Bristol City FC

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bristol City FC
Ashtongateatyeo.JPG
Ashton Gate
Grundinformation
Grundad 1897 (117 år sedan)
Fullständigt namn Bristol City Football Club
Smeknamn The Robins, Cider Army
Serie League One
Ort Bristol, England
Hemmaarena Ashton Gate Stadium (kapacitet 21 501)
Nyckelpersoner
Ordförande Colin Sexstone
Tränare Skottland Derek McInnes
Matchställ
Kit left arm bristol1011h.png
Lagfärger
Kit body bristol1011h.png
Lagfärger
Kit right arm bristol1011h.png
Lagfärger
Kit shorts bristol1011h.png
Lagfärger
Kit socks color 3 stripes white.png
Lagfärger
Hemmaställ
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Bortaställ
Meriter
Mästare Division 2 1 (1905/1906)
FA-cupen Förlorande finalist 1 (1908/1909)
Övrigt
Webbplats Officiell hemsida

Bristol City Football Club är en engelsk professionell fotbollsklubb grundad 1897. Hemmamatcherna spelas på the Ashton Gate Stadium, Bristol som har en publikkapacitet av 21 501. Smeknamnet är ”The Robins”.

Meriter[redigera | redigera wikitext]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Klubben har sitt ursprung i amatörklubben Bristol South End. 1897 beslutade sig klubben för att satsa på professionell fotboll och bytte namn till Bristol City. De gick med i Southern League under några säsonger men ansökte sedan om medlemskap i The Football League där de blev invalda 1901. De var vid denna tid en av ytterst få klubbar från södra England i ligan. 1906 gick de upp i första divisionen och säsongen därpå slutade de sensationellt på en andra plats i tabellen efter Newcastle United vilket är klubbens bästa placering någonsin. 1909 nådde de även final i FA-cupen där det blev förlust mot Manchester United.

Dessa framgångar höll dock inte i sig, 1911 åkte de ur Division 1 och under de följande 65 åren pendlade de mellan Division 2 och Division 3. 1976 lyckades de gå upp i högsta divisionen igen och nådde tre år senare sin bästa placering med en 13:e plats. Men inte heller denna gång blev tiden som Division 1-lag lång. 1980 degraderades de till Division 2, klubben drabbades av stora ekonomiska problem och två år senare hade de rasat ända ner till Division 4. Det var första gången i ligans historia som en klubb blivit nedflyttade tre säsonger i följd. De lyckades dock vända trenden med uppflyttning till Division 3 1984 och till Division 2 1990. Senare har de varit nere i Division 3 igen men spelar sedan 2007 åter i den näst högsta divisionen The Championship.

Rivalitet[redigera | redigera wikitext]

Av tradition är Bristol Rovers de största rivalerna. The Bristol Derby går tillbaka till 1897 och totalt har de mötts 105 gånger med 43 vinster för Bristol City. Eftersom de inte har spelat i samma division sedan säsongen 2000/01 ses dock numera Cardiff City som klubbens främsta rivaler med för det mesta årliga möten i The Championship. I mindre grad är det även rivalitet med andra klubbar från sydvästra England som Swindon Town och Plymouth Argyle samt i viss mån med Swansea City.

Kända före detta spelare[redigera | redigera wikitext]

Kända före detta managers[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]