Paranormal

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Paranormal (av para-; parallellt med, i motsats till) är ett adjektiv som används för att beteckna en företeelse som inte är "normal". I det svenska språket används ordet ofta synonymt med övernaturlig, det vill säga ett fenomen som inte kan förklaras med normala vetenskapliga förklaringar.

I detta sammanhang bör man skilja på sådant som vetenskapen accepterar som påvisbart, men för vilket det, för närvarande, inte finns några accepterade vetenskapliga förklaringar, och sådant som man inte har kunnat påvisa under vetenskapligt kontrollerade förhållanden. Paranormala fenomen kan dock studeras med vetenskapliga metoder. Vanligtvis brukar ordet paranormalt endast användas för den senare kategorin. En skeptiker hävdar att man inte kan bekräfta paranormala fenomens existens eftersom det saknas vetenskapliga bevis.

Det finns de som[vilka?] på olika sätt dokumenterat vad de uppfattar som paranormala fenomen; de allra flesta fallen[vilka?] har dock helt naturliga förklaringsmodeller eller hävdas vara rena förfalskningar.[källa behövs]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]