Flytande naturgas

Från Wikipedia
(Omdirigerad från LNG)
Hoppa till: navigering, sök
Tankfartyg för flytande naturgas

Flytande naturgas, även benämnt med den engelska förkortningen LNG (liquefied natural gas), är naturgas som omvandlats till flytande form för transport eller förvaring. För att göra det effektivt att transportera naturgas där man inte har tillgång till ett rörnät kyler man ner gasen till ca -160 °C, då den övergår i flytande form. Volymen på vätskan är ungefär 640 gånger mindre än motsvarande standardvolym av gasen. Den blir samtidigt klar, färglös och luktfri.[1] Flytande gas väger mindre än hälften så mycket som vatten och flyter därför på vattenytan om den hälls ut.

Anläggningar för nerkylning[redigera | redigera wikitext]

Nerkylningen sker i anläggningar som

Transport[redigera | redigera wikitext]

Transport över längre sträckor sker i välisolerade, specialbyggda fartyg med dubbla skrov. En del av dessa är utrustade med kylanläggningar. På kortare sträckor transporteras gasen med speciellt utrustade lastbilar eller men mindre fartyg med välisolerade trycktankar.

Förvaring[redigera | redigera wikitext]

Förvaringen sker i cisterner eller speciella tankar i naturgasterminaler. I Kalifornien förvaras gas även i tömda oljefält eller i underjordiska saltgrottor.[5]

Användning[redigera | redigera wikitext]

Gasen används sedan den lämnat det flytande tillståndet till uppvärmning och matlagning. Idag har man utvecklat tekniken och använder LNG som bränsle. t.ex TBS (Tarbit Shipping) tankers "Bit Viking" som har konverterat och drivs enbart med LNG. LNG gör det naturvänligare och säkrare för tankers.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.energy.ca.gov/lng/index.html
  2. ^ marubeni.com
  3. ^ Sakhalin Energy.com
  4. ^ http://www.hydrocarbons-technology.com/projects/snohvit/
  5. ^ http://www.energy.ca.gov/lng/faq.html#100