.22 Long Rifle

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Patroner i kaliber .22 Long Rifle.

Kalibern .22 Long Rifle (5,6 × 15 mm R) är förmodligen den mest spridda ammunitionen i världen. .22 i kaliberbeteckningen betyder att kulans diameter är 0,22 amerikanska tum eller 5,6 millimeter. Hylslängden är 15 mm och R betyder rimfire dvs. kantantändning. I stället för en separat tändhatt som pressas fast i hylsan har man gjort en liten kant i vilken tändsatsen har gjutits in. När slagstiftet slår mot hylskanten uppstår en deformation varvid tändsatsen engageras och i sin tur antänder krutet vilket under förbränning omvandlas till olika gaser och därigenom driver ut kulan.

Den är mycket populär som sport- och träningsskyttepatron; inte minst tack vare det låga priset och den bekväma (svaga) rekylen. 22LR används till exempel vid skidskytte och inom det svenska hemvärnets ungdomsverksamhet. I jaktsammanhang tillhör den i Sverige klass 4, vilket betyder att den får användas för jakt på bland annat kråka.

Används i småviltstudsare, och tidigare i salongsgevär(småviltstudsare utan flerskottsmagasin).

.22 Long Rifle är den vanligast förekommande ammunitionen i de nationella skyttegrenarna, och används för bland annat skidskytte, fripistol, banskytte och fältskytte.