Hoppa till innehållet

Wikipedia:Ansökan om administrativ behörighet

Från Wikipedia
Begäran om åtgärder Begäran om IP-kontroll Ansökan om administrativ behörighet Robotansökan Byte av användarnamn

På den här sidan väljs administratörer, byråkrater, IP-kontrollanter och censorer till svenskspråkiga Wikipedia. Även andra val som kräver wikipediagemenskapens förtroende kan förekomma här.

Användare kan nominera sig själva eller bli nominerade av någon annan. Omröstningen pågår normalt i minst en vecka (minst 7 dygn) från det att omröstningen blivit listad här. Om det redan från början är uppenbart att utslaget kommer att bli ett avslag, till exempel om en alldeles ny och okänd användare nominerat sig själv, kan den dock avslutas i förtid.

För att bli vald till administratör eller byråkrat krävs stöd av minst 75 procent av rösterna. För att bli vald till IP-kontrollant krävs minst 75 procent stöd och samtidigt minst 25 positiva röster. För att bli vald till censor krävs minst 90 procent stöd och samtidigt minst 25 positiva röster. Neutrala röster räknas inte. Om kandidaten får tillräckligt med stödjande röster så tilldelar en byråkrat eller steward användaren de nya användarrättigheterna.

De som kan ta bort användarrättigheter från en användare är Wikimedias stewardar. Om en användare själv vill bli av med sina verktyg lägger denna in en begäran på meta:Removal of access. Användaren ska även tas bort ur listan på Wikipedia:Administratörer.

För att nomineras till val bör man vara välkänd i Wikipediagemenskapen. Flitiga wikipedianer blir oftare valda. Olika användare lägger vikt vid olika saker, men viktigast är förstås bedömningen av huruvida användaren kommer att förvalta verktygen på ett korrekt och för Wikipedia ändamålsenligt sätt. Många anser därutöver att användaren ska ha förståelse för och följa Wikipedias policy och riktlinjer, och så gott som det går följa gängse Wikipediaetikett.

Det finns ingen formell minimigräns för hur länge man måste ha varit aktiv för att få kandidera. För att undvika okynnesnomineringar anses allmänt att användare som kandiderat, men inte blivit valda, bör vänta ett tag (åtminstone ett halvår) innan de kandiderar igen. På så vis får andra användare en chans att bilda sig en ny uppfattning om deras bidrag.

Den som äger rätt att nominera är den som själv kan bli nominerad.

Nominering av användare

[redigera | redigera wikitext]

Innan omröstningen listas ska användaren tillfrågas om vederbörande accepterar nomineringen. Tänk på att kontrollera om användaren har ytterligare rättigheter som också behöver förnyas.

Om användaren accepterat nomineringen listas omröstningen här genom att skriva {{Byt:Nominering}} på användarens nomineringssida, Wikipedia:Ansökan om administrativ behörighet/Användarnamn. Omröstningarna skall omges av <section>-taggar. Se exempel. När omröstningen är påbörjad läggs den till i avsnittet "Pågående nomineringar" enligt detta exempel. "2024" kan behöva ändras vid nytt år eller om flera omröstningar sker för samma användare under samma år.

Nomineringar för omval sker normalt under den månad som anges som slutmånad i administratörens förordnande.

Sektionsnamnet i mallen nedan bygger normalt på det aktuella året. Vid nytt år, ändra sektionsnamnsförslaget till aktuellt år (2024). Om det namnet redan är använt på valsidan så använd förslagsvis År-månad som sektionsnamn, exempelvis 2024-07.


== Nyval/Omval/Återval aktuell månad och år ==
<section begin="2024"/>
<small>Valet bör inte avslutas före den {{Byt:#timel: j F Y "kl". H.i  (T) | +7 days}}.</small>
{{Byt:Nominering
|användarnamn=
|till= Administratör/Administratör och byråkrat/gränssnittsadministratör/IP-kontrollant
|valtyp= Nyval/Omval/Återval
|självnominerad= Ja/Nej
|motivering= Varför ~~~~
|länk= Länk till kandidatens bekräftelse (utgår vid självnominering)
}}
<section end="2024"/>

Vid första nomineringen - då valsidan inte existerar - kan följande formulär användas för att skapa den sidan och lägga in nomineringen. Skriv in användarnamnet på den du vill nominera. När du trycker på "Skapa sida" är {{Nomineringssida}} samt ovanstående "mall" redan laddade.


