Motreformationen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
”Pius IV promulgerar bullan ’Benedictus Deus’”
Fresk av Pasquale Cati (1588), Cappella Altemps, Santa Maria in Trastevere, Rom

Motreformationen är en vanlig beteckning, särskilt från reformatoriskt håll, på de omfattande förändringar inom den romersk-katolska kyrkan som skedde vid Tridentinska mötet (1545-1563) och under den följande tiden, bland annat inrättandet av jesuitorden 1534, och uppträdde för första gången på konciliet med det uttalade målet att hindra reformationens utbredning.

Denna rörelse föranleddes utan tvivel av den oro som reformationen väckte men fullföljde redan tidigare ställda reformkrav. En bättre beteckning är därför ”tridentinska reformen”. Uttrycket ”motreformation” är däremot berättigat, när man talar om åtgärder som den romersk-katolska kyrkan vidtog för att bemöta och motarbeta reformationen.

Den katolska kyrkan tog också mera målmedvetet än tidigare konsten i sin tjänst, och den triumfatoriskt överdådiga, sydeuropeiska barockstilen blev ett viktigt propagandavapen i motreformationens tjänst. Motreformationen lyckades tränga tillbaka reformationen i Mellaneuropa och konsoliderade katolicismen under en stark påvemakt. [1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bra Böckers lexikon, 1978

Se även[redigera | redigera wikitext]