Portland, Oregon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Portland, Oregon
Portlands stadssiluett
Portlands stadssiluett
Land  USA
Delstat Multnomah County, Oregon, USA
Höjdläge 15,2 m ö.h.
Yta 376,5 km²
Folkmängd 2 159 720 (2007)
Befolkningstäthet 5 736 invånare/km²
Styre Charlie Hales

Portland är den största staden i delstaten Oregon i nordvästra USA. 2007 hade staden 568 380 invånare. Storstadsregionen Portland-Vancouver-Beaverton, som inkluderar Vancouver, delar av delstaten Washington, och Beaverton, var år 2007 invånarantalet 2 159 720 invånare.

Portland ligger i Multnomah County, är dess centralort och belägen vid sammanloppet av floderna Willamette och Columbia. Portland är USA:s 30:e största stad.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Portland grundades 1851, men är bebott sedan 1843 då William Overton, från Tennessee, och Asa Lovejoy, från Boston, Massachusetts, såg stor potential i området kring Willamettefloden. Overton, som inte hade råd att muta in landområdet, fick hjälp av Lovejoy genom överenskommelsen om delning av de 640 tunnlanden, som kallades The Clearing. Overton sålde senare sin halva till Francis Pettygrove, från Portland, Maine. Lovejoy och Pettygrove kunde inte enas om ett namn på området, de båda ville uppkalla det efter sina respektive hemorter, så de avgjorde det genom slantsingling, som Pettygrove följaktligen vann.[1]

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Portland från luften

Portland är beläget i den norra delen av Oregons folktätaste del, Willamettedalen. Staden ligger till största del i Multnomah County, men mindre delar sträcker sig in i angränsande Clackamas och Washington County. Willametteflodens nord-sydliga sträckning genom stadens mitt avgränsar de sydvästra och sydöstra delarna från varandra innan floden ansluter till Columbiafloden. Columbiafloden utgör också gräns mot delstaten Washington i norr.

Portland har en total yta om 376,5 kvadratkilometer varav 28,6 kvadratkilometer består av vatten.

Portland ligger på ett utslocknat lavafält, kallat Borings lavafält, från tidsåldrarna Pliocen och Pleistocen. Lavafältet består av minst 32 konvulkaner, varav Mount Tabor är mest framträdande. Den potentiellt aktiva vulkanen Mount Hood, öster om Portland, syns väl från stora delar av staden och på högre nivåer i Portland syns även Mount Saint Helens, 85 kilometer nordost. Den är tillräckligt nära Portland för att ha kunnat sprida en del av sin aska från dess utbrott 1980 över staden.

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Portland har ett tempererat klimat, med många inslag som gör att det liknar medelhavsklimat, med omkring 940 millimeter årlig nederbörd fördelat på 155 regndagar. Snö är väldigt sällsynt.

Vintrarna är milda och nederbördsrika medan somrarna bjuder på varmt och torrt väder. Sommarmånaderna, juni-september, är de torraste med knappt 25 millimeter nederbörd per månad, dock är det väldigt ovanligt att de är helt nederbördsfria. November till april är blötast - det är också då 80% av den årliga nederbörden faller. Genomsnittliga lägstatemperaturen är omkring 3 °C (dec-jan) och den genomsnittliga högsta är 28 °C (aug).

Lägsta uppmätta temperaturen någonsin är -19 °C och den högsta uppmätta är +42 °C, som inträffat flera gånger.

Sport[redigera | redigera wikitext]

NBA[redigera | redigera wikitext]

MLS[redigera | redigera wikitext]

Vänorter[redigera | redigera wikitext]

Portland har nio vänorter och inledande kontakter med Tallinn, Estland utöver dem:[2]

Kända personer från Portland[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

dds

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  1. ^ ”Portland: The Town that was Almost Boston”. Portland Oregon Visitors Association. http://www.travelportland.com/media/history.html. Läst 2007-04-22. 
  2. ^ ”Portland's Sister Cities”. portlandonline.com. http://www.portlandonline.com/mayor/index.cfm?c=eajig. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]