Allmänning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Med allmänning menas rättsligt jord, ofta skog eller betesmark eller till exempel sandtag, och tillhörande vatten som ägs (eller får nyttjas) av en samfällighet eller av till exempel kronan (kronans allmänning). Sådan mark har funnits i alla germanska länder.

Terminologi[redigera | redigera wikitext]

I Sverige finns det och har det funnits byallmänningar, sockenallmänningar och häradsallmänningar samt besparingsskogar. Allmänningar kallas i England Commons, i Tyskland Allmende, i Danmark Alminding/Allminding och Norge Allmenning. På sydsvensk dialekt kallades allmänningar som användes till bete för fälad (danska: fælled, från fælles – gemensam).

Vidgad politisk betydelse[redigera | redigera wikitext]

Under 1980- och 1990-talens globala privatiseringsvåg har allmänningar kommit att beteckna det som privatiseras, alltifrån arter och gener som patenteras av läkemedels- och livsmedelsföretag till gator och torg som privatiseras av köpmannasamfälligheter.[källa behövs] I spetsen för breddningen av begreppet har framför allt stått den indiska bonderörelsen i sitt motstånd mot patentering av utsäde och det engelska motorvägsmotståndet som alltmer såg sig som det offentliga gaturummets försvarare. Även kulturella rörelser har alltmer talat om allmänningar, till exempel rörelsen för fildelning som talar om digitala allmänningar, digital commons.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Allmänning i Herman Juhlin-Dannfelt, Lantmannens uppslagsbok (1923)