Monica Dominique

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Monica Dominique
Dominiques 2014-11-24.JPG
Med maken efter Kim Anderzons begravning i Stockholm 2014
Födelsenamn Monica Anita Elisabeth Danielsson
Född 20 juli 1940 (74 år)
Västerås
Bakgrund Sverige Stockholm, Sverige
Genre(r) jazz, klassiskt, schlager, genreöverskridande musik
Instrument piano
Artistsamarbeten Carl-Axel Dominique
Monica Nielsen
Relaterade artister Solar Plexus
Gals and Pals
Webbplats Dominiquemusik.se
Monica Dominique med Tommy Engstrand (till vänster) och Tomas Bolme i TV-programmet Babbel 1986

Monica Anita Elisabeth Dominique, född Danielsson 20 juli 1940 i Västerås,[1] är en svensk pianist, kompositör, arrangör, kapellmästare, revyartist och skådespelare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Monica Dominique är utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm där hon bland annat studerade klassiskt pianospel för Greta Erikson och tog examen som musikdirektör och pianopedagog.[2] Som pianist har hon därefter ägnat sig åt olika genrer men kanske främst jazz. Hon spelar även klassisk musik, ofta fyrhändigt med maken Carl-Axel Dominique. Hon var, tillsammans med bland andra sin man och Tommy Körberg, medlem i musikgruppen Solar Plexus. Åren 1967–69 var hon även medlem i sånggruppen Gals and Pals. Hon medverkade i Hans Alfredsons och Tage Danielssons revy Spader, Madame!.

Som kompositör har hon haft en mängd olika uppdrag, allt från att skriva teater- och filmmusik till signaturmelodier för radio och TV. Hennes mest spelade komposition är förra signaturmelodin till nyhetsprogrammet Rapport. Hon har också skrivit musiken till låten Tillägnan, samt tillsammans med Carl-Axel Dominique melodifestivalvinnaren 1973, Sommar'n som aldrig säger nej. Båda låtarna fick sina texter av poeten Lars Forssell. Hösten 2008 var det premiär för hennes opera Silosång med libretto av Fanny Danielsson.

Dominique har vid sidan av musiken också visat sin talang som komedienne. Hon medverkade i TV-farsen Räkan från Maxim 1980, spelade rollen som Salmonella i musikalen Spök 1982, visade prov på sitt lekfulla kroppsspråk i TV-underhållningen Gäster med gester från 1984 och framåt och som en av programledarna i Zick Zack, som sändes 1988. Hon har också gjort filmroller, bland annat i Lasse Åbergs Repmånad 1979 och Claes Erikssons Monopol 1996. Hon medverkade i TV-programmet Stjärnorna på slottet 2010–2011.

Hon är fram till sin död garanterad en inkomst på minst fem prisbasbelopp (ca 214 000 kr år 2009) per år genom den statliga inkomstgarantin för konstnärer.[3]

Familj[redigera | redigera wikitext]

Monica Dominique är syster till basisten Palle Danielsson. Tillsammans med Carl-Axel Dominique, som hon är gift med sedan 1961, har hon tre söner av vilka två arbetar professionellt med musik: Jonas Dominique, född 1964, som är dirigent och kontrabasist, och Joakim Dominique, född 1966, som är sångare, multiinstrumentalist och pedagog.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Filmmusik[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1980, CD-ROM, Sveriges Släktforskarförbund 2004
  2. ^ Brodrej, Gunilla. Ligga med Brodrej (2012-12-14). Expressen. Lyssna på programmet URL hämtad 2013-07-16. .
  3. ^ ”Statliga inkomstgarantier till konstnärer”. http://www.konstnarsnamnden.se/default.aspx?id=11891. Läst 1 januari 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]