Avslut av nomineringar

[redigera | redigera wikitext]

När det är dags att avsluta nomineringen gör enligt följande:

  1. Lägg {{aabt|valets utgång|~~~~}} istället för raden "Valet bör inte avslutas före..." i början av det aktuella valet (efter <section begin>-taggen men före själva omröstningen).
  2. Lägg {{aabb}} i slutet av valet (före <section end>-taggen).
  3. På den här sidan, flytta ner nomineringen till avsnittet "Nyligen avslutade ansökningar".
  4. Om nya rättigheter skall delas ut uppmärksamma en byråkrat om det (gärna via WP:BOÅ). Gäller det en ny censor eller IP-kontrollant kontakta istället en steward på meta.
  5. Uppdatera listan över administratörer.
  6. Meddela gärna valresultatet till kandidaten.

Riktlinjer för röstning

[redigera | redigera wikitext]

Röstning görs genom att skriva "# ~~~~" under önskat val. Då numreras rösten och signaturen skrivs ut efter numret.

Enbart användare som registrerat ett konto kan rösta. Dessutom måste man vara etablerad och någorlunda välkänd av andra användare. Man kan välja att rösta "stöder", "neutral" eller "stöder inte". Neutrala röster räknas inte när omröstningen avslutas.

De som röstar väljer själva om de vill motivera sina röster eller inte. Då ifrågasättande av andras lämplighet för någonting ibland kan vara känsligt, anser många användare att det är bra om den som röstar emot motiverar sin röst. Motiveringen bör vara kort och saklig och gärna försedd med länk till diff, diskussion ellet logg som dokumenterar ifrågasatta åtgärder, så att andra kan skärskåda och bedöma dessa. Håll diskussionen konstruktiv och saklig. Undvik personangrepp, sarkasmer och tvetydigheter. Ämnet på den här sidan är den aktuella omröstningen – utvikningar åt annat håll kan lätt störa. Se Wikipedia:Etikett och Wikipedia:Inga personangrepp.

Om det under nomineringen framkommer något som gör att du ändrar dig kan du ändra eller stryka din röst fram till omröstningens slut. Den gamla rösten markeras med överstrykning (#*<s>användarnamn tidsangivelse</s>). För att den automatiska räkningen ska fungera måste den strukna röstens inledande # ändras till #* (om rösten står först, till *).

Varför får inte alla rösta?

[redigera | redigera wikitext]

Som i de flesta val och omröstningar har man även på Wikipedia en röst per person. Anledningen till att man inte får rösta som oinloggad är att en person kan redigera från många ip-adresser, och att det bakom en enskild ip-adress kan finnas flera olika personer. Anledningen till att nyregistrerade konton inte får rösta är att det tyvärr förekommer personer som registrerar flera olika konton i syfte att manipulera omröstningar eller överlag påverka samarbetet på Wikipedia. Dessutom registrerar ibland blockerade användare nya konton. Kravet att man ska vara etablerad och någorlunda välkänd innebär att övriga användare kan känna sig rimligt säkra på att det faktiskt är en "unik" person bakom varje röstande konto. (Se vidare Wikipedia:Marionetter.) Det finns inga exakta kriterier för hur länge man ska ha varit registrerad eller hur många redigeringar man ska ha gjort för att få rösta; tveksamma fall avgörs genom diskussion.

Reklam för omröstningar

[redigera | redigera wikitext]

Om man vill öka antalet deltagare i en omröstning skriver man ett meddelande på Bybrunnen, utan att ange hur man anser att folk bör rösta. Postning av ett sådant meddelande är lämpligt att göra vid nyval och i början på en återvalsperiod. Läs Wikipedia:Kalla inte in förstärkningar.

Nomineringar

[redigera | redigera wikitext]

Uppdatera sidanSenaste ändringarna av nomineringssidorna

Pågående nomineringar

[redigera | redigera wikitext]

Valet bör inte avslutas före den 31 juli 2024 kl. 10.24 (CEST).

Nominerad till: Administratör

Nyval av Blockhaj (diskussionbidrag (raderade) • loggar (om) • stats). (valsidan)

Nominerad av: Estrellato (diskussion) 24 juli 2024 kl. 10.24 (CEST)[svara]

Motivering: Vi förlorar ju som bekant tyvärr några administratörer denna månad, så jag försöker få in några nya pelare som vet vad de sysslar med. Blockhaj är en erfaren användare som deltar aktivt i diverse diskussioner och som nu dessutom haft tillgång till tillbakarullarverktyget i snart ett år. Vad gäller Stöder ej-motiveringarna från senaste valet tycker jag att användaren har visat på tydlig utveckling och förbättring i dessa avseenden samt är aktiv och kommunikativ. Ingen är perfekt. Dessutom är Blockhaj ofta online under "OB-tider", vilket är en fördel om vi har några administratörer som redigerar på olika tider av dygnet. Estrellato (diskussion) 24 juli 2024 kl. 10.24 (CEST)[svara]

