Paella

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Paella med havets frukter.
Paella Valenciana.

Paella (IPA: /pa'eʎa/) är en maträtt med ursprung i Spanien men som nu är spridd till många länder. Den är baserad på ris blandat med skaldjur, höns eller kyckling, ofta kryddat med saffran. Rätten har fått sitt namn av kärlet den tillagas i, efter valencianskans ord för stekkärl (paella, ytterst av latinets patella, 'flat skål', 'tallrik'[1]).

Användning[redigera | redigera wikitext]

Paellan tillreds i en panna. Den brukar vara 7 till 12 cm djup och rund med en diameter på minst 30 cm. De allra största paellapannorna kan ha en diameter på flera meter, men för normalt familjebruk är de cirka 50-60 cm. Paella tillreds traditionellt över öppen eld, men idag används ofta gas som värmekälla.

Paella är likställt med söndagsmiddag för många familjer i Valencia. Man gör även stora paellor vid festligheter och bjudningar och då kommer de allra största paellakärlen till bruk. Rätten är praktisk då det går att göra i stora, välsmakande satser, variera smak och råvaror samt frysa in och äta vid senare tillfälle.

Historik och varianter[redigera | redigera wikitext]

Ursprungligen är paella en husmanskost med en bas av ris och råvaror som har funnits till hands. Invandrade muslimer började odla ris i området kring Valencia redan under tidigt 700-tal; således är namnet till en av de mest vanliga varianterna Paella Valenciana. Denna variant innehåller ris, kycklingkött, kaninkött, lite paprika, lök, vitlök, tomat, saffran, olivolja och garrofó (stora vita bönor). Det är även brukligt att lägga i en rejäl kvist rosmarin och garnera med citronklyftor för att ytterligare höja smaken. Ingredienserna varieras ofta efter säsongens primörer, till exempel kronärtskocka istället för paprika.

Paella Mixta innehåller en blandning av kött och råvaror från land och hav: fisk, blåmusslor, kräftor och snäckor. Denna variant har uppkommit på senare tid som effekt av turismen. Om paellan enbart innehåller kött från havet kallas den för Paella Marinera eller Paella de Marisco, med fisk och skaldjur. Det finns även Paella Negra (Arròs Negre på valencianska), som har svärtat ris av bläck från bläckfisken calamares, samt fideuaes med bas i nudlar istället för ris.

Till paellan brukar det serveras vitt lantbröd (pan, spansk motsvarighet till baguette) och aioli. Olika typer av dryck fungerar, men ett väl kylt rosévin kan göra sig bra till de flesta av varianterna.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "paella". NE.se. Läst 15 maj 2013.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]