Rickard Söderberg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ej att förväxla med Richard Söderberg.
Rickard Söderberg
Operasångaren Rickard Söderberg.jpg
Rickard Söderberg
Född 10 april 1975 (39 år)
Känd för Operasångare och debattör
Genre(r) Opera, musikal
Roll Tenor
Webbplats www.rickardsoderberg.se
Rickard Söderberg på GrammisgalanCirkus, Stockholm den 20 februari 2013.
Operasångaren Rickard Söderberg.

John Rickard Söderberg, född 10 april 1975 i Snöstorps församling, Hallands län[1] är en svensk tenor och debattör.

Opera[redigera | redigera wikitext]

Söderberg är ursprungligen pianist med utbildning från bland annat musikhögskolan vid Göteborgs universitet, men inledde sin sångkarriär efter att han börjat på Operaakademiet på Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Redan innan studierna avslutats hade han debuterat på större scener i Danmark, Sverige och Tyskland. Därefter har han fortsatt att sjunga på både mindre och större operahus, och sjunger idag i både Europa, USA och Afrika.

Söderberg är framför allt känd som tolkare av barockmusik, Mozart och Wagner, i roller som Idomeneo, don Ottavio, Lurcanio, Oronte och Loge. Tidigare har han dessutom sjungit roller som Greve Almaviva, Lenskij, Rodolfo och don José.

2005 gjorde han titelrollen vid ett modernt uruppförande av en opera av Johann Christian Bach, Temistocle.

Sommaren 2005 debuterade Söderberg på Drottningholmsteatern som Oronte i Alcina av Händel tillsammans med Anne Sofie von Otter och Christine Schäffer. 2007 gjorde han huvudrollen i L'Orfeo av Claudio Monteverdi och 2012 huvudrollen i (Orlando av Joseph Haydn. Han har under åren har han framträtt på den anrika teatern i mer än sju produktioner.

Under 2011 gjorde han succé i Värmlandsoperans uppsättning av Wagners Ringen i rollen som Loge[2].

Malmö Opera har Rickard Söderberg gjort Idomeneo[3] tillsammans med Malena Ernman. Han har dessutom gjort roller i Rucklarens väg, Karmelitsystrarna, Madama Butterfly, Hoffmans äventyr, Trollflöjten, Don Giovanni, Elias och Let's make an Opera av Benjamin Britten. Där var han dessutom cover för Peron i Evita med Charlotte Perrelli.

Grammisgalan 2013 framträdde han i barockklänning och sjöng ur Carmen[4].

Under första halvåret av 2013 medverkade Söderberg bl.a. i Trollflöjten och Nordenpremiären av Lear av Aribert Reimann på Malmö Opera.

Söderberg sjunger också med många av de större orkestrarna i både sakrala och profana verk, såsom Messias och Judas Maccabaeus (Händel), Skapelsen (Haydn), Juloratoriet (Bach), Requiem (Mozart och Saint-Saëns), Beethovens 9:e symfoni och Missa Solemnis och Elgars The Dream of Gerontius.

Rickard Söderberg har givit ut två album, The Perfect Man (2008) som är en romansskiva med homopolitiskt twist tillsammans med Fredrick Haglund, och Castrato Arias - Uncut Edition (2009) med några av barockens vildaste arior skrivna för kastrater.

Sommaren 2013 debuterar Rickard Söderberg som regissör i Kammaropera Syds uppsättning av Alcina.

Hösten 2013 ledde han TeamRickard från Halmstad i Körslaget i TV4. Där hade han varje vecka ett tema om kärlek, med HBTkärlek och regnbågsflaggan i fokus. Han slutade på bronsplats i tävlingen.

Musikal[redigera | redigera wikitext]

På senare år har Rickard Söderberg börjat sjunga allt mer musikal. Han är ett stående inslag i Malmö Stads nyårsfirande då tiotusentals personer hör honom framföra Anthem, och han har satt publikrekord på Malmö Opera med sina Barbra Streisand-konserter[5]. 2012 sjöng Söderberg musikal tillsammans med Sanna Nielsen och Marianne Mörck på Lunds Arena[6] och 2013 hade han 4 bejublade julkonserter tillsammans med Carola.

Debattör[redigera | redigera wikitext]

Rickard Söderberg är även känd för sitt arbete med HBT-frågor. Sommaren 2013 skrev han en artikel där han ställde krav på att svenska ambassaden i Moskva skulle hissa regnbågsflaggan under Stockholm Pride. Artikeln uppmärksammades på sociala medier och Söderberg blev inbjuden till UD för överläggningar. Han har även skrivit en svensk version av texten "Sälja min dotter som slav" som blivit spridd i Skandinavien. Han har vid flera tillfällen tagit ställning för miljötänkande genom exempelvis minskat köttätande. Tillsammans med Greenpeace gjorde han 2008 en nytolkning av Till havs[7] och 2013 hade han ännu ett samarbete med Greenpeace för att släppa de aktivister som blev tillfångatagna i Ryssland. Han driver också en blogg som fokuserar bl.a. på HBT-, miljö- och kulturfrågor.

Priser[redigera | redigera wikitext]

Rickard Söderberg var 2006 års mottagare av svenska Wagnerstipendiet [8], 2007 års mottagare av Drottningholmsteaterns Vänners stipendium samt Malmö Operas Vänners stipendium 2011.


Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Singlar[redigera | redigera wikitext]

 • "Although It's Been Said Many Times, Many Ways" (2010)

Album[redigera | redigera wikitext]

 • The Perfect Man (2008)
 • Castrato Arias - Uncut Edition (2009)

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Sveriges befolkning 1990: Söderberg, John Rickard
 2. ^ http://www.wermlandopera.com/om-wermland-opera/rhenguldet-recenseras.
 3. ^ http://www.malmoopera.se/forestallningar/idomeneo.
 4. ^ http://www.youtube.com/watch?v=OcRXzqcMKbE&list=PLQYralSldvqXZiYDSuAQUKg87Brg9OSkx&index=2
 5. ^ http://www.youtube.com/watch?v=_ZMvYzB8tag&list=PLQYralSldvqXZiYDSuAQUKg87Brg9OSkx
 6. ^ http://www.youtube.com/watch?v=vcaoWzpa3d4&list=PLQYralSldvqXZiYDSuAQUKg87Brg9OSkx
 7. ^ http://www.youtube.com/watch?v=yNku8jagd6U&list=PLQYralSldvqXZiYDSuAQUKg87Brg9OSkx
 8. ^ http://www.wagnersallskapet.se/html/stipendium/tidigarestipendiater.html.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]