Länk till kandidatens bekräftelse: här

Stöder Stöder

  1. Estrellato (diskussion) 24 juli 2024 kl. 10.25 (CEST)[svara]
  2. Adville (diskussion) 24 juli 2024 kl. 10.52 (CEST)[svara]
  3. Stigfinnare (diskussion) 24 juli 2024 kl. 11.09 (CEST)[svara]
  4. Tostarpadius (diskussion) 24 juli 2024 kl. 11.10 (CEST) Vi behöver fler administratörer, inte färre.[svara]
  5. Boberger (diskussion) 24 juli 2024 kl. 11.37 (CEST)[svara]
  6. Colapojken (diskussion) 24 juli 2024 kl. 13.05 (CEST)[svara]
    • Janders (diskussion) 24 juli 2024 kl. 14.15 (CEST) Jag röstade nej förra gången, men lovade ett öppet sinne om det blev aktuellt igen. Jag hoppas och tror att Blockhaj tagit till synpunkterna från förra året. Stryker och avstår min röst. Förklarar nedan.[svara]
  7. ANHN 24 juli 2024 kl. 14.26 (CEST)[svara]
  8. Historiker (diskussion) 24 juli 2024 kl. 19.51 (CEST)[svara]
  9. Draken Bowser (diskussion) 24 juli 2024 kl. 23.13 (CEST)[svara]
  10. Philur (diskussion) 25 juli 2024 kl. 06.13 (CEST) Det verkar som att användaren tagit till sig av kritiken. Diskussionsinläggwt nedan orkade jag faktiskt inte ens läsa. Storm i ett vattenglas.[svara]

Neutral Neutral

  1. EPIC (diskussion) 24 juli 2024 kl. 14.43 (CEST) Tills vidare, på grund av vad som togs upp i förra omröstningen. Avvaktar för att se vad andra tycker innan jag eventuellt ändrar min röst.[svara]
  2. Yger (diskussion) 25 juli 2024 kl. 13.27 (CEST) dikussionen om Vikingatiden (på Bs diskussionssida) var enligt min uppfattnings slitig, och då det är svårare "hoppa av"/igonorera en sådan disksion om det berör admsaker och jag själv inte vill vara del av slitiga disksioner kan jag inte ge stöd, men en bra och i allmönmhet förnufitg bidragsgivare, sp inte heller emot[svara]

Stöder inte Stöder inte

  1. Kyllo (diskussion) 24 juli 2024 kl. 12.26 (CEST)[svara]
  2. Riggwelter (diskussion) 24 juli 2024 kl. 12.34 (CEST)[svara]
  3. Ricjac 24 juli 2024 kl. 12.54 (CEST) Kommer inte att rösta för om inte kandidaten själv redogör hur vederbörande ser på administatörsrollen jämfört med i föregående omröstning.[svara]
    @Blockhaj Estrellato (diskussion) 24 juli 2024 kl. 13.05 (CEST)[svara]
    Jag kommer kunna blockera sabotörer och radera sidor inför flyttning etc, saker väldigt relevanta. Som noterat lägger jag även mycket OB-tid på Wikipedia, så det skulle bli en svensk admin som är aktiv nattetid. Blockhaj (diskussion) 24 juli 2024 kl. 19.48 (CEST)[svara]
  4. TernariusDisk 25 juli 2024 kl. 01.48 (CEST) Jag röstade nej förra gången, och kan inte se att mina farhågor har minskat. Användaren styrs fortfarande i väl hög grad av sina känslor i diskussionerna, och har svårt att ta till sig argument.[svara]
  5. andejons (diskussion) 25 juli 2024 kl. 08.13 (CEST) Tycks ofta väl ivrig, och ändrar på känsla utan att först kolla i källor eller fråga om åsikter.[svara]
  6. Höstblomma (diskussion) 25 juli 2024 kl. 08.26 (CEST) Har upplevt användaren som för hastig med flyttar och inte så tydlig med svar när någonting ifrågasätts. Jag ser inte heller att användarens redogörelse ovan för sin syn på administratörsrollen idag, jämfört med 2023, faktiskt tar upp de saker som påpekades då.[svara]
  7. Wvs (diskussion) 25 juli 2024 kl. 13.48 (CEST) Alltför kategorisk och framför ofta påståenden utan källor[svara]

