Skyddsmakt

Från Wikipedia
Version från den 15 augusti 2017 kl. 14.48 av Sjö (Diskussion | Bidrag) (en ref till om USA-Korea (intressant att se hur en överenskommelse är formulerad))

Skyddsmakt kallas den stat som skyddar ett annat lands intressen i ett tredje land, när dessa land inte har diplomatiska förbindelser.[1]

Sverige är skyddsmakt för ett flertal västerländska länder i Nordkorea, bland annat de övriga nordiska länderna, de baltiska staterna samt USA[2][3] och Kanada genom den svenska ambassaden i Pyongyang. Sedan sommaren 2012 är även den svenska ambassaden i Irans huvudstad Teheran skyddsmakt åt Storbritannien[4]. Detta då den brittiska ambassaden tidigare stormades till följd av ökade sanktioner mot Iran i till följd av landets kärnkraftsfråga.[5].

Oman valdes samtidigt till att representera iranska intressen i Storbritannien.[6]

Sverige har även vid tidigare tillfällen varit skyddsmakt åt Storbritannien. Såväl 1980 (i samband med Islamiska revolutionen) och kort 1988 (Salman Rushdieaffären)

Andra länder

Schweiz är ett land som historiskt innehaft många mandat som skyddsmakt. Idag har landet endast några få kvar[7]:

  • Att skydda amerikanska intressen i Iran (1981 övertog Schweiz den stormade amerikanska ambassaden i Teherans uppgifter) då en amerikansk intresse-sektion inhystes i den schweiziska ambassaden. Irans intressen i USA skyddas av Pakistan.
  • Att representera amerikanska intressen i Kuba. Även om den amerikanska intresse-sektionen i Havanna är en självständig byggnad med amerikansk personal styrs den "på pappret" av Schweiz.[8]. Schweiz representerar även Kubas intressen i USA.
  • Att representera Georgien och Ryssland i vardera länder som en följd av att länderna bröt förbindelserna efter kriget i Sydossetien 2008.
  • Att representera Iran i Egypten.

Polen var ett kort tag 2012 skyddsmakt åt USA i Syrien, i samband med Syriska inbördeskriget, en uppgift som efter ett tag överläts till den tjeckiska ambassaden[9]

Referenser