Brunei

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Koordinater: 4°25′N 114°35′Ö / 4.417°N 114.583°Ö / 4.417; 114.583

برني دارالسلام
Negara Brunei Darussalam
Flagga Statsvapen
ValspråkBrunei Darussalam
(Brunei, fredens boning)
Nationalsång: Ya Allah lanjutkan la usia Duli tuanku
Huvudstad
(och största stad)
Bandar Seri Begawan
4°53.417′N 114°56.533′Ö / 4.890283°N 114.942217°Ö / 4.890283; 114.942217
Officiellt språk malajiska
Statsskick sultanat
 -  Sultan Hassanal Bolkiah
 -  Regeringschef Hassanal Bolkiah
Självständighet från Storbritannien 
 -  Erkänd 1 januari 1984 
Area
 -  Totalt 5 770 km2 (163:e)
 -  Vatten (%) 8,6%
Befolkning
 -   års uppskattning 401 900 (2011) (167:e)
 -  Befolkningstäthet 70,7/km2 (98:e)
BNP (PPP) 2003 års beräkning
 -  Totalt $5554 miljoner (2004) 
 -  Per capita $15 612 (2004) 
Valuta bruneisk dollar (BND)
Tidszon UTC+8
Nationalitetsmärke BRU
Landskod BN, BRN
Landsnummer 673

Brunei, formellt Brunei Darussalam,[1] är en liten stat i Sydostasien, bestående av två åtskilda områden på ön Borneos nordvästkust, omsluten av den malaysiska delstaten Sarawak.[2] Befolkningen uppgår till ungefär 401 900 personer (2011), som huvudsakligen talar malajiska.[3]

Brunei är ett ärftligt sultanat där sultanen (sedan 1967 Hassanal Bolkiah) i praktiken är envåldshärskare.[4] Landet var ett brittiskt protektorat från 1888, fick inre självstyre 1959, och full självständighet 1984. Sedan 1990 har en statlig ideologi baserad på malajiska islamiska värderingar blivit alltmer omfattande. Olje- och gasresurser ger landet en relativt hög bruttonationalprodukt per invånare.[2]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Engelskspråkig karta över Brunei.

Brunei var tidigt en viktig handelsplats i Asien. Från 1300-talet till 1500-talet hade Brunei sin storhetstid med ledande islamisk sjömakt under samma dynasti som har makten i dag, och omfattade hela Borneo samt delar av nuvarande Filippinerna. Sultanens makt minskade sedan då européerna kom och tog över handeln i området och Brunei blev ett brittiskt protektorat 1888 som fick inre självstyrelse 1959. Sultanen motsatte sig en anslutning till Malaysia och Brunei blev en självständig stat 1984. Sultanen har absolut makt och författningen från 1959 har delvis satts ur spel. All politisk opposition är förbjuden.

Politik[redigera | redigera wikitext]

Sultan Hassanal Bolkiah av Brunei, vars dynasti har styrt Brunei sedan 1400-talet, är statsöverhuvud i Brunei. Sultanen rådgivs av flera råd och en kabinett med ministrar, även om han effektivt är envåldshärskare. Media i landet är extremt positiv till regeringsmakten och kungafamiljen har en upphöjd status i landet. Det finns ingen vald folkmakt. I september 2004 sammankallade sultanen ett utvalt parlament som inte hade träffats sedan självständigheten 1984, även om det saknar makt förutom att rådgiva monarken.

Landet har teoretiskt lytt under krigslagar sedan ett uppror under tidiga 1960-talet slogs ner av brittiska trupper från Singapore.

Brunei yrkar anspråk på områden i Sarawak, såsom Limbang, och är ett av många länder som yrkar anspråk på de omdiskuterade Spratlyöarna. Brunei och Malaysia hävdar båda överhöghet över några små öar mellan Brunei och Labuan, inklusive ön Kuraman. De är dock internationellt erkända som tillhörande Malaysia.

Försvar[redigera | redigera wikitext]

Bruneis försvarsmakt, "Angkatan Tentera Diraja Brunei" (ATDB), består av armén, marinen och flygvapnet. All personal är yrkessoldater. ATDB har två infanteribrigader och en robotbåtsflottilj. Flygvapnet är utrustat med helikoptrar för armé- och marinsamverkan, samt med patrullflygplan för havsövervakning.

Brunei har ett försvarsavtal med Storbritannien och en brittisk gurkha-bataljon är stationerad i oljedistriktet.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Brunei består av två icke sammanhängande delar omgivna av Malaysia och Sydkinesiska havet, 97 % av befolkningen bor i den större västra delen. Förutom huvudstaden Bandar Seri Begawan finns två större städer i landet, hamnstaden Muara och den oljeproducerande staden Seria.

Brunei har ett ekvatorialtropiskt klimat med höga temperaturer, hög luftfuktighet, mycket regn året om och täcks till stor del av regnskog.

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Bruneis distrikt

Brunei består av fyra distrikt, daerah som i sin tur är indelade i trettioåtta mukims.

Demografi[redigera | redigera wikitext]

Ungefär en tredjedel av befolkningen är malajer, och den viktigaste minoriteten, cirka 15 % av befolkningen, är kineser. Dessa grupper representerar också de viktigaste språken, malajiska, som är det officiella språket, och kinesiska. Engelska talas också av många och det finns en stor befolkning bestående av tillfälliga bosättare från Storbritannien och Australien. Gästarbetare från andra delar av Asien utgör en stor del av landets arbetskraft. I inlandet bor ursprungsfolken dajaker, bisaya, murut och kedayan.

Ca 75 % av befolkningen bor vid kusten och ungefär lika stor del bor i städer.

Islam är landets officiella religion och sultanen är landets religiösa ledare. Andra större religioner är buddhism (främst hos kineser), kristendom (i mycket små gemenskaper) och inhemska religioner.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Produktion av naturgummi var tidigare en viktig näring. Men idag bygger ekonomin helt på de stora fyndigheterna av olja och naturgas. Brunei är ett litet men rikt land, och är en blandning av entreprenörskap, regeringsbestämmande, social välfärd samt bytraditioner. Det är råolje- och naturgasproduktion som främst gjort landet rikt, och utgör ungefär hälften av landets BNP. Intäkter från investeringar från utlandet blandas med inkomster från inrikesproduktion. Regeringen står för sjukvård och skola och ger bidrag för mat och boende. Brunei har ingen skatt och ingen moms, men har en mycket hög levnadsstandard. Räntan är mycket låg. Planer för framtiden inkluderar höjd kompetens för arbetskraften, minskning av arbetslösheten, satsningar på bank- och turismsektorerna samt generellt en breddning av ekonomin, som i dagsläget är alltför beroende av oljan.

Det nationella flygbolaget Royal Brunei Airlines försöker göra Brunei till ett nav för internationellt resande mellan Europa och Australien/Nya Zeeland. Det flyger även till större asiatiska resmål.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ (PDF) Utrikes namnbok: svenska myndigheter, organisationer, titlar, EU- och EG-organ, EU-titlar och länder på engelska, tyska, franska, spanska, finska och ryska. Stockholm: Utrikesdepartementet, Regeringskansliet. 2007. sid. 79. Libris 10473857. ISBN 978-91-38-32379-3. http://www.sweden.gov.se/content/1/c6/04/11/46/7aff8780.pdf 
  2. ^ [a b] ”Brunei”. Store norske leksikon. http://snl.no/Brunei. Läst 18 november 2012. 
  3. ^ ”Brunei: Landsfakta”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/lang/brunei/landsfakta. Läst 18 november 2012. 
  4. ^ ”Brunei”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/brunei. Läst 18 november 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]