Diskussion Diskussion
Ofta i hetluften, tycker sig alltid veta bäst, återställer redigeringar efter eget tycke, läser inte andras kommentarer utan lägger egna ord i andras mun. Trots osäkerhet kring hur man ska göra väljer användaren att handla först och ignorera återställningar. Man kan ha överseende med nybörjare, men det här är knappast en nybörjare. Användaren antydde att jag inte accepterar finlandssvenska ord i artiklar här. Användaren visar på orutin när den inte känner till att finlandssvenska och dialektala ord är relevanta i inledningar. Och även en oförståelse för hur man länkar. Men det största problemet är ignoransen. Trots att jag skriver i redigeringskommentaren att man inte ska länka omdirigeringar så gör användaren precis samma sak igen (diff 1 och diff 2). Talar i redigeringskommentar om POMMF i olika regioner här. Antingen är det orutin eller en medveten bortförklaring. En administratör som tror att det finns flera POMMF och bestämmer POMMF efter eget tycke äventyrar Wikipedia. Och just kombinationen i beteendet gör att samarbete inte fungerar. Kyllo (diskussion) 24 juli 2024 kl. 12.26 (CEST)[svara]

Ser också att snarlika synpunkter uppmärksammades av andra i fjolårets omröstning. Kyllo (diskussion) 24 juli 2024 kl. 12.30 (CEST)[svara]
Det strider inte mot något regelverk att länka till omdirigeringar. I övrigt har jag inga kommentarer till det skrivna. Tostarpadius (diskussion) 25 juli 2024 kl. 04.40 (CEST)[svara]
Exemplet i diffen ovan är länk till omdirigering, är anvisat som en möjlighet här. I övrigt inga kommentarer. / ANHN 25 juli 2024 kl. 09.59 (CEST)[svara]
Jag blir lite beklämd av diskussionen och motiveringarna till nej-rösterna. Vi människor är olika, och det är viktigt för organisationer att de bemannas av olika sorters personer för att få olika infallsvinklar på frågor och skapa en dynamik. Ett klassiskt misstag i mindre företag är att chefen anställer personer som hen tycker är bra eftersom de är ungefär som hen själv. Resultatet blir en trög organisation som missar saker som man borde göra. Därför menar jag att man bör välkomna människor som har lite annorlunda infallsvinklar i olika frågor. Inom Wikipedia behöver vi en bredd även inom administratörskåren. Att vi sedan nu har möjlighet att få in en administratör som kommer kunna bevaka Wikipedia nattetid, är ju mycket värt. Jag tycker det är självklart att ge Blockhaj en chans. Jag tror inte för ett ögonblick att hen skulle missbruka verktygen. Om administratörsarbetet mot förmodan skulle fungera mindre bra, har vi övriga administratörer i så fall alla möjligheter att ingripa. Vi har en chans här! Vi borde greppa den! Stigfinnare (diskussion) 25 juli 2024 kl. 11.38 (CEST)[svara]
Det handlar inte om att vara annorlunda, utan om att sakna rutin och kunskap om exempelvis POMMF, upprepade återställningar och att inte klara av att föra diskussion med andra. Alltså några av de sämsta egenskaperna en administratör kan ha, så jag tycker att det är givet att kandidaten är olämplig. Delar av det var tydligen något som förekom förra året också. Och om jag jämför med kommentarerna där så verkar utvecklingen snarare gått i fel riktning. Kyllo (diskussion) 25 juli 2024 kl. 12.07 (CEST)[svara]
@Kyllo: Det står dig och alla andra fritt att argumentera för och emot ett val. Men kan du inte tänka lite extra på hur du formulerar dig och din kritik? Dina ordval och din ton kan kan uppfattas som både onyanserad och ohövlig och gynnar inte samarbetsklimatet här. Janders (diskussion) 25 juli 2024 kl. 12.14 (CEST)[svara]
Det står dig fritt att inte hålla med och argumentera för din sak, men du behöver inte attackera andra användare som diskuterar i sakfrågan. Kyllo (diskussion) 25 juli 2024 kl. 12.49 (CEST)[svara]
Det där är ingen policy eller riktlinje. I riktlinjen Wikipedia:Wikilänkar framgår det att man länkar direkt till artikeln. Även om det kan göras enstaka undantag så fanns det inget uppenbart skäl till det i den situationen eller någon motivering till varför. I övrigt inga kommentarer. Kyllo (diskussion) 25 juli 2024 kl. 11.57 (CEST)[svara]
