Kroatiens statsvapen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Coat of arms of Croatia.svg

Kroatiens statsvapen består av ett stort huvudvapen och fem mindre vapen som kröner det stora. Huvudvapnet består av en schackrutemönstrad sköld med 13 röda och 12 vita fält. De fem mindre vapnen symboliserar varsin del av landet, från höger till vänster: det äldsta kända kroatiska stadsvapnet, Dubrovnik, Dalmatien, Istrien och Slavonien. Vapnet brukar kallas šahovnica, från det kroatiska ordet för schack, šah.

Detta röd-vita schackrutemönstret har varit en symbol för Kroatiens regenter troligen sedan 900-talet. Den moderna utformningen av riksvapnet gjordes av formgivaren Miroslav Šutej.

Vapnen i kronan[redigera | redigera wikitext]

  • Det äldsta kända kroatiska vapnet. Vapnet har en gul (guldfärgad) sexuddig stjärna som symboliserar morgonstjärnan och en vit (silverfärgad) nymåne som står mot en blå bakgrund.
  • Dubrovniks traditionella vapen härrör från tiden för republiken Dubrovnik då staden var en oberoende stadsstat. Vapnet har två röda ränder mot mörkblå bakgrund.
  • Dalmatiens traditionella vapen har tre gula (guldfärgade) krönta leopardhuvuden mot blå bakgrund. Detta vapen har en gång i historien representerat hela Kroatien men anses numera vara en symbol för Dalmatien.
  • Istriens traditionella vapen består av en gul (guldfärgad) get med röda horn och hovar. Geten står mot en mörkblå bakgrund och är alltid vänd åt den heraldiska högern.
  • Slavoniens traditionella vapen har två vita (silverfärgade) ränder som ibland sägs symbolisera de två floder, Drava och Sava, som omsluter landsdelen. Mellan de vita ränderna finns ett rött fält med en mård (kroatiska: kuna) som för övrigt är namnet på Kroatiens nationella valuta. I övre delen finns en gul (guldig) sexuddig stjärna som står mot en blå bakgrund.

Legenden om "Šahovnican"[redigera | redigera wikitext]

Det finns en legend om hur Kroatiens mönster blev schackrutigt. Enligt denna legend tillfångatogs den kroatiske kungen Stjepan Držislav (ibland sägs det att det var kungens äldsta son Svetoslav Suronja) av den venetianske dogen Pietro II Orseolo (kroatiska: Petar II Orseolo) efter ett sjöslag. Kungen fördes till republiken Venedig. Pietro visste att kung Držislav var en mycket skicklig schackspelare och utmanade honom därför. Pietro förklarade att om Držislav kunde vinna tre partier schack i rad mot honom så skulle han låta honom gå fri och landet skulle bli fritt. Men om han förlorade ett enda parti då skulle han hållas fängslad för resten av livet. Kungen vann alla tre partier och han fick gå fri med sitt land i behåll. För att hedra detta minne lät Držislav inrista en schackruta på sin gravsten.

Galleri[redigera | redigera wikitext]