William R. King

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
William Rufus DeVane King


Ämbetsperiod
4 mars 185318 april 1853
President Franklin Pierce
Företrädare Millard Fillmore
Efterträdare John Cabell Breckinridge

Född 7 april 1786
Sampson County, North Carolina
Död 18 april 1853 (67 år)
Selma, Alabama
Gravplats Live Oak Cemetery
Politiskt parti Demokraterna
Namnteckning William R. Kings namnteckning

William Rufus DeVane King, född 7 april 1786 i Sampson County, North Carolina, död 18 april 1853 i Selma, Alabama, var en amerikansk demokratisk politiker och USA:s 13:e vicepresident. Hans period som vicepresident var den tredje kortaste, 45 dagar. De två kortare ämbetsperioderna innehades av John Tyler och Andrew Johnson som båda tillträdde presidentämbetet.

King studerade vid University of North Carolina at Chapel Hill. 1806 inledde han sin karriär som advokat i Wilmington. Han var ledamot av USA:s representanthus 1811-1816. Därefter arbetade han som diplomat i Neapel och St. Petersburg. 1818, efter hemkomsten till USA, flyttade han till Alabama. Sedan Alabama blivit delstat blev King senator i Washington, D.C. Han omvaldes fyra gånger och var senator från december 1819 till april 1844. Han var bland annat ordförande för handelsutskottet och president pro tempore i senaten. Han avgick från senaten 1844 för att bli USA:s minister i Frankrike. Han återvände från Frankrike 1846. Sedan var han på nytt senator 1848-1852 och de två sista åren i senaten var han president pro tempore en gång till.

King svor ämbetseden som USA:s vicepresident på Kuba. Han hade åkt dit på grund av sin dåliga hälsa och eftersom man inte trodde att han skulle leva länge, tillät kongressen med en speciallag ceremonin att ske på främmande mark. Han återvände till sin plantage i Alabama och avled ett par dagar efter hemkomsten.

Eftersom politiker i Washingtonterritoriet ville påskynda processen att få Washington antagen som delstat, beslöt de att hedra Kings tillträde som vicepresident med att namnge King County efter honom. Washington blev delstat först 1889, och 1986 beslöt countyt att ändra orsaken till att det heter King County. Även om själva namnet står kvar hänvisas nu till Martin Luther King istället för slavägaren William R. King.

William R. King gifte sig aldrig och hade inte några kända barn eller älskarinnor. Historiker har länge debatterat hans sexuella läggning. Vad som är känt är att han levde tillsammans med James Buchanan, som senare blev USA:s president, under 16 års tid fram till sin död. James W. Loewen är en av historikerna som har fört fram teorin att King hade ett förhållande med James Buchanan. Historikern Michael Beschloss, som har skrivit om flera av USA:s presidenter, har yttrat sig i en intervju med C-SPANs grundare Brian Lamb att det verkar som att Buchanan och King kan ha varit homosexuella. Bland de samtida använde Andrew Jackson slanguttryck som "Aunt Nancy" och "Miss Fancy" om King. Trots att Buchanan och King bodde tillsammans i 16 år, är förhållandets natur oklar och svår att definiera med samtida uttryck.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]