Det står där att en länk skall leda direkt till artikeln om ämnet. Det gör en omdirigering. Vad som avses är att man exempelvis inte bör länka till olympiska spelen i Paris om man skall skriva om årets OS, även om det är det som man vill skall synas i texten. Tostarpadius (diskussion) 25 juli 2024 kl. 12.33 (CEST)[svara]
Alltså ska en sådan länk, om den vore relevant, gå direkt till rikssvenska och framför allt inte heta "sverigesvenska", vilket framkom i diskussionen i Bybrunnen. Kyllo (diskussion) 25 juli 2024 kl. 12.55 (CEST)[svara]
Det framgick inte alls. Det var Du som drev den linjen. Tostarpadius (diskussion) 25 juli 2024 kl. 13.03 (CEST)[svara]
Motiveringen handlar däremot inte om en enskild länkning, utan om att användaren inte läser redigeringskommentarer, gör om precis samma redigering efter en återställning utan att något nytt tillkommit och ogärna vill diskutera. Visar på okunskap och osäkerhet kring policyer, riktlinjer och konsensus gång på gång. Att ha en stark åsikt är en sak. Det är det många som har på Wikipedia. Men bland administratörer är det särskilt viktigt att redigera och diskutera med hänsyn till andra användare. Att ha viss kunskap och rutin, men också att inte förhasta sig, kunna fråga om man är osäker på något, kunna ta del av vad andra skriver i diskussion eller vid återställningar, tänka igenom det, vara lösningsfokuserad eller åtminstone samarbetsvillig. Som administratör deltar man inte bara i oviktigt småprat, utan det kan även vara att fatta viktiga beslut som rör artiklar och användare. Antingen tillsammans med andra eller enskilt utifrån policyer, riktlinjer, konsensus osv. Man behöver även känna tillit till användaren och att inte samma misstag upprepas. Här är det inte fråga om enstaka misstag som användaren har lärt sig av. Istället har samma typ av misstag uppenbarligen begåtts i minst två år. Kyllo (diskussion) 25 juli 2024 kl. 13.40 (CEST)[svara]
Diffarna handlar om länkning till omdirigeringar. Det finns så gott som aldrig skäl att avstå från något sådant. Har användaren framhärdat i detta är det i sig ett gott argument för att vederbörande bör bli vald. Användaren vågar ta självständiga beslut och står för dem. Även om administratörsuppdraget handlar om att söka utröna gemenskapens vilja och följa den behöver vi modiga utövare som inte ryggar tillbaka för enstaka proteströster, hur högljudda de än är. Tostarpadius (diskussion) 25 juli 2024 kl. 13.56 (CEST)[svara]
Nu har ganska mycket av den här diskussionen kommit att handla om annat än Blockhajs lämplighet. Vill man debattera hur man kan, bör och ska länka föreslår jag att det görs på annan plats.
andejons (diskussion) 25 juli 2024 kl. 12.46 (CEST)[svara]
Ja, och en del ägnar sig mest åt påhopp av användare som diskuterar sakfrågan, istället för att lägga fram egna argument. Kyllo (diskussion) 25 juli 2024 kl. 12.57 (CEST)[svara]
Att ifrågasätta någon på grund av helt tillåtna länkar till omdirigeringar är inte saklig argumentering. Tostarpadius (diskussion) 25 juli 2024 kl. 13.03 (CEST)[svara]
(Redigeringskonflikt)
@Stigfinnare, Janders: Givetvis bör vi inte utgå från oss själva när vi väljer en administratör. Samtidigt ser jag det som fullt rimligt att vi granskar en blivande administatör för att förhindra missbruk. Det är inte unikt för svwp, i många andra wp:er är granskningen mycket hårdare, se t.ex. på enwp (ok, jag vet, de väljer administratörer på livstid). Det kan lätt uppfattas som, Stigfinnare, att du menar att nejröstarna i den här omröstningen skulle uppvisa en form av intolerans, och om det stämmer, så tycker jag det är olyckligt. Vid förra valet kritiserades Blockhaj kraftigt för sin bristande objektivitet, bl.a. Janders tog upp formuleringen "Media och myndigheter följer praxis PK, jag vill utreda artikelnamn från en icke PK-vinkel". Även där togs Blockhajs tendens att, med andejons ord "ändrar på känsla utan att först kolla i källor" upp, något som vi ocksså kan se i den senaste debatten om "finlandssvenska/sverigesvenska". Blockhaj accepterade inte kritiken, utan kom hela tiden med bortförklaringar. Samma kan vi se i "finlandssvenska-debatten". Trots uppmaning har Blockhaj fortfarande inte berört kritiken han fick då (dvs i samband med förra årets val TernariusDisk 26 juli 2024 kl. 15.08 (CEST)). Det finns väl ingen användare som är beredd att erkänna allt som läggs hen till last. Men Blockhaj verkar immun mot kritik, och det är inte bra för en administratör. Jag tycker det är litet tråkigt att det inte går att framföra sådan kritik utan att anklagas för etikettsbrott. / TernariusDisk 25 juli 2024 kl. 13.08 (CEST)[svara]
