Titulärbiskop

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kardinal Camillo Ruini är titulärärkebiskop av Nepte i Tunisien

Titulärbiskop eller vigbiskop[1], från 1882 på latin episcopus titularis, är i Katolska kyrkan benämningen på en biskop som står vid sidan om den vanlige biskopen. Vigbiskopar tillsätts av påven. När stiftets vanliga biskop dör, pensioneras eller flyttas till annan tjänst upphör vigbiskopens uppdrag såvida han inte förordnats till ständig vigbiskop. Det sistnämnda är vanligt i Tyskland och Österrike, vars katolska stift är stora.[1]

En titulärbiskop förestår ett titulärstift, motsvarande ett geografisk stift som inte längre existerar. Tidigare benämndes dessa biskopar episcopi in partes infidelium, vilket betyder ”biskopar i områden som är i de otrognas händer”. Exempelvis föll en rad nordafrikanska kyrkoprovinser i muslimernas händer när islam bredde ut sig efter profeten Muhammeds död 632. Ett exempel på titulärbiskop är den före detta hjälpbiskopen (biträdande biskop) av Stockholms katolska stift, William Kenney, som även är titulärbiskop av Midica i Tunisien.

Utnämningen av en titulärbiskop kan även användas som disciplinåtgärd mot en biskop Vatikanen av något skäl är missnöjd med, och önskar avlägsna från det stift där han tjänstgör. Ett exempel är Jacques Gaillot, biskop av Évreux i Frankrike, som 1995 överfördes till titulärstiftet Partenia i Algeriet eftersom han hade ansetts vara för liberal och oortodox beträffande Katolska kyrkans syn på bland annat abort och preventivmedel.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Vigbiskop i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1921)