Rysslands flotta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rysslands flotta
Emblem of the Военно-Морской Флот Российской Федерации.svg
Ryska flottans emblem
Datum 1992–
Land Ryssland Ryssland
Typ Flotta
Storlek 142 000 sjömän (2006), 233 fartyg
Del av Ryska federationens militär
Årsdagar Flottans dag (sista söndagen i juli)
Befälhavare
Nuvarande befälhavare Admiral Vladimir Vjsotskij

Rysslands flotta (ryska: Военно-морской Флот Российской Федерации (ВМФ России), tr. Vojenno-morskoj Flot Rossijskoj Federatsii (VMF Rossii)) är den marina försvarsgrenen i Rysslands militär. Den nuvarande ryska flottan bildades i januari 1992 efter kalla krigets slut och efterföljde Sovjetunionens flotta. Dess historia sträcker sig tillbaka till tidigt 1700-tal, då den bildades av tsar Peter den store i samband med att Ryssland fick tillgång till hamnar vid Östersjön. Efter Sovjets upplösning delades dess fartyg, ubåtar och baser upp mellan alla nya stater som hade tillgång till hav. Största arvtagarna blev Ryssland och Ukraina varav Ryssland blev den största.

Ryska flottan idag[redigera | redigera wikitext]

Till flottan hör fartygsförband, Rysslands marinflyg och Rysslands marininfanteri samt kustartilleri och basförband. Ryssland har idag fem olika flottstyrkor. Dessa är Stillahavsflottan, Norra flottan (vid Murmansk), Svartahavsflottan, Östersjöflottan och Kaspiska flottiljen.

Under de första åren efter Sovjetunionens fall minskade flottans budget kraftigt. Detta gjorde att en mängd fartyg fick tas ur bruk i förtid. Som exempel så hade Ryssland 170 atomdrivna ubåtar 1991, denna siffra hade minskat till 50 i början av 2000-talet. En "bieffekt" av denna nedrustning och dåliga ekonomi är att en stor mängd atomdrivna fartyg och ubåtar bara har lämnats vid sin kaj och riskerar att orsaka miljökatastrofer. Detta eftersom flertalet fortfarande bär på sitt kärnbränsle. De senaste åren har läget förbättras något då flera västerländska länder har ställt upp med pengar och personal för omhändertagning och skrotning av en stor mängd farkoster.

Den ryska flottans ekonomi nådde sin botten under det sena 1990-talet för att under 2000-talet ha förbättrats något. Nya ubåtar och mindre fartyg är under konstruktion, det tillkommer dock allt för få farkoster för att kunna ersätta de äldre Sovjet-klasserna helt. Ytterligare neddragningar av antalet enheter i den ryska flottan är alltså att vänta.

Struktur[redigera | redigera wikitext]

Fartygsklasser[redigera | redigera wikitext]

Kryssaren Frunze av Orlan-klass.
Atomubåt av Akula-klass.

Utöver dessa så finns en stor mängd korvetter och robotbåtar i bruk hos samtliga flottor.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • [1] warfare.ru
  • [2] Engelska Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]