@Ternarius: Min kommentar gällde inte Blockhaj (jag är själv kritisk, men fastnade ändå för ett OK) och hans eventuella lämplighet, utan Kyllos sätt att uttrycka sig. Jag tycker t ex att "Trots att jag' (min kursivering) skriver i redigeringskommentaren att man inte ska länka omdirigeringar så gör användaren precis samma sak igen" är en olycklig formulering. Kyllo är inte första regeluttolkare här och ingen har skyldighet att lyda just honom. Peka gärna på regelverken, men formulera inte det som en plikt att följa just de egna regeltolkningarna. Jag tycker även att "Alltså några av de sämsta egenskaperna en administratör kan ha" är ett onödigt kategoriskt och ohövligt sätt att framföra sin synpunkt. Det går att vara kritisk utan att döma ut med oförsonlig ton. Men... vi har olika sätt att uttrycka oss. Janders (diskussion) 25 juli 2024 kl. 13.30 (CEST)[svara]
Eller... för att formulera det mer konkret: Jag tycker att man ska kunna vara tydlig med kritik mot agerande och (om det görs med respekt) kanske även förmåga, men undvika att uttrycka åsikter om andra personers egenskaper. Jag tycker även att vi bör försöka respektera att regeltolkningar så gott som alltid rymmer ett visst mått av bedömningar, där ingen av oss har tolkningsföreträde. Janders (diskussion) 25 juli 2024 kl. 13.47 (CEST)[svara]
Användare måste få tycka själva, oavsett om det rör att kritisera en länk, en flytt, diskussionsförmåga eller något annat. Det är väl ingen som tvingat någon annan att tycka likadant. Motiveringarna kan handla om förtroende snarare om handlingarna i sig. Egenskaper är återkommande i motiveringar och är väl relevanta i högsta grad så länge det grundar sig på insatser på Wikipedia och inte andra sammanhang. Exempelvis att några kritiserar ovilja eller brist på förmåga att diskutera och samarbeta, eftersom man kan (men inte nödvändigtvis måste) se det som en relevant del av administratörsarbetet. Men situationer kan upplevas olika och användare kan ha olika erfarenheter och olika syn på vad som är relevant som administratör. Så alla är inte alltid eniga. I teorin kan någon tycka att alla nominerade i omröstningarna är lämpliga, och någon annan att alla är olämpliga. Båda har samma rätt att tycka och framföra sina motiveringar. Det går inte att klandra den ena eller andra för det. Om man inte får utgå från hur man själv känner och upplever det, vet jag inte vad man ska utgå från. Det är en omröstning och nominerade är medvetna om att det kan förekomma både beröm och kritik, så jag tycker inte att vi som motiverar våra röster på något vis går till personangrepp bara för att vi tar upp vår syn kring egenskaper. Egenskaper kan dessutom vara både positiva och negativa. Kyllo (diskussion) 25 juli 2024 kl. 15.55 (CEST)[svara]
@Ternarius Bra skrivet. Rent personliga åsikter är oväsentliga. Däremot baseras mina åsikter på personliga upplevelser. Har jag sett användaren agera fel gång på gång så är det skäl till att rösta emot, men jag skulle aldrig rösta emot enbart för att någon annan gör det eller om det förekommer kritik som jag inte har sett skymten av. Hade jag inte haft en egen upplevelse och åsikt i frågan hade jag inte ens deltagit i årets omröstning. När någon skriver att användaren förhastat sig och agerat fel i en situation så betyder det inte att handlingen är fel i alla sammanhang. Om användaren har flyttat en artikel utan att flytten varit motiverad är det fel. Men om någon annan gör samma sak med stöd eller godtagbar motivering är det korrekt. Likadant med länkar eller vad det nu kan vara. Även om en länk kan vara tillåten kan den vara direkt olämplig i det enskilda fallet. I omröstningen utgår vi från vad användaren ifråga har gjort och inte om samma handling hade kunnat vara korrekt om det varit i ett annat sammanhang. Man måste också få framföra kritik eller en åsikt om den nominerade när det är en omröstning och man förväntas motivera sitt beslut. Kyllo (diskussion) 25 juli 2024 kl. 14.19 (CEST)[svara]

