade brukar finnas):

Däremot bör man vara försiktig med olika påkostade coffee table-"lexikon" som översatts från engelska utan att fackgranskas. /Ascilto 6 juni 2011 kl. 16.38 (CEST)[svara]