American Hairless Terrier

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
American Hairless Terrier
TagnonPond9-6-03.jpg
Rasgrupp FCI: Ej erkänd
American Kennel Club (AKC): Foundation Stock Service (FSS)/Non-Sporting Group
Ursprungsland  USA
Rasstandard UKC (engelska)
Mankhöjd 25–46 cm
American Hairless Terrier Adelor.jpg

American Hairless Terrier (AHT) är en hundras från USA. Rasen har sitt ursprung i den amerikanska rasen Rat Terrier.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Rasens uppkomst härrör från 1972 när en hårlös tikvalp föddes i en Rat Terrier-kull i delstaten Louisiana i USA. Tiken fick namnet Josephin och efter flertal försök lyckades hon i sin sista kull få två hårlösa tikar. Dessa utgör rasens ursprung och starten för ett avelsprogram.

1998 blev rasen godkänd som American Hairless Terrier av American Rare Breeds Association, en av de mindre, alternativa kennelklubbarna i USA. 1999 godkändes rasen av United Kennel Club (UKC) som en hårlös variant av Rat Terrier, men sedan 2004 som egen ras. Några kennelkubbar i Europa som är medlemmar i den internationella hundorganisationen FCI har gett American Hairless Terrier nationellt erkännande. Dessa är kennelklubbarna i Tjeckien, Slovakien, Ryssland och Ukraina. Sedan 2011 registreras rasen i American Kennel Club (AKC) annexregister Foundation Stock Service.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

American Hairless Terrier är en energisk, intelligent och alert hund som har lätt för att lära. Den fungerar bra som sällskapshund i familjer tillsammans med barn, katter och andra hundar.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

En American Hairless Terrier är en liten till medelstor, välbalanserad, muskulös hund med ett elegant utseende. Den mäter 25 - 41 cm i manken och väger vanligtvis 4-7 kg Den skiljer sig från andra hårlösa hundraser som chinese crested dog, mexikansk nakenhund och perro sin pelo del perú genom att den har stark, full uppsättning tänder och en helt hårlös kropp (utom för mustascher och ögonbryn). Den har inte hudproblem i samma utsträckning.[källa behövs]

En annan skillnad är att American Hairless Terrierns hårlösa gen är recessiv, medan genen för hårlöshet som finns hos de gamla raserna är en dominant gen. Nya blodslinjer hos AHT skapas med parningar med Rat Terrier som ger pälsade valpar med anlag för hårlöshet. I avel med två hårlösa AHT föds alltid hårlösa valpar, medan avel med en pälsad AHT ger en blandning av valpar med och utan päls men med gener för hårlöshet. Två pälsade AHT som bär på den recessiva hårlösa genen kan också producera en blandning av hårlösa och pälsade valpar.

Valparna föds med päls. Valparnas glesa päls är kort och luddig och skiljer sig märkbart från pälsen hos en Rat Terrier. Strax efter födseln börjar de att tappa pälsen. När valparna är mellan 6 till 8 veckor gamla har de blivit helt hårlösa med mjuk och slät hud. Deras rosa hud är oftast täckt med fräknar eller små fläckar. Dessa fläckar kommer att öka med åldern och blir mörkare i solen. Deras hud kan behöva skyddas från längre stunder av stark solexponering.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till American Hairless Terrier.