Jag stryker och avstår från att rösta, maa av en i mitt tycke förhastad och olämplig hanterkng av en artikelflytt. Se Diskussion:Public_domain#Flytt_till_allmän_egendom. Janders (diskussion) 26 juli 2024 kl. 08.25 (CEST)[svara]

Jag ser ingen anledning att byta fot på grund av detta. Stigfinnare har ovan enligt min mening på ett utmärkt sätt formulerat vad detta val handlar om. Ännu finns det tid att greppa chansen! Tostarpadius (diskussion) 27 juli 2024 kl. 10.08 (CEST)[svara]


Valet bör inte avslutas före 31 juli 2024 kl. 00.37.

Nominerad till: Administratör

Nyval av QubeCube (diskussionbidrag (raderade) • loggar (om) • stats). (valsidan)

Nominerad av: Estrellato (diskussion) 24 juli 2024 kl. 00.37 (CEST)[svara]

Motivering: Användaren är redan tillbakarullare utan anmärkningar och deltar flitigt i diverse diskussioner. Jag har fullt förtroende för användaren och är övertygad om att verktygen kommer underlätta vederbörandes arbete

Länk till kandidatens bekräftelse: här

Kandidatens egna presentation: Jag tänker att jag presenterar mig själv lite mer utförligt för de som inte känner till mig sedan tidigare. Mitt nuvarande konto registrerade jag 2014 men jag inledde mitt engagemang på svenskspråkiga Wikipedia i maj 2006 genom kontot Tooga som jag sedermera övergav 2012. Sedan dess har mycket hunnit hända, framförallt ser jag en mycket större tilltro till uppslagsverket i samhället i stort än när jag först började skriva här. Jag har även bidragit på engelskspråkiga Wikipedia, bilder på commons, samt på Wikidata där jag har över 100 000 ändringar, främst inom projektet för riksdagens dokument som jag även berättat för Riksdagsförvaltningen om i april detta år tillsammans med Ainali. 2010 blev jag intervjuad om Wikipedia i fotbollsmagasinet Offside. Därtill har jag deltagit på flera wikiträffar under åren, både digitalt och på plats. Skulle jag få gemenskapens förtroende skulle jag framförallt nyttja verktygen för att bekämpa vandalism genom bevakning av senaste ändringar.

Stöder Stöder

  1. Estrellato (diskussion) 24 juli 2024 kl. 00.38 (CEST)[svara]
  2. Draken Bowser (diskussion) 24 juli 2024 kl. 01.11 (CEST)[svara]
  3. Plagodis 🦋 (diskussion) 24 juli 2024 kl. 01.30 (CEST)[svara]
  4. Adville (diskussion) 24 juli 2024 kl. 07.39 (CEST)[svara]
  5. Sjunnesson (diskussion) 24 juli 2024 kl. 08.19 (CEST)[svara]
  6. Janders (diskussion) 24 juli 2024 kl. 08.21 (CEST)[svara]
  7. Blåmes [d] 24 juli 2024 kl. 09.32 (CEST)[svara]
  8. Cilidus (diskussion) 24 juli 2024 kl. 09.54 (CEST)[svara]
  9. ANHN 24 juli 2024 kl. 09.56 (CEST)[svara]
  10. Kitayama (diskussion) 24 juli 2024 kl. 10.12 (CEST)[svara]
  11. EPIC (diskussion) 24 juli 2024 kl. 10.16 (CEST) OK, en:WP:NOBIGDEAL.[svara]
  12. Stigfinnare (diskussion) 24 juli 2024 kl. 11.06 (CEST)[svara]
  13. Gotogo (diskussion) 24 juli 2024 kl. 11.08 (CEST)[svara]
  14. Tostarpadius (diskussion) 24 juli 2024 kl. 11.10 (CEST) Vi behöver fler administratörer, inte färre.[svara]
  15. Boberger (diskussion) 24 juli 2024 kl. 11.38 (CEST)[svara]
  16. OJH (diskussion) 24 juli 2024 kl. 11.59 (CEST)[svara]
  17. andejons (diskussion) 24 juli 2024 kl. 12.25 (CEST)[svara]
  18. Riggwelter (diskussion) 24 juli 2024 kl. 12.36 (CEST)[svara]
  19. Yger (diskussion) 24 juli 2024 kl. 12.59 (CEST)[svara]
  20. Colapojken (diskussion) 24 juli 2024 kl. 13.04 (CEST)[svara]
  21. Historiker (diskussion) 24 juli 2024 kl. 19.30 (CEST)[svara]
  22. LevandeMänniska (talk), 24 juli 2024 kl. 23.49 (CEST)[svara]
  23. TernariusDisk 25 juli 2024 kl. 01.59 (CEST)[svara]
  24. Höstblomma (diskussion) 25 juli 2024 kl. 08.05 (CEST)[svara]
  25. LittleGun (diskussion) 26 juli 2024 kl. 08.38 (CEST).[svara]
  26. Lucie Manette (Diskussion) 26 juli 2024 kl. 23.03 (CEST)[svara]
  27. Spisen (diskussion) 27 juli 2024 kl. 10.00 (CEST)[svara]

Neutral Neutral

Stöder inte Stöder inte

Diskussion Diskussion
Jag brukar inte rösta för användare jag inte känner till, men jag blev övertygad av den fina personliga presentationen. Hoppas fler tar efter det mönstret - om inte kandidaten är ny så kan ju väljaren vara det. Tack! OJH (diskussion) 24 juli 2024 kl. 11.59 (CEST)[svara]



Valet bör inte avslutas före 30 juli 2024 kl. 19.35.

