Estelada

Från Wikipedia
Version från den 22 december 2017 kl. 04.23 av Paracel63 (Diskussion | Bidrag) (-packet (inte så skrymmande))
Estelada

De blå och röda esteladorna vajade flitigt under 2017 års katalanska nationaldagsdemonstrationer.


En estelada (estreladaaragonska och valencianska) är en randig flagga med en stjärna som används i främst politiska syften i Katalonien och vissa andra delar av Spanien. Den är baserad på den regionala röd-gul-randiga senyeran som ingår i flera spanska regioners officiella flaggor, medan stjärnan har en separatistisk och revolutionär innebörd.

Beskrivning och historik

En estelada är en senyera med en tillagd stjärna i någon färg. I likhet med senyeran utgörs den främst av fyra längsgående röda ränder på gul botten. Till skillnad från senyeran har den på den inre kortsidan ett triangulärt fält med en stjärna i mitten. Utformingen sägs vara inspirerad av Kubas flagga, och den katalanska nationalismen upplevde en expansionsperiod i samband med spansk-amerikanska kriget (då Kuba separerade från Spanien).[1]

Esteladan används i politiskt, ofta secessionistiskt syfte och är inte officiell flagga i någon region. Den katalanska esteladan finns i två varianter, en med en röd stjärna (gärna använd av katalansk politisk vänster) och en med en vit stjärna på blå botten. Dessutom finns en variant i Aragonien och en i Valenciaregionen, men det svaga stödet för separatistiska rörelser i de här båda regionerna har dock gjort dem mindre kända.

Däremot har de båda katalanska estelada-varianterna under 2010-talet synts flitigt på olika massdemonstrationer i Barcelona och andra katalanska städer. De har ingen officiell användning men tolereras även vid politiska massmöten där separatistiska katalanska politiker framträder. Det allt vanligare estelada-viftandet under matcher med FC Barcelona, har lett till dryga böter för klubben.

Den äldsta ännu bevarade esteladan är från 1915.[1] Samtidigt i Katalonien existerade då Katalanska samväldet, en på papperet provinsöverskridande samarbetsorganisation som dock i praktiken syftade till att återupprätta ett katalanskt självstyre.

Referenser

  1. ^ [a b] José Ángel Montañés (23 september 2017). ”La ‘estelada’, una bandera de inspiración colonial” (på spanska). elpais.com. https://politica.elpais.com/politica/2017/09/22/sepa_usted/1506044294_953483.html. Läst 13 oktober 2017.