Portal:Konst

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
KONSTPORTALEN
Portalen för artiklar om konst
Art through history small.jpg
Hamsa hand.svg

”Ars longa, vita brevis - Konsten är lång, livet är kort”    — Hippokrates
Konstnärstipset
Sammankomsten, (1929).
Ester Almqvist (1869-1934) var en svensk konstnär, verksam i Skåne, som fick sitt genombrott inom den nationalromantiska traditionen, men som senare banade väg för modernismens genombrott i Sverige med en nyskapande neoimpressionistisk och expressionistisk oeuvre.

Läs mer...     Byt konstnär...     Redigera...
Veckans artikel
Konstnären och kritikern, teckning av Pieter Bruegel d.ä. som antas vara ett självporträtt från omkring 1565.

Då den nederländske renässansmålaren Pieter Bruegel d.ä. (ca 1527-1569) avled i fyrtioårsåldern var han en aktad humanist och konstnärer som Rubens beundrade hans målningar, de flesta förvärvade till kungliga samlingar runt om i Europa.

Bruegel var tydligt påverkad av Hieronymus Bosch och använde sig av vardagliga uttryck och ordspråk för att teckna människans livsvillkor. I sina målningar skildrade han med osentimental värme det fattiga bondeståndets liv till vardags och till fest men gav ofta sina verk bibliska namn som till exempel i Babels torn (1563) och Barnamorden i Betlehem (1565-66). Bruegel återgav poetiskt och realistiskt sin samtid och årstidernas växlingar. Hans ofta överbefolkade scener är fulla av omsorgsfullt återgivna vardagliga iakttagelser. Bredden i hans konstnärskap framträder tydligt i kontrasterna mellan glädjen och välbefinnandet i Bondbröllopet (1568) och den helvetiska masslakten i Dödens triumf (ca 1562). Med tiden minskade Bruegels berömmelse, men i början av 1900-talet kom ett förnyat intresse för hans verk och har sedan dess inspirerat poeter, målare och filmregissörer.

Läs mer...      Redigera...      Mera...      Konstportalen

Lista...
Veckans verk
Hagia Sofia invigdes 537 lär dess upphovsman Justinianus ha utropat: "Salomo, jag har överträffat dig!" och byggnaden har sedan dess väckt världens beundran. Byggnaden, en djärv syntes mellan långkyrkan och centralkyrkan, skulle med sin enorma kupol, sin polykroma marmor och sitt ursprungligen mosaiktäckta innertak gestalta såväl Edens lustgård, den heliga staden som himmelsriket. Kupolen bärs upp av ett skickligt dolt stödsystem och uppfattas som om den var "upphängd i en gyllene kedja i himlen". Ljuset från processionernas vaxljus och de många fönstren fyllde rummet med guldmosaikernas skimrande ljus och fick dess besökare att uppleva rummet som immateriellt. Hagia Sofia var under 1000 år den bysantinska arkitekturens mästerverk och fick heller inga motsvarigheter i väst men sedan den förvandlats till moské efter Konstantinopels fall 1453 tjänade den som förebild till många av Istanbuls magnifika moskéer.
Läs mer...      Redigera...      Fler...      Konstportalen
Lista...
Utvalda
Symbolen för utmärkta artiklar Utmärkta artiklar
Giovanni Lorenzo Bernini

Symbolen för bra artiklar Bra artiklar

Antoine WatteauJapansk konstGustav Vasas intåg i Stockholm 1523Konst- och industriutställningen i Norrköping 1906Louis WainMedusas flotteMidvinterblotMona LisaPieter Bruegel d.ä.

Symbolen för rekommenderade artiklar Rekommenderade

Carl MillesKinesisk keramikKonstförfalskningSveriges riksregalierTecknad serieTraditionell graffiti
Redigera...
Hjälp gärna till!
Välkommen hit till Konstportalen. Portalen är under uppbyggnad så hjälp gärna till! Allt du hittar på Wikipedia är skrivet att vanliga användare precis som du, så det behövs alltså inget tillstånd att lägga till och ändra artiklar här. Var djärv!

Du kan till exempel..

Redigera...
Artiklar

KonstKonstarternaKonstens historiaUtomeuropeisk konstKonstens motivKonstverkKonstnärer


Redigera...
Kategorier
Konst · Arkitektur · Barocken · Bauhaus · Digital konst · Film · Fotografi · Förfalskningar · Genrer · Grafik · Heraldik · Historiemåleri · Konstens historia · Konsthistoriker · Konstmuseer och konsthallar · Konstnärer · Konstverk · Konstvetenskap · Kristen konst · Motiv i konsten · Måleri · Målningar · Perspektiv · Scenkonst · Skulptur · Konstens tekniker · Utställningar
Konstår
Övrigt
Redigera...
Portaler

Afrika · Akvariefiskar · Amerika · Arkeologi · Symbolen för utmärkta portaler Arkitektur · Symbolen för utmärkta portaler Astronomi · Bilsport · Symbolen för utmärkta portaler Danmark · Datorspel · Djur · Symbolen för utmärkta portaler EU · Europa · Frankrike · Symbolen för utmärkta portaler Fåglar · Georgien · Golf · Göteborg · Symbolen för utmärkta portaler Helsingborg · Irland · Italien · Ishockey · Kina · Kroatien · Lund · Mars · Matematik · Musik · Symbolen för utmärkta portaler Natur · Portugal · Rock · Religion · Samhälle · Symbolen för utmärkta portaler Scouting · Skåne · Spanien · Språk · Symbolen för utmärkta portaler Stockholm · Sverige · Teknik · Tyskland · Växter · fler...


Den här portalen använder mallen Portalmall.