Smetanakaviar

[redigera | redigera wikitext]

Nominerad till: Administratör

Nyval av Smetanakaviar (diskussionbidrag (raderade) • loggar (om) • stats). (valsidan)

Nominerad av: Estrellato (diskussion) 23 juli 2024 kl. 19.35 (CEST)[svara]

Motivering: Vi verkar tyvärr förlora en del administratörer den här perioden tråkigt nog. Men här har vi en användare som är mycket väl införstådd i vårt arbetssätt och har nytta och vilja att göra gott med verktygen. Smetanakaviar har varit aktiv drygt 5 år och deltar aktivt i diskussioner av olika slag och i mina ögon skulle hen bli ett alldeles utmärkt tillskott till kåren. Estrellato (diskussion) 23 juli 2024 kl. 19.35 (CEST)[svara]

Länk till kandidatens bekräftelse: här

Stöder Stöder

  1. Estrellato (diskussion) 23 juli 2024 kl. 19.37 (CEST)[svara]
  2. Stigfinnare (diskussion) 23 juli 2024 kl. 19.39 (CEST)[svara]
  3. Historiker (diskussion) 23 juli 2024 kl. 19.40 (CEST)[svara]
  4. Janders (diskussion) 23 juli 2024 kl. 19.42 (CEST)[svara]
  5. Draken Bowser (diskussion) 23 juli 2024 kl. 20.05 (CEST)[svara]
  6. Plagodis 🦋 (diskussion) 23 juli 2024 kl. 21.18 (CEST)[svara]
  7. Tostarpadius (diskussion) 23 juli 2024 kl. 21.31 (CEST) Vi behöver fler administratörer, inte färre.[svara]
  8. Plumbum208 (diskussion) 23 juli 2024 kl. 22.52 (CEST)[svara]
  9. Kakan spelar (diskussion) 23 juli 2024 kl. 22.59 (CEST)[svara]
  10. adjoka diskussion 24 juli 2024 kl. 00.02 (CEST)[svara]
  11. Sjunnesson (diskussion) 24 juli 2024 kl. 08.18 (CEST)[svara]
  12. Adville (diskussion) 24 juli 2024 kl. 08.26 (CEST)[svara]
  13. -Blåmes [d] 24 juli 2024 kl. 09.33 (CEST)[svara]
  14. ANHN 24 juli 2024 kl. 09.55 (CEST)[svara]
  15. Cilidus (diskussion) 24 juli 2024 kl. 10.05 (CEST)[svara]
  16. --Kitayama (diskussion) 24 juli 2024 kl. 10.11 (CEST)[svara]
  17. EPIC (diskussion) 24 juli 2024 kl. 10.16 (CEST) OK, en:WP:NOBIGDEAL.[svara]
  18. --Gotogo (diskussion) 24 juli 2024 kl. 11.09 (CEST)[svara]
  19. Boberger (diskussion) 24 juli 2024 kl. 11.40 (CEST)[svara]
  20. OJH (diskussion) 24 juli 2024 kl. 12.00 (CEST)[svara]
  21. andejons (diskussion) 24 juli 2024 kl. 12.24 (CEST)[svara]
  22. Riggwelter (diskussion) 24 juli 2024 kl. 12.36 (CEST)[svara]
  23. Yger (diskussion) 24 juli 2024 kl. 12.57 (CEST)[svara]
  24. Nordelch För Wikipedia - i tiden 24 juli 2024 kl. 13.01 (CEST)[svara]
  25. Colapojken (diskussion) 24 juli 2024 kl. 13.03 (CEST)[svara]
  26. TernariusDisk 25 juli 2024 kl. 01.49 (CEST)[svara]
  27. Höstblomma (diskussion) 25 juli 2024 kl. 08.02 (CEST)[svara]
  28. LittleGun (diskussion) 26 juli 2024 kl. 08.38 (CEST).[svara]
  29. Lucie Manette (Diskussion) 26 juli 2024 kl. 23.03 (CEST)[svara]
  30. Spisen (diskussion) 27 juli 2024 kl. 09.57 (CEST)[svara]

Neutral Neutral

Stöder inte Stöder inte

Diskussion Diskussion



Nyligen avslutade nomineringar

[redigera | redigera wikitext]




Arkiv och loggar

[redigera | redigera wikitext]